„POVIJESNA“ UTAKMICA NA GRIPAMA

Split protiv Cibone u petak može jednim udarcem „ubiti“ dvije muhe

Košarkaši Splita u petak (21.00 sati) igraju „povijesnu“ utakmicu u regionalnoj ABA ligi, jer pobjedom nad nezainteresiranom Cibonom stigli bi do 12. uspjeha u ovom društvu, što Žutima nikada prije nije uspjelo od formiranja ove lige u sezoni 2001/02. Nakon što su svladali Krku u ponedjeljak svoj su učinak po broju pobjeda izjednačili s onim iz sezone 2007/08 (11-15), a u 11 sezona u ABA ligi još su samo četiri puta bili dvoznamenkasti u rubrici pobjeda: 2001/02 – 10-12, 2003/04 – 10-16, 2008/09 – 10-16, 2022/23 – 10-16.

Utakmica nosi epitet povijesna i zato što bi s tom pobjedom vjerojatno napravili ključni korak prema doigravanju. Trenutno su izjednačeni sa Studentskim centrom i Igokeom, a druga momčad Budućnosti mora napraviti čudo u preostala tri kola kad igraju redom s Partizanom, Crvenom zvezdom i upravo Budućnosti. Splitu ide na ruku što su sve tri vodeće momčadi zainteresirane za pobjede u borbi za poredak od 1. do 3. mjesta. Što, na primjer, neće biti slučaj sa Crvenom zvezdom kad bude dolazila na Gripe u posljednjem kolu. Split je još u gostima kod Mege i tamo će sigurno ići po pobjedu.

Splitu ne odgovara biti izjednačen sa Studentskim centrom ili s Igokeom, u tom slučaju su oba kluba bolja na osnovi koš razlike (po 1-1 su s oba protivnika, no lošiji u međusobnom krugu zbog lošije koš razlike), ali to ne bi bio slučaj kad bi se zatvorio krug ta tri kluba, jer Igokea je dva puta svladala Studentski centar, pa je klub iz Podgorice u tom krugu najlošiji.

Uglavnom, kako god okreneš, momčad Slavena Rimca mora pobijediti Cibonu i tako širom otvoriti vrata doigravanja. Je li sa 7. ili 8. mjesta, nije pretjerano važno. Kad su posljednji put igrali u prvenstvu Hrvatske u Zagrebu, Split je uvjerljivo slavio i samo je samilost Slavena Rimca utjecala na konačan rezultat (72:85). Istina, roster Cibone je širi u ABA ligi, ali ne više toliko širok s obzirom da su iz kluba otišli Domagoj Vuković i Tomislav Buljan. Pritom, Ciboni utakmica doista ništa ne znači. Niti mogu do playoffa, niti mogu ispasti. Usput, vjerojatno nitko neće ispasti. U utorak je izglasana odluka da od sljedeće sezone u regionalnoj ligi igra Dubai, klub koji još nije formiran, ali koji preko ABA lige želi do – Eurolige. Nešto će novaca kapnuti u klupske blagajne (valjda?), liga će se možda širiti, možda neće. To tek treba vidjeti.

POSLJEDNJE DODANO: