SOCIJALNO NAJOSJETLJIVIJI GRAD

Splićani će dobiti najviše božićnice do sada!

Splitski gradski vijećnik Damir Barbir, objavio je kako je, nakon konzultacija s gradonačelnikom Ivicom Puljkom, zamjenikom Bojanom Ivoševićem, voditeljicom Odsjeka za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu Tihanom Maglicom te voditeljicom Odsjeka za demografiju i udruge civilnog društva Nađom Mladinić, pripremio prijedlog amandmana za rebalans proračuna kojim će značajno biti povišene Božićnice potrebitim Splićanima.

Iznimno sam ponosan što ćemo barem malo uljepšati blagdane za gotovo pet i pol tisuća naših sugrađana. U usporedbi sa Zagrebom ili Rijekom, dati ćemo dosta viši iznos Božićnica, posebno podijeljen po kategorijama, kako bi što pravednije raspodijelili sredstva – poručio je Barbir, dodavši kako građani dobiti gotovo 120 000 € više nego protekle godine:

– Kao predsjednik Socijalnog vijeća Grada Splita, zahvalan sam, prije svega, kolegama iz vijeća te djelatnicima gradske uprave koji su svojim radom omogućili ovaj paket mjera, ali i sve ostalo što smo realizirali u ovom kratkom periodu, od kada sam predsjednik.

Podsjetimo, izmjenom i dopunom Odluke o socijalnoj skrbi, splitsko Gradsko vijeće je već izglasalo porast naknade za korisnike osobne invalidnine Zavoda za socijalni rad s dosadašnjih 19,91 € na 60 €.

Na Barbirovu inicijativu, osigurane su i Božićnice za gotovo 150 Splićana koji su korisnici Nacionalne naknade za starije osobe i nemaju pravo na mirovinu, a usvojen je i prijedlog da Grad, prilikom sklapanja novih ugovora o zakupu poslovnih prostora, stavi ugovornu obvezu zakupcima da prilagode pristup osobama s invaliditetom u prostorima u kojima je to moguće.

Puno je posla još pred nama, posebno u vremenu inflacije, kada velik broj naših građana jedva spaja kraj s krajem – zaključio je Barbir, a Božićnice, prema kategorijama, možete pogledati ispod:

  1. Umirovljenici:

Mirovine do 119,45€: povećanje sa 66,35€ na 150€.
Mirovine od 119,46€ – 199,08€: povećanje sa 53,10€ na 100€.
Mirovine od 199,09€ – 292€: povećanje sa 39,80€ na 80€.

  1. Njegovatelji:

Sa 132,70€ na 150€.

  1. Osobne invalidnine:

Sa 39,80€ na 60€.

  1. Korisnici zajamčene minimalne naknade Zavoda:

Sa 39,80€ na 60€.

POSLJEDNJE DODANO: