DONOSIMO RASPORED

Split obilježava sv. Dujma: Devetnica i svečana svetkovina uz koncerte i misna slavlja

Splitsko-makarska nadbiskupija zajedno s gradom Splitom i župom Uznesenja Blažene Djevice Marije priprema se za svečanu proslavu sv. Dujma, zaštitnika grada Splita. Devetnicom koja će se održati u splitskoj prvostolnici od 28. travnja do 5. svibnja, pružit će se prigoda vjernicima da se duhovno pripreme bogatim programom koji uključuje pjevanu svetu misu i koncerte sakralne glazbe.

Svake večeri od danas pa do 5. svibnja, u 19 sati, u katedrali sv. Dujma održavat će se misna slavlja. Na tim misama, koje će biti pjevane, sudjelovat će crkveni zborovi, a propovijedi će držati ugledni svećenici: nadbiskup Zdenko Križić, fra Kristian Stipanović, don Ivan Zovko, fra Kristijan Kovačević, fra Frano Delić, fra Martin Jaković, don Jure Vrdoljak i fra Žarko Lučić.

Nakon euharistijskog slavlja svake večeri, u 20 sati, održavat će se prigodni kulturni program. Posjetitelji će moći uživati u koncertima Mješovitog pjevačkog prvostolnog zbora sv. Dujma, orguljskom koncertu Pavla Mašića, nastupu Mandolinskog sastava “Sanctus Domnio“, te u izvedbama Mješovitog zbora Župe sv. Ivana Krstitelja iz Kaštel Starog, Zbora splitskih redovnica te Mješovitog zbora Župe Gospe od Pojišana. Također, bit će predavanje dr. don Mladena Parlova o duhovnosti Marka Marulića, klanjanje pred Presvetim sakramentom, predstavljanje knjige s. Manete Mioč (Stepinčeve sestre) te izložba Josipa Botterija Dinija o sv. Dujmu u kripti sv. Lucije.

U ponedjeljak, 6. svibnja, u 18 sati, u katedrali će biti otvaranje moćnika zaštitnika sv. Dujma, nakon čega će uslijediti svečana Večernja koju će predvoditi nadbiskup, dok će prigodnu meditaciju održati fra Domagoj Runje.

Svetkovina sv. Dujma, koja se obilježava u utorak, 7. svibnja, započet će tradicionalnom procesijom od katedrale do prigodnog oltara na splitskoj Rivi, s početkom u 10 sati. Svečano misno slavlje na Rivi predvodit će mons. Zdenko Križić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit. U katedrali će biti održane svete mise s početkom u 7, 8, 15, 16.30, 18.00 i 19.30 sati.

POSLJEDNJE DODANO: