Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6159cfa36f52dfc2448b45b3/80
Foto: Pixabay

Hrvatska liga protiv raka organizirala akciju "12 minuta kretanja protiv raka"

U samom smo europskom vrhu prema udjelu pretilih osoba i pušača

U Hrvatskoj se rak dijagnosticira kod oko 25 tisuća osoba godišnje, a oko 13 tisuća ih umre od neke zloćudne bolesti. Velik broj slučajeva raka, a time i smrtnog ishoda, može se spriječiti. Na to upozorava i akcija "12 minuta kretanja protiv raka" kojom se naglašava važnost 12 preporuka Europskog kodeksa protiv raka., piše HRT

Rak dojke Ljerka Jazbec pobijedila je ne jednom, nego dva puta.

- Imala sam obje mastektomije prošla sam kemoterapiju, zračenje, ostala bez kose, ali hrabro sam se borila rekla sam ja to želim pobijediti, ja to moram pobijediti i hvala Bogu nije metastaziralo i danas sam sa svojih 77 godina ovdje ispred vas, rekla je Ljerka Jazbec, Hrvatska liga protiv raka.

I danas hrabro korača upozoravajući druge na važnost kretanja i preporuka kojima je moguće spriječiti zloćudne bolesti za čak 40 posto.

- Nažalost, još te naše poruke ne dolaze do ljudi kad im govorimo. Primjerice, na prvom mjestu kao što vidite nije dobro pušiti, konzumirati žestoka alkoholna pića, umjereno se izlagati suncu tijekom ljeta, poručio je prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

U samom smo europskom vrhu prema udjelu pretilih osoba i pušača.

- Svojim odabirima biramo zdravlje, biramo svoju sudbinu ili utječemo na nju. Tu se uklapaju i preventivni zdravstveni pregledi koji su pokrenuti sada pilot projekt u pet županija, izjavila je prim. dr. sc. Marija Bubaš, državna tajnica u Ministarstvu zdravstva. 

Jer temelj borbe protiv raka je prevencija. Najbolje to znaju oni koji su rak preživjeli.

- Ljudi, želite živjeti! Život je nama dar, učinite sve da prevladate svaku teškoću u svom životu, poručila je Dobrila Krivec. 

- Ja se bavim folklorom, pjevam u zboru, plešem, hodam puno, plivam i u društvu sam što je vrlo važno, kazala je Ljerka Jazbec. 

Jedna od 3 osobe u Hrvatskoj tijekom života dobit će dijagnozu nekog oblika raka. Svaka peta osoba od njega umre. Ovu poraznu statistiku možemo i moramo promijeniti.

 

hr Thu May 25 2023 20:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/647aefd55d79659fc18b459b/80

Prosvjed u Trogiru: Ovo se u Hrvatskoj ne smije dozvoliti

Poruka za kraj svim moliteljima: Kad su već na koljenima nek sastružu žvake s poda, nekorisno da spoje s korisnim
Ružica Jakšić, županijska vijećnica SDP-a u ime Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Trogir, organizirala je prosvjed nasuprot moliteljima u Trogiru.

Današnji prosvjed posvetili smo Doroti, poljskoj državljanki koja je umrla od sepse jer je tri dana bila bez plodne vode, a liječnici su odbili napravit pobačaj. Socijaldemokratski forum žena SDP-a Trogir, stoga je i ovu subotu organizirao prosvjed na gradskom trgu nasuprot katedrale, jer uvozni fundamentalizam mora se zaustaviti.

Za smrt Dorote, Izabele...i svih drugih žena na svojim rukama imaju krv molitelji Poljske koji su svojim pipcima ušli u vlast i izglasali zakon o pobačaju. Njihovi sljednici, molitelji u Hrvatskoj, bit će direktno odgovorni ako se ovako nešto dogodi i ovdje. Nakon trgova, njihov plan je referendum o zabrani pobačaja, ulazak u vlast i kroz zakone gaziti već stečena ljudska prava.

Hrvatska ne smije dozvoliti iste scenarije. Država koja ima 52 % žena u udjelu stanovništva, mora stati u zaštitu svojih stanovnica. Molitelje maknuti s trgova jer pravo na okupljanje na javnim površinama ne smiju imati oni koji zagovaraju oduzimanje bilo čijih prava.

Ženama u Hrvatskoj već sad je gotovo pa nemoguće obaviti pobačaj. Medicinski zahvat mora ući u Ustav, biti dostupan, besplatan i bezbolan.

Priziv savjesti je doveo do toga da 60 % ginekologa koristi priziv kako bi odbili napraviti pobačaj. Ujutro priziv savjesti, popodne keš na ruke.

I još jedna poruka za kraj svim moliteljima. Kad su već na koljenima nek sastružu žvake s poda, nekorisno da spoje s korisnim.

hr Sat Jun 03 2023 09:47:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/647ada9d5d79659fc18b456f/80
Foto: Ivana Ivanović

Knauf otpada, jedan neispravan zahod dijeli cijeli kat, karton umjesto vrata... Ovako izgleda svakodnevnica u Vukovarskoj 81

Na ulazu obavijest o nadziranom prostoru, kamere su u funkciji, ali nitko ne zna tko ih prati i nadgleda
Zbog gljivica i pljesni Ana svaki dan mora gledati kako njezin sobičak svakim danom i svakom kišom sve više propada. Ormar je dupkom pun, na stolu koji predstavlja mjesto za jelo i odlaganje raznih stvari u nedostatku prostora, na desetke je kutija tableta za razne indikacije. Umjetno cvijeće i kutija keksa s prašinom odraz ozračja u kakvom žive stanari u Vukovarskoj na broju 81, u zgradi u lokalnim okvirima kolokvijalno nazvanom "hotel za samce".

Većina njih živi već dulje od četiri desetljeća - uselili su se kao škverski radnici u zgradu u vlasništvu škvera, legalno i s ugovorima. Ondje su rasli i starjeli, ženili se i dobivali djecu, neki čak i dočekali mirovinu. Kad je na početku stoljeća zgrada službeno postala državno vlasništvo, njome je nastavio upravljati Brodosplit sve do privatizacije 2013. godine. Trinaest godina, do te 2013., stanari su plaćali najam, a direktno s plaća skidali su im se i troškovi struje, vode i komunalija.


No, ispostavilo se da Brodosplit nije plaćao dio računa za vodu, pokušavali su ih prozvati i nepoštenim korisnicima prostora, a u posljednje su se vrijeme bili primorani suočiti se sa zaključkom gradske uprave Ivice Puljka o dvostrukom povećanju najamnine, premda je i ona ranija bila zapravo simpatično mala u ovoj sveopćoj strategiji "masovnog turizma", ili: što više gostiju, kakvi god bili, i što brže novca u džep. 

S neofarbanih zidova otpada knauf, jedan WC dijeli cijeli kat, ako se prostor od nekoliko kvadrata s kojeg u vidno polje sa svih strana uskaču samo obavijesti o zaštopanom odvodu, može i nazvati mjestom za nuždu. Na ulazu obavijest o nadziranom prostoru, kamere su u funkciji, ali nitko ne zna tko ih prati i nadgleda. U malenoj prostoriji koja je trebala biti radno mjesto zaštitara, mjesto je za odlaganje pošte. 

- Od 1984. sam ovdje, dva kreveta su prije bila i stanovale su tu dvije cure. Svaka je soba imala dva kreveta, kako su se osipali tako sam ja ovdje došla s 800 kuna plaće. Prošla sam havariju tešku. Kako onda, tako i dan danas. Sad imam iljadu i osamsto kuna, to je 250 eura, a samo dvije sobe plaćam 52 eura - govori Ana Boban (82). Njezina svakodnevnica bez tople vode i prostora za tuširanje nekome je nezamisliva, ali ona se nikad nije žalila.


"Obnovit ćemo sanitarne čvorove i zajedničke dijelove..."

- Nekad smo mi bili spojeni sa staračkim domom za vodu, a u ratu je prisičena kotlovnica. Škver nije htio plaćati valjda, i onda smo se snalazili kako je tko znao. Danas robu na ruke operem - uzdiše Ana. Dani joj, kaže, prolaze u plaču i tuzi.

- Teško mi je, stvarno mi je teško. Nisam se nikad žalila nikome, kamoli uzela od nekoga novca za posuditi, ali došlo je vrijeme da se jednostavno ne može. Šta ću, nekad uzmem kil, kil i pol mesa pa mi to traje mjesec dana. Ne može se više - priznaje. Ipak, nova odluka Gradskog vijeća, da se na ugovor koji je potpisan prije koji mjesec, napravi aneks kojim bi se najamnina smanjila na stotinu kuna za 13 kvadrata sobe kao i ranije, obradovala ju je.

I ne samo to...

- Milijun kuna stavili smo kao stavku Proračuna za ovu godinu jer smo uvidjeli da treba obnoviti najviše zajedničke dijelove u kojima su sanitarni čvorovi te preostale dijelove objekta u Vukovarskoj 81. Imali smo već i razgovor s projektantom pa krećemo u realizaciju. Treba kazati da je ovo prvi put nakon upisa vlasništva da se po ovom pitanju uređenja nešto i čini. Isto tako, sklapanjem ugovora o najmu, stanarima je ipak nakon toliko godina dana pravna sigurnost da će ostati u objektu - govori nam Maja Đerek, pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu. Ugovori sa stanarima potpisani su do 2023. godine, postojat će i mogućnost doživotnog otkupa stana, a odjel Maje Đerek u gradu zadužilo se i da pokrene postupke kod HEP-a za izmjenu kategorije struje iz industrijske u kućnu.

"Hotel za samce", inače, otvoren je 1. ožujka 1968. godine, a Slobodna Dalmacija tada je napisala kako "novoizgrađena impozantna građevina ima 6 jednokrevetnih i 138 dvokrevetnih soba. U svakoj se nalazi tekuća voda, umivaonik i tuš. Sporedne prostorije su zajedničke. Društvena dvorana ima 60 mjesta i suvremeno je opremljena. Radove na ovom objektu za kojeg je utrošeno 4 i po milijuna novih dinara izvelo je građevinsko poduzeće ‘I.L. Lavčević’ i to za nepuna četiri mjeseca. Cijene smještaja u radničkom hotelu iznose od 74 do 110 novih dinara".

- Čovjek se navikne na sve. Samo da nas ne tjeraju i da imamo pravo otkupa. U istoj prostoriji spavamo, imamo improvizirani zahod, a i jedemo tu. Moj Ante je nastradao u škveru, imao je moždani udar - pokazuje Natalija Biloš (54) prema suprugu u krevetu. U stanu su i njihova dva sina, a mlađi je bio korisnik Centra Juraj Bonaći. Danas mu je Natalija sve, sa statusom roditelja - njegovatelja.

- Nitko nas nije tjerao odavde, ali problem je bilo to povećanje jer ovdje jednostavno nemamo ništa. Nije to velika cijena najma, ali nemamo osnovne životne uvjete - kazala je.

Uz te iznimno loše životne uvjete nadovežu se i razne vratolomije stanara od kojih je jedan za priskrbiti dostojan život kanalizacijsku cijev vodio kroz hodnik i obložio je limom - tako barem kažu. Valjda najtužnija slika nevrijednog života je prizor s prvog kata - probijena rupa za vrata, a umjesto vrata nekoliko spojenih kartonskih kutija.

Postoje rane koje ni vrijeme ne liječi...hr Sat Jun 03 2023 08:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/647ad9145d7965f9bd8b4681/80

Testiranje Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama

Danas, 3. lipnja 2023. bit će provedeno testiranje Sustava u stvarnim uvjetima, slanjem SMS poruke svim korisnicima domaćih mobilnih mreža i korisnicima u roamingu
Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama je informacijski sustav implementiran na razini RH s ciljem pravovremenog obavješćivanja građanstva o nastanku krizne situacije s mogućnošću dijeljenja uputa za postupanje u ugroženom području putem mobilnih telefona i drugih modernih tehnologija.
 
Prije stavljanja u produkciju, sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama će se danas, 3. lipnja 2023. testirati u stvarnim uvjetima, odnosno slanjem testnih poruka svim korisnicima mobitela koji se u tom trenutku nalaze na području Republike Hrvatske. Po primanju poruke nije potrebno poduzimati nikakve aktivnosti.
 
Poruke će slati sva tri operatora javnih pokretnih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga (Hrvatski Telekom d.d., A1 Hrvatska d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o,), a dobivat će ih i korisnici u roamingu.
 
SMS poruka pošiljatelja HR112ALERT, bit će sljedećeg sadržaja: „Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK“.
 
Testiranje sustava počinje u 9:00 sati slanjem SMS poruke korisnicima mobitela na području Vukovarsko-srijemske županije. Nastavlja se u 10:00 sati slanjem poruke za korisnike s područja Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije te u 10:30 za korisnike mobitela iz Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije.
 
Korisnici s područja Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije testnu SMS poruku dobit će od 11:00 sati, dok će pola sata kasnije, u 11:30 sati testiranje početi u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji. Za građane Zagreba slanje SMS poruka počinje u 12:00 sati, a testiranje će završiti u 13:00 sati slanjem SMS poruke korisnicima mobitela s područja Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije.
 
Cilj uspostave ovog sustava je sigurnost svih građana Republike Hrvatske i turista, a kroz njega će se moći poslati upozorenja za svaku situaciju koja ugrožava živote i sigurnost ljudi, okoliša i imovine. U svrhu osiguravanja osobnih podataka prilikom slanja poruka provodi se proces anonimizacije podataka te osobni podaci ne napuštaju sustav mobilnog operatora.
 
Obveza uspostave sustava upozoravanja javnosti koji će putem mreže pokretnih komunikacija dostavljati javna upozorenja krajnjim korisnicima, proizlazi iz članka 110. Direktive (EU) 2018/1972 (Europskog zakonika elektroničkih komunikacija), a u hrvatsko zakonodavstvo preuzeta je kroz novi Zakon o elektroničkim komunikacijama („Narodne novine“ br. 76/2022).
 
Podsjećamo, zbog testiranja Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama, danas se iznimno neće provoditi redovno mjesečno ispitivanje ispravnosti sirena i sustava za uzbunjivanje korištenjem znaka »prestanak opasnosti«.
hr Sat Jun 03 2023 08:09:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638880935d796558228b45a3/80
Foto: Ivana Ivanović

Splitska psihologinja o slučaju Strožanac: "Djeca su izvrgnuta svojevrsnom nasilju i potrebna im je psihološka pomoć!"

Smatra i da bi ravnateljica, ili netko iz Prosvjetne inspekcije trebao reći - dosta.
Prazan razred. Već peti dan učionica je prazna. Razlog je - problematično ponašanje jednog od učenika iz razreda i njegov posljednji agresivni ispad, kao i fama neslućenih razmjera koja je Osnovnu školu Strožanac lansirala na naslovnice nacionalnih medija. Fama o nečinjenju iza zatvorenih vrata škole koja je nakon uključivanja javnosti marginalizirala svu tu djecu, njih na stotine. Možda samo nesvjesno, ali za dugoročne posljedice.

Štoviše, najveći poraz strožanačke je priče istup ravnateljice Žane Prižmić kojoj je, eto, Zakonom o obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, među ostalim, obveza "brinuti o sigurnosti i pravima i interesima učenika i radnika škole". Skrivanje događaja u ovom je slučaju pogubno pa o problematičnom ponašanju učenika s poremećajem ADHD nećemo ni riječi kad se već ravnateljica Prižmić, nakon što nam je pristala na razgovor o nemilim događajima u njezinoj školi, a na dan tog dogovorenog razgovora nije jednom dignula slušalicu. Pokušavali smo i pokušavali, ali nije bilo uspjeha. Sigurno desetak puta.

- Mi jednostavno ne znamo što se događa u školi Strožanac jer informacije koje su dostupne su jako kontradiktorne. Međutim, ono što je činjenica je da sva djeca i taj dječak koji ima dijagnozu ADHD-a su izvrgnuta svojevrsnom nasilju. To što ne idu u školu je najmanji problem jer gradivo koje nisu slušali se može nadoknaditi, ali pitanje je što su oni ovih dana sve čuli iz usta svojih roditelja koji su s pravom ogorčeni. Sigurno su i roditelji puno toga komentirali ovih dana bez da paze jesu li djeca u blizini i slušaju li ih - govori Mirjana Nazor, splitska psihologinja.

U toj iznimno lošoj atmosferi za djecu, pitanje je kakvo iskustvo djeca izvlače iz svega i kako će onda poštivati i vjerovati razrednicama, stručnoj službi ili ravnateljici...

- Djeca su, to sam sigurna, u teškoj situaciji i potrebna im je psihološka pomoć - objašnjava Nazor.

Smatra i da bi ravnateljica, ili netko iz Prosvjetne inspekcije trebao reći - dosta.

- Trebalo bi sve analizirati, vidjeti postupke, a ne donositi ishitrene odluke. Roditelje možda i ne treba uvlačiti u svaki korak, samo im treba objasniti koji je problem jer mnogi ne znaju koje su poteškoće tog djeteta i što uopće očekivati - rekla je Mirjana Nazor.

I zbilja - sve je nepoznanica. Jedino je jasan stav Školskog odbora da je za sve kriva razrednica učenika Zrinka Perković Dodig kojoj je uručen izvanredni otkaz. Nije poznato kojih je to sedam povreda počinila, kako kaže ravnateljica, ne znamo ni kako je eskalirao cijeli problem, što je to učenik s poremećajem donio u osmoljetku - predmet od tri ili tridesetak centimetara i što je izašlo iz njegovih usta? Na događaju pak radi policija, a neminovan je i sudski epilog, barem jedan - onaj između razrednice s otkazom i škole koju predstavlja ravnateljica.

A politika? Politika je već davno tu umiješala prste, izborom HDZ-ovaca na čelna mjesta i tijela u obrazovnim ustanovama gdje god da je to moguće.

hr Sat Jun 03 2023 07:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .