IZVRŠENA ANALIZA

Spasit će se 2/3 stabala koja se nalaze u obuhvatu uređenja Žnjanskog platoa, a sadi se i 730 novih stabala

Uređenje Žnjanskog platoa započelo je početkom ovog mjeseca, a u tijeku su pripremni radovi nakon čega slijedi početak iskopa za garažu, kao najzahtjevnijeg dijela ovog projekta. Izvođač radova, tvrtka Lavčević, dovršava radove na organizaciji i čišćenju gradilišta te zbrinjavanju zelenila. Kako bi se dobio što bolji uvid u aktualno stanje zelenila na platou, proteklog tjedan napravljena je nova analiza postojećih stabala i grmlja te mogućnosti da se ista sačuvaju ili presade na drugu lokaciju. Nalaz je pokazao da se 2/3 stabala na platou, odnosno njih 111 od 183 može spasiti, od čega 53 ostaju na postojećim lokacijama, a 58 će se presaditi na drugu lokaciju. Premještanje će početi ovaj tjedan, u suradnji s gradskom tvrtkom Parkovi i nasadi.

Podsjetimo, u sklopu jednog od najvećih projekata u Splitu u posljednjih 45 godina, zajedno s ostalim projektima koji su u tijeku, osim onih koje će se sačuvati, posadit će se 730 stabala i palmi te 12.815 autohtonih grmova i trajnica. Za otprilike godinu dana, kada završe radovi na svim projektima, Žnjan će postati druga najveća zelena oaza u Splitu s oko 48.000 m2 zelenila. Splićani i svi posjetitelji dobit će u potpunosti uređen prostor, mjesto za odmor, rekreaciju i stvaranje novih uspomena, dobit će plažu koja će biti uz bok najboljim europskim plažama.

Od samog početka projektiranja plan je bio sačuvati što više postojećeg zelenila na platou, presaditi ona stabla koja se nalaze u zoni građenja za koja struka procijeni da su zdrava kad počnu radovi, a ukloniti samo ona za koja stručni nalaz kaže da ih ni na koji način nije moguće spasiti. Uz to treba reći da će uz novo zelenilo koje će se posaditi, stanovnici ovog dijela grada dobiti pravu ‘zelenu palaču na istoku Splita’ gdje će moći uživati u brojnim javnim sadržajima. Zelenilo je na Žnjanu planirano tako da se omogući korištenje prostora tijekom cijele godine, a izborom zelenila ljeti će se omogućavati hlad i zaštita od sunca, dok će zimi prostor imati više sunčane površine. Kvalitetan javni prostor i zelene površine trebaju biti sastavni dio strategije planiranja grada, a ekonomska opravdanost kada su u pitanju javni sadržaji ne treba uvijek biti na prvom mjestu. Sustavnim planiranjem i privođenjem svrsi kroz vrijeme ti prostori trebaju adekvatno zadovoljiti tematske potrebe građana Splita, a upravo to vidimo ovdje na Žnjanu, rekao je Marin Kaliterna, glavni projektant iz arhitektonskog biroa Ante Kuzmanić.

Na Žnjanu će se saditi odrasla stabla i zelenilo, no treba naglasiti da će vrijednost projekta rasti kroz godine, baš kao i mnogobrojno zelenilo koje će kroz godine rasti i doprinositi jedinstvenosti ovog prostora, a puni potencijal očekuje se kroz desetak godina od sadnje.

Još jednom ovim putem građane molimo za razumijevanje za vrijeme radova i da poštuju propisanu regulaciju te ne ulaze neovlašteno u prostor gradilišta, primarno zbog svoje sigurnosti i kako bi se izbjegle bilo kakve nesreće, poručili su iz tvrtke Žnjan.

POSLJEDNJE DODANO: