NIJE SE PROVELO JAVNO SAVJETOVANJE

Smijenjena splitska pročelnica “zadala udarac” bivšem poslodavcu, sud je ukinuo Pravilnik o davanju stanova u najam

Zakonodavni proces savjetovanja s javnošću razlog je pada Pravilnika o davanju stanova u najam u gradu Splitu kojeg je donio gradonačelnik Ivica Puljak, odluka je to Visokog upravnog suda. Postupak zakonitosti pravilnika pokrenula je smijenjena pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu Maja Đerek koja, vrijedi reći, čeka i presudu Službeničkog suda oko te suspenzije i mogućeg povratka na radno mjesto u Banovinu.

Đerek je i sporila da je Pravilnik trebao donijeti gradonačelnik, smatrala je da takvu ovlast mora preuzeti Gradsko vijeće, ali tu se Visoki upravni sud s njom nije složio. Dakle, za donijeti novi Pravilnik trebat će dokument staviti na tridesetodnevni uvid s građanima koji će moći i dati prijedloge i komentare na isti, a naposljetku će biti na snazi odlukom gradonačelnika.

U spisu predmeta ne postoji dokaz o tome da je u postupku donošenja osporenog Pravilnika i njegovih izmjena i dopuna proveden postupak savjetovanja s javnošću u smislu članka 11. ZPPI-a niti na web stranici Grada Splita postoji bilo kakav trag o postupku savjetovanja s javnošću u vezi s osporenim Pravilnikom, odnosno s njegovim izmjenama i dopunama. Pored toga, valja reći da ni iz očitovanja koje je Sudu dostavljeno u ovom predmetu ne proizlazi da je savjetovanje provedeno – stoji u presudi.

Presedan tog Pravilnika koji je sada ukinut je što je izmjena išla zbog stana jednog liječnika splitske bolnice kojemu je prijetila deložacija jer uz gradski stan ima i drugi nekretninu.

Iznimno, da nekretnina ne smije biti u radijusu od 90 kilometara kopnene udaljenosti od grada ne odnosi se na osobe od interesa za grad zdravstvene struke koje su dužne po pozivu poslodavca žurno doći na radno mjesto – definirano je bilo u pravilniku.

POSLJEDNJE DODANO: