ZASTUPNICA HRVATSKIH SUVERENISTA

Škorina sestra podržala HDZ? “Što bih trebala, u opoziciju? No pasaran, ljevico!”

Nakon što se sinoć ogradila od svog stranačkog šefa Marijana Pavličeka, izabrana zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović u razgovoru za Jutarnji list pojasnila je svoju poziciju.

– Samo sam svima jasno rekla kako stvari stoje, mislim da jasnija nisam mogla biti. Koliko ja shvaćam, Suverenisti nisu u poslijeizbornoj koaliciji s Mostom, bili smo samo u predizbornoj. A da li se predsjednik Pavliček obvezao na još nešto, ja to ne znam. Bilo bi lijepo da to sa svima podijeli, i s članovima stranke i s cjelokupnom javnošću – kaže.

Da li to znači da danas-sutra možete podržati novu HDZ-ovu većinu?

– Vidjet ćemo razvoj događaja, ja ne bih išla tako daleko. Ali hipotetski, ako Domovinski pokret uđe u novu saborsku većinu, gdje bi ostali Hrvatski suverenisti? U opoziciji sa SDP-om i s Možemo!? I s Mostom koji ima jako puno svojih problema… Neka oni sada pregovaraju i razgovaraju s kime god hoće, ali u moje ime neće. Pogotovo ne sa strankama od kojih sam se ja ogradila više puta i prije izbora. To bi tek bila izdaja birača. A te moralne ucjene “ti si izdajnik, ti si žetončić”, to neka ostave za nekog drugog. To kod mene ne prolazi. Nikome ne dozvoljavam da me zove izdajnikom i žetonom samo zato što ja kao hrvatski suverenist i kao pripadnica hrvatske desnice odbijam ići u bilo kakve kombinacije s SDP-om i s Možemo. To je suludo. No pasaran!, da me i ljevičari razumiju – poručuje saborska zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović.

Podsjetimo, samo par sati nakon što je jučer završila sjednica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, poslije koje je čelnik stranke Marijan Pavliček rekao da Suverenisti (koji kontroliraju dva mjesta u Saboru, nap. a.) neće sudjelovati “u vladajućoj većini i Vladi koju predvodi HDZ, zajedno s nacionalnim manjinama i eventualno Domovinskim pokretom, jer bi to bila izdaja birača” te da “neće podržati Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora”, članica Predsjedništva i novoizabrana zastupnica Suverenista Vesna Vučemilović javno se ogradila od predsjednika svoje stranke, prenosi Jutarnji list.

-Ne dopuštam nikome da u moje ime sklapa protuprirodne saveze koji predstavljaju izdaju birača. Ne dopuštam nikome da me zbog takvog stava proglašava žetonom ili izdajnikom. Nikad, ali baš nikad neću dati svoj glas za bilo kakav savez sa SDP-om i Možemo. Laku noć!, poručila je preko Facebooka Vesna Vučemilović.

Kaže kako je tu poruku odlučila objaviti nakon što je odluku predsjednika Suverenista Marijana Pavličeka javno pohvalio zastupnik Mosta Nikola Grmoja poručivši: “Pozdravljam odluku Predsjedništva Hrvatskih suverenista, naših koalicijskih partnera, kojom su čvrsto i dosljedno odbili koaliciju s HDZ-om i nazvali je izdajom birača”.

U razgovoru za Jutarnji list objasnila je i zašto je prilikom jučerašnjeg glasanja o (ne)ulasku u koaliciju s HDZ-om i Domovinskom pokretu bila suzdržana.

– Na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva stranke nisam glasala za prijedlog odluke o tome da Hrvatski suverenisti neće sudjelovati u saborskoj većini ili vladi koju predvodi HDZ zajedno s nacionalnim manjinama i Domovinskim pokretom, te da neće podržati izbor Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora. Bila sam suzdržana iz nekoliko razloga. Kao prvo, već ranije su svi zastupnici nacionalnih manjina odlučili podržati HDZ-ovog kandidata za predsjednika Sabora, pa ta naša dva glasa nisu presudna, već su presudni glasovi DP-a. Meni je cijela ta jučerašnja rasprava bila pomalo nepotrebna. Uostalom, ja kao članica Predsjedništva i predsjednica Glavnog odbora stranke nikad nisam vidjela koalicijski sporazum Hrvatskih suverenista i Mosta. Mi smo s punim povjerenjem ovlastili Pavličeka da pregovara u naše ime, ali njegove poslijeizborne izjave rađaju određene dvojbe. Stoga sam imala potrebu svima jasno i javno poručiti da u moje ime nitko neće pregovarati s SDP-om i s Možemo! – rekla nam je Vučemilović.

Članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista na ovim je izborima u Sabor ušla na koalicijskoj listi Mosta i Suverenista – i to zahvaljujući preferencijalnim glasovima – dok je na prošlim izborima 2020. godine u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta, dok je na čelu te stranke bio njen brat Miroslav Škoro.

Podsjetimo, nakon razlaza sa strankom koju su osnivali, Škoro je u Saboru nastavio djelovati kao nezavisni zastupnik dok se Vučemilović pridružila Suverenistima.

Kako stvari sada stoje, nikoga ne bi trebalo začuditi ako se zastupnica Vučemilović ponovno zbliži sa strankom čija je bila suosnivačica i ako s Domovinskim pokretom bude dio nove saborske većine. Jasno, ako pregovori DP-a i HDZ-a završe sklapanjem dogovora o sastavljanju nove vlade…

POSLJEDNJE DODANO: