“Sluškinje” u Beton kinu: Skandalozno, opsceno, totalitarno…

Prva je to predstava kazališnog laboratorija kojega je Golovko pokrenu u sklopu umjetničke organizacije "Albalunna", gdje će se u kreativnoj slobodi bezobrazno propitivati naša zbilja i narav.

U "Sluškinjama" igraju završeni glumci Umjetničke akademije u Splitu: Zagrepčanke Petra Težak i Matea Elezović, Splićani Andrea Mladinić i Goran Marković te Dubrovčanin sa splitskom adresom Nikša Arčanin. U svojim kratkim umjetničkim životopisima imaju zanimljive kazališne, TV i filmske projekte, a neki od njih i značajne nagrade. Angažiran je i Stipe Radoja, student treće godine preddiplomskoga studija Gluma na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Kostimografkinja je Ana Marin.

Istraživanje je započelo simultanim odvijanjem radnje "Sluškinja" u muškoj i ženskoj podjeli, omogućujući publici simultanu percepciju razvoja odnosa Claire Solange – Gospođa. Konačna forma predstave proizlazi iz ovoga procesa istraživanja, osnovanom na kreativnom odnosu glumac – redatelj, pri čemu redatelj zauzima facilitatorsku ulogu umjesto autoritarne. U estetskom smislu, kazališno istraživanje kreće iz postavki biomehanike V. Mejerholjda, koncepta siromašnog kazališta J. Grotowskog te praznog prostora P. Brooka.

Publika može očekivati uprizorenje dramskoga teksta koji se bespoštedno razračunava s (malo)građanskim vrijednostima, propitujući fenomen ovisnosti o potlačenosti. Genetove sluškinje Claire i Solange služe kod jednog očitog pronevjeritelja i utajivača poreza, ali glavnim neprijateljem doživljavaju njegovu suprugu, uglađenu i elegantnu damu iz visokoga građanskog sloja čije ih samo postojanje ponižava kao žene i kao osobe, a bez toga osjećaja poniženosti nisu u stanju živjeti. Zvuči pomalo komplicirano? Pa pogledajmo malo oko sebe… Uz to, dajući ženske uloge muškarcima, Genet ide i korak dalje – rodnu i spolnu potlačenost propituje kao korijen klasne i egzistencijalne potlačenosti – otkriva redatelj Goran Golovko.

Dodajmo još da će publika predstavu gledati s maskom na licu koju će dobiti na ulazu u Beton kino. Premijera je u četvrtak u 20.30 sati, a igrat će u isti sat još dva iduća dana.

Cijena ulaznice je 50 kuna, a mogu se kupiti u F-toursu (Trg Hrvatske bratske zajednice 3, Split) te na blagajni Galerije Multimedijalnog kulturnog centra (Savska bb) sat vremena prije predstave. Studenti, umirovljenici i nezaposleni za kartu trebaju izdvojiti 30 kuna.

Beton kino može primiti svega stotinjak gledatelja, pa je korisno rezervirati ulaznicu na 095 536 1326 ili na e-mail: [email protected].

POSLJEDNJE DODANO: