FORUM CVJEĆARA HOK-A

Split domaćin Državnog prvenstva cvjećara: Magdalena Kahlina proglašena ukupnom pobjednicom

U Dioklecijanovim podrumima održano je Državno natjecanje cvjećara i Forum cvjećara Hrvatske obrtničke komore, koji je uključivao edukativne radionice stranih stručnjaka iz Francuske, Poljske i Slovačke na kojima je sudjelovalo nekoliko desetaka hrvatskih cvjećara, ali i panel raspravu na temu potrebe za usavršavanjem u struci u sklopu kojeg su sudjelovali renomirani hrvatski cvjećari i Simon Ogrizek, predsjednik međunarodne organizacije cvjećara FLORINT. Suorganizator događanja je Udruženje obrtnika grada Splita, odvija se u okviru renomirane manifestacije 47. Praznika cvijeća, a nekoliko dana nakon natjecanja svi radovi i eksponati natjecatelja bit će izloženi u Dioklecijanovim podrumima.

Sudionice su se natjecale u četiri kategorije – Fantazija u renesansnom „žardinu“, Stručak za Juditu, Stol za dvoje i Vjenčani buket. Magdalena Kahlina, obrtnica iz Zaboka, ukupna je pobjednica Državnog prvenstva cvjećara HOK-a te će predstavljati Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu cvjećara koje će se održati od 26. do 31. kolovoza 2025. godine u Haagu.

Pripremala sam se dva mjeseca za ovo natjecanje i pažljivo osmišljavala ove radove, kao i uložila značajna sredstva. Nagrada mi znači jako puno i ona je ovdje zahvaljujući podršci obitelji, ali i kolegica iz cijele Hrvatske. To je jedna prekrasna priča, svi smo kao jedno i imamo zajednički cilj – što je moguće bolje prezentirati hrvatsko cvjećarstvo. Svakako mogu reći da bez kontinuiranih edukacija nije moguće sudjelovati na natjecanju i da su one važne za usavršavanje i napredak, stajanje u mjestu je korak unatrag – ističe pobjednica Državnog natjecanja HOK-a Magdalena Kahlina.

Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil dodijelio je nagrade pobjednicama Državnog natjecanja i svečano zatvorio Forum Cvjećara HOK-a:

Nijedna prilika koja išta znači ne može proći bez vas, vaši klijenti upravo odabiru baš vas da im dodatno obogatite posebne trenutke. Imate veliku važnost i odgovornost – pozivam vas da nastavite biti ovako entuzijastični i kreativni i težiti izvrsnosti. Ponosan sam što smo organizirali državno natjecanje i dali vam platformu da pokažete iznimne vještine i talent, a Forum cvjećara draga nam je i neizostavna manifestacija. Ovakva događanja od neizmjerne su važnosti za promociju struke novim naraštajima, ali i za promociju obrtničkog rada sugrađanima. I u narednim godinama nastavit ćemo inzistirati na održavanju ovih tradicionalnih manifestacija koje promiču ljepotu, talent, vještinu i obrtništvo.

Dodatni stručni legitimitet ovom događanju tradicionalno već godinama daje sudjelovanje Simona Ogrizeka, predsjednika Florinta, koji je sudjelovao u suđenju i edukativnim radionicima, ali i u panelu gdje je okupljenima prenio dio svojeg bogatog iskustva, ali i apostrofirao važnost usavršavanja i edukacije za rast i razvoj svakog top cvjećara.

Moram reći da su hrvatski cvjećari tijekom svih ovih godina pokazali želju za učenjem i novim znanjima, a odlikuje ih i to da posvećuju pozornost detaljima. Dokaz toga su i rezultati ovog natjecanja, radovi cvjećara. Sve što vidimo sada u Dioklecijanovim podrumima je na visokoj europskoj razini i visoke kvalitete izrade – naglasio je predsjednik međunarodne organizacije cvjećara.

Sveukupan plasman na Državnom prvenstvu cvjećara Hrvatske obrtničke komore :

 1. mjesto IVANA MUSTAPIĆ
 2. mjesto VERONIKA KURUC
 3. mjesto MAGDALENA KAHLINA
  Četiri natjecateljske kategorije:
  A) Fantazija u renesansnom „žardinu“:
 4. mjesto MAGDALENA KAHLINA
 5. mjesto SANJA HRŽIĆ
 6. mjesto VERONIKA KURUC
  B) Stručak za Juditu:
 7. mjesto VRONIKA KURUC
 8. mjesto HELENA HRAŠĆANEC
 9. mjesto MAGDALENA KAHLINA
  C) Stol za dvoje:
 10. mjesto VERONIKA KURUC
 11. mjesto CHRISTINA CIANCI ŽERIĆ
 12. mjesto MAGDALENA KAHLINA
  D) Vjenčani buket:
 13. mjesto MAGDALENA KAHLINA
 14. mjesto IVANA MUSTAPIĆ
 15. mjesto IRENA BOROVIČKIĆ

POSLJEDNJE DODANO: