HOROR U LUČCU

Splićaninov ilegalni deponij izaziva paniku. Susjedi: Napao je ženu, živimo u strahu

Stanari splitskog kotara Lučac već se godinama bore sa susjedom koji, kako navode, skuplja otpad u svom dvorištu iz kojeg se širi smrad i u kojem se razmnožavaju štakori. Vlasnik nekretnine na adresi Vrh Lučac 34² u dvorištu iza visoke ograde napravio je, ilegalni deponij koji se svakodnevno povećava građevinskim i komunalnim otpadom. Problem su pokušali riješiti na sve načine, uključivši i Gradsku vlast te druge odgovorne službe, koje nisu reagirale na njihove pozive u pomoć. Pobunili su se i lijepili plakate po kvartu, no problem se nije riješio, već je eskalirao, prenosi INDEX.HR.

Čovjek koji skuplja otpad napao susjedu

Čovjek koji u svom dvorištu gomila otpad fizički je nasrnuo na susjedu koja se pobunila protiv njegovog odlaganja smeća. Iz policije su potvrdili kako je 77-godišnji muškarac predmetom koji je držao u ruci udarao 80-godišnjakinju po glavi i tijelu.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Teška tjelesna ozljeda u pokušaju iz čl. 118. st.1. u svezi čl. 34 Kaznenog zakona Republike Hrvatske, 77-godišnjak je uz kaznenu prijavu predan policijskom pritvorskom nadzorniku, a potom priveden nadležnom državnom odvjetništvu – priopćili su iz PU SD.

Iz splitskog KBC-a su potvrdili kako se radi o lakšim tjelesnim ozljedama.

Pacijentica (1944 .godište) zaprimljena je na Objedinjeni hitni bolnički prijem KBC-a Split s površinskim ozljedama glave i leđa. Nakon medicinskog zbrinjavanja otpuštena je na kućnu njegu.

“Skoro joj je izbio oko i slomio prst”

Dok je susjeda čistila stubište, s leđa je osjetila udarac metalnim predmetom, nakon čega još jedan. Nastavio ju je udarati šipkom po glavi. Skoro joj je izbio oko i slomio prst. Boji se živjeti u svom stanu i zbog toga je otišla u Zagreb. Sin je došao po nju i odveo je kod sebe – ispričali su stanari.

U susjedstvu kojim se širi smrad, nastavljaju stanari, živi obitelj s dvoje male djece koji od smrada ne mogu otvoriti prozor, a kažu da su u kući uhvatili štakore koji su im pregrizli komarice i napravili štetu u stanu dok ih nije bilo.

Mi i dalje strahujemo od zaraze nas i naše djece. Pa osjetite i sami taj smrad, ne trebamo vam ništa govoriti. Vi sad ne vidite smeće, ali svaki dan je hrpa sve veća i veća. Ono što mi bacimo u kontejner, on to izvadi i stavi u sebe u dvorište. Sad zamislite kako to smrdi kada padne kiša, a nakon toga upeče sunce. Mi ne možemo otvoriti prozore niti robu sušiti na sušilu. I ne bi to bio toliki problem da se mi nalazimo blizu Karepovca i znamo da ne može biti drugačije. Susjeda nam je u kvart donio smetlište i zarazu. Imamo Karepovac u dvorištu ispod prozora i ne možemo ništa – objašnjavaju stanari.

Žale se na Gradsku vlast i razmišljaju o grupnoj tužbi Žalili su se Gradskoj vlasti i službama koji su, kako nam kažu, napravili jako malo ili gotovo ništa kako bi se ovaj problem riješio. Svjesni su da pomoć treba i čovjeku koji gomila otpad, no oni više ne znaju kako riješiti problem.

Grad Split: Izrečen je nalog stranci da ukloni otpad s privatne površine

Index je upit poslao i Gradu Splitu, na koji su nakon osam dana odgovorili.

– Upravni odjel za komunalne poslove Grada Splita upoznat je s predmetnom problematikom i počiniteljem prema kojem je već bilo nekoliko postupanja od strane redarstva. Postupanje Grada bilo je osobito pažljivo s obzirom na samog počinitelja i činjenicu da je riječ o otpadu na privatnoj površini.

Po navedenom predmetu, dana 29. veljače 2024. godine, suradnjom je izvršen očevid na licu mjesta od strane inspektora zaštite okoliša i komunalnog redarstva. Zatečena je stranka – prekršitelj koji je u posjedu nekretnine u kojoj i živi, a na kojem zemljištu prikuplja i ostavlja razne predmete i stvari. Riječ je o privatnoj površini na kojoj je postupanje komunalnog redarstva ograničeno i svodi se na ovlasti koje ima spram vidljivosti s površine javne namjene.

Na očevidu je sačinjen zapisnik te izrečen nalog stranci da ukloni otpad s privatne površine koji je vidljiv s površine javne namjene. Stranka je započela sanaciju predmetne površine koja još uvijek traje s obzirom na to da je riječ o velikoj količini predmeta – odgovorili su iz Grada.

Još u ožujku su iz Grada za HRT kazali kako su naredili da se otpad ukloni u roku 15 dana. Dva mjeseca nakon naloga da se otpad ukloni, on se još uvijek nalazi u njegovom dvorištu. Transparentom je uzvratio odluci Gradske vlasti i susjedima te ispred dvorišta izvjesio bijelu plahtu s natpisom “Je***** svi. Ne dam smeće. Crknite”. Susjedi su izgubili nadu kako će se problem riješiti i čovjeku pružiti potrebna pomoć. Dodaju kako im nakon pravnih postupaka ostaje samo da promjene adresu.

POSLJEDNJE DODANO: