FINALE KOŠARKAŠKOG PRVENSTVA

Split šokirao Zadar u Višnjiku i poveo 1:0 u seriji!

Finale je sasvim druga priča u odnosu na utakmice kroz sezonu. Zapravo, vrijedi to za playoff općenito. Nije to slučajno. Split je već u prvoj utakmici finala iznenadio Zadar u Višnjiku, pobijedio potpuno zasluženo s 85:78 za vodstvo od 1:0 u seriji. Druga utakmica igra se također u Višnjiku, u nedjelju u 20 sati.

Sedam je dana bilo za pripremu finala, Slaven Rimac je očito pronašao formulu kako preokrenuti negativan niz protiv Zadra. Split se od početka postavio hrabro i spreman na sve izazove. Otvorili su bolje, već u 7. minuti nakon trice Perkovića bilo je 6:17, pa i 11:22 nakon druge trice istog igrača. Kad su krenule zamjene, Zadar je to iskoristio i sredinom druge četvrtine nadoknadio minus i poveo 38:35. Samo što Split nije niti pomislio odustati. Rimac je pronašao petorku (Kalajžić, Perković, Shorter, Tišma, Sullivan) koja se nametnula Zadru, pogotovo u skoku i do kraja prvog poluvremena je vratila vodstvo (40:46).

U nastavku je razlika samo jednom dramatično porasla (62:70 u 27. minuti), no to je Zadar stigao serijom 7:0, a u posljednjih deset minuta ušlo se sa 62:64. Neizvjesnu završnicu otvorio je Shorter tricom za 66:69 i Split više nije ispustio vodstvo, makar je Zadar stalno puhao za vratom. Na svaki napad Zadra, Split je imao ideju uzvratiti. I uzvraćao je.

Božić je s dva slobodna bacanja na 1.49 do kraja smanjio na 78:79, s druge strane je bacanja pogodio Sullivan za 78:81. Potom je Zadar imao nekoliko prilika u maratonskom napadu smanjiti ili izjednačiti, samo da bi Božića blokirao fenomenalni Tišma. Sullivan je 14 sekundi prije kraja ispravio pogrešku Perkovića i pogodio za 78:83. Za veliku pobjedu Žutih. Samo što nema vremena za slavlje. Za dva dana je nova utakmica, serija je tek počela, a da neće biti kao lanjska (Zadar 3:0), bila je dovoljna jedna utakmica.

Petorka Splita koju smo spomenuli (svi osim Sullivana preko 31 minutu, Sullivan 28) bila je briljantna. Lewis Sullivan (19 poena, 11 skokova) i Shannon Shorter (12 poena, 10 skokova, 4 asistencije) na double-double učinku, Toni Perković 14, ali učinak Mate Kalajžića i pogotovo Borisa Tišme donio je pobjedu. Kalajžić je ubacio 18 uz pet skokova, dok je Tišma odigrao kolosalnu obranu na Luki Božiću kao njegov primarni čuvar (Božić šut 5-15), imao je pet blokada i četiri ukradene lopte, te ubacio 15 koševa.

Split je dobio bitku pod koševima i manje je griješio. Zadar nije mogao živjeti samo od Lovre Mazalina (17) i Marka Ramljaka (16), kad je Božić podbacio (6 izgubljenih lopti), a nisu bili pravi ni Karlo Žganec, Arijan Lakić i Dario Drežnjak.

ZADAR: Davis, Klarica, Vujačić, Žganec 7, Mazalin 17, Lakić 9, Mekić, Jambrović, Drežnjak 10, Grbić, Božić 19, Ramljak 16.

SPLIT: Funderburk, Perković 14, Shorter 12, Sullivan 19, Kalajžić 18, Tišma 15, Runjić 4, Klepo, Kučić 2, Dubravčić, Pavin, Ljubičić 1.

POSLJEDNJE DODANO: