FESTIVAL CRLJENKA I ROĐAKA

Slavlje vina, gastronomije i kaštelanskog crljenka: Svečano otvoren ZINFEST 2023.

U restoranu Nautic Marine Kaštela u Kaštel Gomilici, danas je svečano otvoren treći po redu ZINFEST 2023. Ovaj dvodnevni festival Crljenka i rođaka okupio je oko stotinu sudionika gdje će biti preko 60 predstavljanja brojnih izlagača ljubitelja vrhunskog vina i tradicionalnih jela. Time će danas i sutra, 16. i 17. studenog, od 13 do 20 sati, posjetitelji imati priliku besplatno uživati uz programe na pozornicama vina i gastronomskih delicija s potpisom.

Posjetitelji će se tijekom oba dana održavanja ZINFEST-a moći družiti sa strastvenim vinogradarima i vinarima te uživati u najboljim kombinacijama svježe pripremljenih lokalnih jela i vina od proslavljenog Zinfandela. Upravo uz zdravicu kaštelanskog vina Esenca vinarije Matela, manifestacija je službeno započela.

Ova se manifestacija iz godine u godinu razvija u jednu značajniju manifestaciju Dalmacije. Mi kao Ministarstvo turizma sa svojim pokroviteljstvom želimo vam biti od pomoći. Nastojat ćemo tako i nastaviti kako bi vi bili što bolji i što jači. Ova priča je jedinstvena i posebna, praktički je filmska kada govorimo o pozicioniranju i ponovnom rođenju našeg kaštelanskog Crljenka – kazao je Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta.

Uspjeli smo postaviti temelj za budući razvoj sve u slavu našeg Crljenka kaštelanskog, kojeg slavimo i kroz ovaj ZINFEST. Nadam se da ćemo u narednim godinama napraviti veće iskorake i u to ime vas sve pozdravljam, posebno naše izlagače, među njima i brojne vinare kako bi nastavili pričati našu priču o Crljenku – kazao je u ime organizatora Srećko Radnić iz Klastera Zora.

Ova fešta od Crljenka kaštelanskog je raj za ljubitelje vina, koji nudi izbor jedinstvenih tradicijskih sortnih vina od Maraštine do Crljenka kaštelanskog. Moći će sudjelovati u zabavnim i edukativnim školama vina ili pripremanju tradicijskih jela te upoznati vinare, enologe i somelijere koji su pomogli u oblikovanju Crljenka u jedno od najboljih vina u Dalmaciji.

Malo vas je, ali znate najbolje raditi svoje vino i nitko vas ne može uništiti. Želim vam da i dalje idete u tom smjeru, jer je ovo izvorno kaštelansko. Nastavite na taj način i rastite i dalje. Mi ćemo vam pomoći i podržavati vas – kazao je u ime domaćina događanja vlasnik Marine Kaštela, Joško Berket.

Priču o kaštelanskom Crljenku smo prezentirali u New Yorku i Londonu te u još nekoliko europskih zemalja i mislim da ta priča treba ići dalje i da je ovo samo jedan početak – kazao je Joško Stella zamjenik direktorice TZ Splitsko-dalmatinske županije, navodeći kako je brendiranje Crljenka jako bitno.

Poseban pozdrav našim vrijednim vinarima koji dugi niz godina proizvode vino i brendiraju ga i van granica Hrvatske. Kroz razne projekte Grad Kaštela podržava i sufinancira kaštelanske vinare. Hvala organizatorima posebno Srećku Radniću što je iz godine u godinu ZINFEST sve prepoznatljiviji. Želim da ova dva dana prođu u lijepom ozračju i da kaštelanska vina budu što više prepoznatljiva – kazao je gradonačelnik Kaštela, Denis Ivanović.

Nakon službenog otvaranja manifestacije uzvanici su obišli izlagače koji će danas i sutra u restoranu Nautic od 13 do 20 sati biti na raspolaganju svim posjetiteljima. Ulaz je besplatan.

POSLJEDNJE DODANO: