HUMANITARNI ANGAŽMAN

Solidarnost na djelu: Hrvatska pomoć Ukrajini premašuje 181 milijun eura

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara obrane Europske unije koji se održao u Bruxellesu. Na sastanku su prisustvovali visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell te ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov.

Glavne teme razgovora bile su obrambena spremnost Europske unije, podrška EU Ukrajini te sigurnosni izazovi u Sahelu i Crvenom moru.

Ministar Anušić naglasio je važnost nastavka suradnje saveznika i partnera u razvoju zajedničkih obrambenih sposobnosti s obzirom na ruski rat protiv Ukrajine. Istaknuo je da je Hrvatska do sada pružila Ukrajini vojnu pomoć u iznosu većem od 181 milijun eura, prepoznavši različite mogućnosti zemalja u financijskom i oružanom smislu. Obećao je da će Hrvatska nastaviti s pružanjem podrške Ukrajini.

Hrvatska će i dalje podržavati Ukrajinu. Naša dosadašnja vojna pomoć Ukrajini iznosi više od 181 milijun eura. Nemaju sve zemlje iste mogućnosti, i financijske i u smislu oružja, kada je riječ o pomoći Ukrajini. Hrvatska će sve ono što je obećala Ukrajini i ispuniti.

U kontekstu jačanja nacionalnih obrambenih sposobnosti, ministar Anušić istaknuo je važnost ulaganja u obrambenu industriju. Izjavio je novinarima da Hrvatska planira proizvoditi streljivo i oružje za vlastite potrebe te za izvoz. Naglasio je povezivanje s tvrtkama uključenima u klaster obrambene industrije, kako nacionalnim tako i europskim, kako bi se osiguralo adekvatno proizvodno kapacitet.

Povezat ćemo se s našim tvrtkama, one već jesu objedinjene u klaster obrambene industrije, ali i onima iz EU. Moramo početi proizvoditi vlastite zalihe streljiva i oružja, ne samo zbog Ukrajine nego zbog sigurnosti naše države i našeg naroda – rekao je Anušić.

Ministar obrane također je izrazio podršku razvoju Europske obrambene industrijske strategije te istaknuo njezin doprinos kolektivnoj obrani unutar Europske unije i NATO-a. Osim toga, naglasio je podršku naporima za osiguranje slobode plovidbe i zaštite trgovačke plovidbe u regiji Crvenog mora, što je posebno važno s obzirom na položaj Hrvatske kao pomorske države.

POSLJEDNJE DODANO: