Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5f60ae39daf72d78988b457f/80
Foto: DalmacijaNews

Plenković: 'Odgodimo druženja, sad se borimo za bolji siječanj'

Premijer Plenković nakon pet virtualnih sjednica fizički sudjeluje na sjednici Vlade.

Sjednica Vlade RH počela je danas u 9 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Uvodno se ministrima obratio premijer Andrej Plenković te iznio najnovije podatke o koronavirusu.

Na dnevnom je redu prijedlog zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, te Prijedlog zaključka o podržavanju donošenja Mjera aktivne politike zapošljavanja za 2021. iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao i Prijedlog odluke o odobrenju državne potpore za sanaciju društva HŽ Cargo d.o.o., piše N1.

Premijer Plenković nakon pet virtualnih sjednica fizički sudjeluje na sjednici Vlade. Osvrnuo se na situaciju s koronavirusom. "Želim reći nekoliko riječi o pandemiji koja pogađa Europu, naš dio Europe", kazao je premijer.

Plenković: Dnevni brojevi su nam i dalje jako visoki

"Dnevni brojevi su nam i dalje jako visoki, kao i broj preminulih nažalost. Ohrabruje što u zadnjih 7 dana imamo 6,5 posto manje zaraženih", kazao je premijer te se zahvalio svima kojima daju sve od sebe da spase svaki ljudski život.

"Zahvaljujem i velikom broju građana koji daju aktivan i ključan doprinos bez čega bi nam situacija bila još teža. Kažem ključan doprinos jer niti jedna mjera ne može uspjeti bez suradnje svih nas", dodao je te nabrojao sve mjere kojih bismo se trebali pridržavati poput nošenja maski, pranja ruku i slično.

"Odgodimo druženja na nekoliko tjedana unatoč blagdanima", dodao je premijer.

Sada se borimo za što bolji siječanj

"Zaraza se ne može širiti ako se ne družimo i ne susrećemo s drugima, toga se dovoljno ne pridržavamo. Važno je da damo svoj doprinos. Kada bi bilo tako, mogli bismo popuštati mjere, otvoriti ugostiteljske objekte i normalno živjeti. Trebat će nam još 6 mjeseci da pribavimo sva cjepiva i da cijepimo najveći dio populacije. Strategija koja bi se oslanjala samo na stroga višemjesečna zatvaranja zapravo nije nikakva strategija", također je kazao premijer u svom uvodnom obraćanju.

"No, dok se ne budemo strogo pridržavali ovih pet pravila, nužno je nažalost i formalnim ograničenjima obuzdati širenje epidemije. Trenutno su u pripremi nove mjere koje ćemo objaviti sutra, kada se konzultiramo sa Znanstveni savjetom. Cilj je učiniti sve kako bismo blagdansko vrijeme proveli na što mirniji način. Sad se borimo u smislu kliničke slike, za što bolji siječanj. Potrebno je smanjiti mobilnost i svesti druženja na minimum. Odgodimo druženja, virus nije poklon koji želite pokloniti svojima za Božić", rekao je Plenković.

"Osigurali smo zdravstvenu skrb svakom oboljelom"

Osvrnuo se potom i na zdravstveni sustav. "Osigurali smo zdravstvenu skrb svakom oboljelom. Premda je stanje teško, sustav je funkcionalan", dodao je. ''Rekli smo da nećemo imati policijski sat i tvrdi lockdown i pri tome stojimo'', rekao je premijer i podsjetio da su osigurali sredstva za gospodarski oporavak nakon pandemije.

"Osigurali smo dovoljno cjepiva, 5,6 milijuna doza cjepiva, kako bismo pokrenuli veliku nacionalnu kampanju cijepljena. Cijepljenje će krenuti čim EMA odobri cjepivo. Prvo će se cijepiti stariji i najugroženiji, radnici u domovima za starije i medicinske radnice. Cjepivo može biti učinkovito samo ako se cijepi dovoljan broj ljudi", rekao je Plenković. "Svi smo članovi jedne zajednice i imamo odgovornost jedni prema drugima", dodao je.

"Uvažavajući osobne slobode moramo biti svjesni da smo svi članovi iste zajednice i zato je cijepljenje važno", rekao je. Apelirao je posebno na mlade da ne planiraju druženja i odgode putovanja za bolja vremena.

"Smanjenje brojeva možemo očekivati samo ako se svi budemo odgodili veća druženja za Božić. Virus sigurno nije najbolji poklon svojim najmilijima za Božić", rekao je Plenković.

"Nastavit ćemo čuvati svako radno mjesto dok god to bude potrebno"

Premijer se također osvrnuo na jučerašnji posjet ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova te na mjere pomoći gospodarstvu. Kaže kako smo ostvarili odlične rezultate.

"Dosad smo isplatili 7,7 milijardi kuna za plaće radnika u privatnom sektoru. To je više od 600.000 radnika, više od 100.000 poslodavaca", rekao je te dodao da Vlada nastavlja s mjerama od 4.000 kuna u djelatnostima koje su izrazito pogođene koronavirusom. Kroz HZZ je osigurano 500 milijuna kuna za tu mjeru za iduću godinu. "Nastavit  ćemo čuvati svako radno mjesto dok god to bude potrebno", kazao je premijer.

Nakon gotovo polusatnog Plenkovićevog govora prelazi se na prvu točku dnevnog reda, a to je izvještaj ministra zdravstva Vilija Beroša o stanju s koronom.

Beroš: Nema mjesta opuštanju

Predstavljajući informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da bilježimo daljnje smanjenje broja novozaraženih u Hrvatskoj. Već danas će s udrugama obiteljskih liječnika imati sastanak o cijepljenju. Rekao je da unatoč padu nema mjesta opuštanju. "Bilježimo mali pad, ali nema mjesta upuštanju. Kao i uoči Uskrsa pozivamo ljude da smanje druženja. Isključivo mjere koje se poštuju i provode mogu spasiti živote. Jedino sami možemo spriječiti prelazak virusa s jednih na druge'', rekao je.

Šef Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je da je izdano 12 usmenih upozorenja, a utvrđeno je 113 nepravilnsoti, inspekciji upućeno 37 slučajeva. U jednom je objektu utvrđeno kršenje mjera.

hr Thu Dec 17 2020 09:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/600379da6f52dfbfa48b459a/80

Facebook prepirka Damira Barbira i Tonćija Blaževića: HSLS-ovac optužen za 'političku prostituciju', SDP-ovac da je 'prelivo'

Kako je politika zanimljiva, posebice u Splitu, već je svima jasno i uvelike dokazano.
Nova runda živopisnog dokazivanja zbila se na društvenim mrežama gdje se povela poprilično oštra rasprava između SDP-ova Damira Barbira, koji je nedavno postao izvršni tajnik SDP-a za koordinaciju i rad s članstvom, simpatizerima i građanima, te Tonćija Blaževića, gradskog vijećnika iz redova HSLS. Zaiskrilo je na objavi o obljetnici ubojstva Rose Luxemburg, žene koja je dobila titulu jedne od najvećih socijalističkih mučenica.

- Riječ je o snažnoj ženi koja se borila za ljudska prava, mijenjala društvene poretke i pokazala kako su snažne žene nepobjedive, slobodne i neukrotive te svojom snagom stvaraju bolji svijet.

I onda hrvatski narod kroz povijest u EU parlament izabere ‘drugotnu’ Marijanu Petir i Ružu Tomašić koje baštine potpuno suprotne vrijednosti, a da nije bilo žena kao Rosa Luxemburg, nikada ni ne bi bile tu - napisao je Barbir.

Odi u RF, Kate je tamo - odgovorio je Tonći Blažević misleći na Radničku frontu.

Nije dugo trebalo čekati protuodgovor.
- Da, Katarina Peović ima stav. Ona sa svojim stavovima dobije u jednom izbornom ciklusu toliko glasova koliko ti ne možeš u desetljeću ‘političke prostitucije’.
Možda za zapitati se..
Da nije do stava? - pitao se SDP-ovac.

Kako se 'javio pravi', ustvrdio je Blažević pa se raspisao.
- Ono što znamo obojica, samo ti ne smiš reć je to da sam ja u svojoj, kako je ti zoveš "prostituciji", više napravio (a nisam puno) za ovaj grad nego cili tvoj sježeni SDP u ovih 8 godina. Od te vaše žabokrečine izdvojio bih Blaževskog, Markića i Chepu. Potonji ima barem coyones, onog što fali vama u toj stranci. Jadno je da ste taoci frajera bolesne ambicije koji u normalnoj demokraciji ne bi mogao bit nit član bilo koje stranke. Dali ste nam poluredikula za gradonačelnika. Uz to je bio osvetoljubljiv i ima je širinu pogleda pauka ( životinje). Bez obzira što uobičajeno laprdaš o mom liku i nedjelu mogu kazat da se i ti pinku izdvajaš. No, ti nisi socijaldemokrat. Ti si prelivo. Meni to ne smeta. Okani se ovih za 500 kuna. Odi tamo di te srce vuče - zaključio je vijećnik HSLS-a.
hr Sun Jan 17 2021 00:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/600376206f52df0ba58b4575/80
Foto: DalmacijaNews

Najhladnija zimska noć u ovoj sezoni: Gotovo cijela Dalmacija bez 'plusa', na Biokovu u ponoć -9 stupnjeva!

Već od srijede stiže kišni val i drastičan rast temperatura.
Dugo najavljivan hladni val doživio je vrhunac u noći sa subote na nedjelju. Predviđalo se kako će ovo biti dosad najhladnija noć ove zime, a temperature u ponoći potvrdile su nagađanja. Diljem Dalmacije termometar je pokazivao ispod nule, rijetka su mjesta bila s pozitivnim predznakom.

Ništica je izmjerena u ponoći u Splitu, Šibeniku i Zadru, Dubrovnik je u isto vrijeme imao -1 stupanj Celzijev. Isto je toliko mjereno i u Blatu na Korčuli, ali i u Dolu na otoku Hvaru. Još niže vrijednosti imali su Klis i Biograd na moru, a apsolutno dno držalo je Biokovo. Ondje je, nekoliko minuta poslije ponoći, izmjereno čak -9 stupnjeva. Toliko je pokazivala živa na Šabića Stajama.

Sinj je u isto vrijeme imao -5 stupnjeva, stupanj manje mjerio se u Imotskom, a ogroman minus osjetio se i u Muću gdje je bilo -7 Celzijusa.

Nedjelja će osvanuti s nešto više oblaka. Snijeg je, pomiješan s kišom, moguć i na obali. Do kraja dana nastupit će razvedravanje kao uvertira za hladne i sunčane ponedjeljak i utorak. Već od srijede stiže kišni val i drastičan rast temperatura.
hr Sun Jan 17 2021 00:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60034a136f52dfbfa48b4581/80
Foto: FB

Planule dvije obiteljske kuće, na jednoj u potpunosti izgorjelo prizemlje, kat i krovište

Na teren je izašlo 16 vatrogasaca sa 6 vozila

Vatrogasci s Brača sinoć su imale vatrenu noć. 

U požaru dviju obiteljskih kuću u potpunosti je izgorjelo prizemlje, kat i krovište na jednom objektu, dok je na drugom objektu vezane gradnje izgorio dio krovišta i jedna prostorija na prvom katu.

Zbog intervencije opskrba električnom energijom za naselje Murvica bila je u prekidu od 00:50 do 08:30 sati. 

Na teren je izašlo 16 vatrogasaca sa 6 vozila, a požar je lokaliziran u 2.20 sati. 

Požarište su po završetku intervencije osiguravali policijski službenici PP Brač a očevid su izvršili inspektori iz Splita.


hr Sat Jan 16 2021 21:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e66578b29111c6f6e8b4605/80
Foto: Canva

Doneseno novo "pravilo" o cijepljenju pasa protiv bjesnoće

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je novu Naredbu o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2021.
Među njima je i novo "pravilo" o cijepljenju pasa protiv bjesnoće.

Bjesnoće u Hrvatskoj više nema. Zahvaljujući kontinuiranoj oralnoj vakcinaciji lisica od 2011. godine te veterinarskoj vakcinaciji pasa, posljednji virus bjesnoće, odnosno zadnji pozitivan nalaz kod lisica zabilježen je 2014. Nakon šest godina struka je ocijenila da je epizootiološka situacija povoljna i zato od ove godine pse više ne treba cijepiti svakih 365 dana. - piše portal niZagorjemalo.

No, ovo je nulta godina. U objavljenoj Naredbi jasno stoji kako se 2021. moraju cijepiti svi psi stariji od tri mjeseca. Veterinar pritom u knjižicu upisuje datum idućeg cijepljenja. On može biti za godinu dana, dvije ili tri, ovisno o vakcini koju će vaš pas primiti, a na kojoj proizvođač cjepiva jasno navodi upute, vrijeme trajanja imunosti.

Nakon što je objavljena nova Naredba, vlasnici pasa bili su dosta zbunjeni jer, kako kažu, ni veterinari njihovih pasa nisu znali kako tumačiti novu Naredbu koja je, kao, neke veterinare zatekla.

Veterinari su upoznati s Naredbom

- Ne mogu kolege reći da nisu upoznati s novom Naredbom jer se ona donosi na kraju svake godine, a objavljuje u siječnju. Svake godine čekamo kakva će nova ‘pravila’ donijeti Ministarstvo poljoprivrede, odnosno Uprava za vaterinarstvo. Unazad četiri, pet godina čekali smo i pratili koja će godina biti nulta jer smo svi upoznati s posljednjim pozitivnim nalazom na bjesnoću kod lisice, a to je bilo 2014. -komentirao je za Ni Zagorje malo dr. vet. Ivan Zemljak, predsjednik Hrvatske veterinarske komore.

Kako se godinama, u suradnji sa zemljama u okruženju, radilo na tome da se iskorijeni bjesnoća kod divljih životinja, sada su se stekli uvjeti da se Hrvatsku može proglasiti zemljom u kojoj bjesnoće nema.

Dosta je nedoumica, jer Uprava za veterinarstvo uz objavljenu Naredbu nije objavila i naputak, pa je nejasno kakva su zakonska pravila oko cijepljenja štenaca ili pak pasa koji do sada nikada nisu bili cijepljeni. Prema novim pravilima ispada da je i ‘prvocjepnike’ ove godine dovoljno cijepiti vakcinom čija imunost traje tri godine pa ga, u skladu s time, cijepiti nakon toga roka.

Kako cijepiti štence

- Slovenija je, za razliku od nas, to jasno propisala. Štence, ili pse koji se prvi puta cijepe, svakako bi trebalo docjepljivati, odnosno cijepiti tri godine za redom, bez obzira na trajanje imunosti dobivenog cjepiva. Preporuka je veterinara da se to svakako čini jer nakon samo jednog cjepiva pas neće stvoriti antitijela pa se svakako preporuča revekcinacija. Tek nakon tri godine redovitog cijepljenja, ukoliko epizootiološka situacija ostane povoljna, pas može dobiti vakcinu čija je imunost višegodišnja. - pojasnio je dr. vet. Ivan Zemljak.

Dodao je da je to osobito bitno za vlasnike pasa koji putuju u zemlje za koje je potreban test titra protutijela za bjesnoću jer, kaže, s jednim ‘dugotrajnim’ cjepivom pas ta protutijela neće imati.

Na društvenim mrežama vlasnici pasa objavljuju, između ostaloga, kako im veterinari prilikom cijepljenja pasa ovih dana nisu napomenuli da mogu birati vakcinu pa su pse cijepili onom čija imunost traje samo godinu dana.

- Veterinar nije u prekršaju ako to napravi, ali nije baš ni korektno. Kolege bi trebale upoznati vlasnike s novim mogućnostima, a svaki vlasnik ima pravo tražiti vakcinu koju želi. Ukoliko je taj veterinar nema, vlasnik psa može tražiti da se nabavi druga vakcina i doći na cijepljenje idući put ili otići kod drugog veterinara. - savjetuje predsjednik HVK-a.

Veterinari traže višu cijenu

No, problem su manje sredine gdje ljudi nemaju veliki izbor veterinara koji su, nezadovoljni time što je cijena cijepljenja ostala ista, 120 kuna plus PDV, nabavili isključivo cjepivo proizvođača čija je ‘valjanost’ samo godinu dana. Na njih ni Hrvatska veterinarska komora ne može utjecati jer ne rade ništa protuzakonito.

- Činjenica je da kolege nisu prezadovoljni što je cijena ostala ista. Kako pratimo situaciju u zemljama u okruženju, HVK je Ministarstvu poljoprivrede uputio prijedlog izmjene cijene obveznog cijepljenja protiv bjesnoće i sad čekamo odgovor. - rekao je dr. vet. Zemljak.

Naveo je primjer Slovenije koja je, s promjenom epizootiološke situacije i ‘proglašenjem’ nulte godine, povećala cijenu cijepljenja na 32,40 eura.

- To bi bila cijena s kojom bismo se i mi složili. - zaključio je predsjednik Hrvatske veterinarske komore koji, međutim, ne očekuje skoru promjenu cijene.
hr Sat Jan 16 2021 20:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .