Ove namirnice izbjegavajte za doručak- povećavaju upale u tijelu

Balansiran doručak
važan je za vaše zdravlje. Prava hrana za doručak može vašem tijelu pružiti
korisne hranjive tvari, vitamine i minerale koji će vam pomoći početi dan na
najbolji mogući način.

Međutim, postoje namirnice za doručak koje su (iako su
okusom primamljive) nezdrave, a ove namirnice za doručak mogu doprinijeti upali
u vašem tijelu, piše N1. 

Upala se stalno javlja prirodno. Ako se porežete na papir,
vaš prst postaje crven, natečen i tada počinje zacjeljivanje. To je imunološki
odgovor tijela za kontrolu krvarenja i sprečavanje infekcije u rani.

Budući da upala ponekad može biti reakcija koja je zapravo
preteča izliječenja, ne želite je spriječiti u svim situacijama. Problem se
javlja kada imate kroničnu upalu. Ova vrsta upale se javlja kontinuirano
tijekom vremena. Na primjer, reumatoidni artritis je oblik kronične upale jer
upaljene stanice napadaju zglobna tkiva, što rezultira kroničnom nelagodom i
bolom.

Sve u svemu, kronična upala je povezana s nizom zdravstvenih
problema, uključujući dijabetes, bolesti srca i moždani udar.

Također, upale su pod utjecajem načina života kao što su
prehrana, stres, san i vježbanje. Na primjer, sjedeći način života, kronični
stres, nedovoljno spavanja i konzumiranje visoko obrađene prehrane pune
zasićenih masti, natrija i dodanog šećera, povećavaju rizik od kronične upale.
Kada je u pitanju vaša prehrana, možda redovno jedete neke namirnice koje mogu
doprinijeti većoj upali, a to se može odnositi na ono što jedete za doručak
svaki dan.

Sendviči

Kada je u pitanju sprečavanje upala, liječnica Amy Goodson predlaže
ograničavanje namirnica koje sadrže mnogo dodanog šećera i zasićenih masti.

“Zasićene masnoće koje se nalaze u sendvičima, pecivima,
pečenim proizvodima i većini smrznutih namirnica za doručak mogu doprinijeti
povećanju kolesterola i upala ako se konzumiraju redovno tijekom dužeg
vremenskog perioda, a to je posebno slučaj ako je prehrana pojedinca niska”,
kaže Goodson.

I ne samo to, već neka brza hrana dolazi s transmastima, još
jednom vrstom masti za koju se zna da je direktno povezana s većim nivoima
upale u tijelu. Svjetska zdravstvena organizacija predlaže potpuno izbjegavanje
transmasti ako možete.

Ako je ipak sendvič vaš prvi izbor, odaberite onaj
napravljene od nemasnog mesa i kruha od cjelovitih žitarica.

Instant zobena kaša s okusom

Također, na listi skrivenih inflamatornih namirnica je i
omiljeni klasik: instant zobena kaša. Međutim, stručnjaci upozoravaju da brže
ne znači uvijek bolje.

Zobena kaša je puna zdravih vlakana, vitamina i
ugljikohidrata. No, ovakve vrste sadrže dodane šećere što može doprinijeti
upali.

Kako biste smanjili upalu držite se zobenih pahuljica bez
okusa i dodajte svježe bobice i malo javorovog sirupa za dodatni okus.

Muffini

Popularnost peciva za doručak kao što su muffini ili krafne
je to što su ukusna, brza i lako se jedu u žurbi. Nažalost, često mogu
sadržavati velike količine sastojaka za koje se zna da izazivaju upalu kada se
konzumiraju u velikim količinama.

“Mnogi muffini su puni dodatog šećera, zasićenih masti i
drugih pro-upalnih sastojaka. Iako muffini mogu zvučati zdravo, ovisno o tome
kako su napravljeni, oni nisu baš sjajan izbor za ljude koji pokušavaju
smanjiti upalu.”

Također, otkriveno je da bijelo brašno ima proupalne učinke,
piše Klix.

Prerađeno crveno meso

Meso za doručak kao što je kobasica, savršen je prilog uz
kajganu i omiljenu šalicu kave. Nažalost, ovi prerađeni proizvodi od crvenog
mesa neće učiniti nikakvu uslugu vašem tijelu kada je u pitanju upala.

Kobasice sadrže mnogo spojeva koji se nazivaju krajnji
proizvodi napredne glikacije (AGEs). Ovi spojevi su povezani s višim razinama
upale i prate se do kronične bolesti i specifičnih vrsta raka. Omiljeno meso za
doručak ne treba u potpunosti izbjegavati, ali možete se ograničiti na posebne
prilike.

Bijeli kruh

Nema ništa tako ukusno kao komad tosta s toplim putrom
ujutro. Međutim, nažalost, bijeli kruh se radi od bijelog brašna koje se brzo
probavlja i može ostaviti osjećaj gladi za sat ili dva. Bijelo rafinirano
brašno povezano je s povećanim razinama upale.

Cjelovite žitarice su povezane sa smanjenom upalom, manjim
rizikom od kroničnih bolesti, kao i drugim zdravstvenim prednostima poput
gubitka težine.

Palačinke

Palačinke i vafli obično su koncentrirani izvor bijelog
brašna i dodanog šećera i često imaju vrlo malo proteina ili vlakana kako bi
uravnotežili šećer. Osim toga, tko ih ne voli preliti sirupom i šlagom? Ova
kombinacija je, nažalost, recept za inflamatornu katastrofu.

S vremena na vrijeme, odabir palačinki nije problem.
Međutim, ako se redovno oslanjate na njih za brzo povećanje energije ujutro,
možda je vrijeme da ih zamijenite za nešto uravnoteženije.

 

POSLJEDNJE DODANO: