Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5da2e09829111c31b28b459a/80
Foto: Unsplash

Osam simptoma koji mogu otkriti da se ne radi samo o običnoj prehladi

Vjerojatno već poznajete simptome prehlade, ali ponekad se može raditi o nečem drugom. Evo što može biti u pitanju, a da nije prehlada

1. Simptomi ne prolaze

Prehlada će proći kroz par dana, započinje problemima s grlom, začepljenim nosom i često kašljem, koji se može zadržati najdulje. Ako simptomi traju dulje od par dana, moguće je da se radi o gripi ili mononukleozi, a kako bi bili sigurni što je, posjetite liječnika, savjetuje dr. Melisa Lai Becker.

2. Bili ste na dalekom putovanju

Ako ste nedavno imali daleko putovanje, to je za doktore uvijek crvena zastava jer se može raditi o ne tako običnoj prehladi već nekom ozbiljnijem stanju, pojašnjava dr. Stella Safo, stručnjak za zarazne bolesti.

3. Imate visoku temperaturu

Što se tiče temperature koja prati prehladu, da ona je moguća, ali nije uobičajena – posebno ona visoka. Ako se pak javila visoka temperatura, dr. Lai Becker smatra da to može biti simptom nečeg drugog, poput streptokoka u grlu, a ako se ne liječi, može uzrokovati teže probleme stoga je potrebno posjetiti liječnika. Isto tako može biti znak da se radi o mononukleozi ili gripi pa pratite simptome.

4. Kašalj koji ne prolazi

Iako je kašalj normalan simptom prehlade, ne bi trebao biti tako jak da uzrokuje probleme. Svakako nemojte ignorirati jak kašalj jer se može raditi o upali pluća, dok će bol u prsima, stezanje i gubitak dana upućivati na plućnu emboliju.

5. Mučnina

Mučnina koja se javlja uz prehladu, kao i povraćanje i proljev nisu simptomi prehlade, ali mogu biti gripe. Svakako posjetite liječnika ako simptom ne prolazi i pazite da ne dođe do dehidracije.

6. Lokalizirana bol

Još jedna crvena zastavica upozorava na moguće dodatne probleme, a to je ako je bol lokalizirana na jednom mjestu. Dok će prehlada uzrokovati probleme gornjeg dišnog sustava, druge bolesti će pratiti intenzivni simptomi na jednom mjestu. Streptokok će tako utjecati na bol u grlu, ali ne i ostatku tijela. Infekcija sinusa može uzrokovati glavobolje pa čak i bol u zubima, infekcija uha uzrokuje bol u jednom uhu, a mononukleoza otečene limfne čvorove.

7. Bol po cijelom tijelu

Obična prehlada nije ugodna, ali ne bi trebala uzorkovati bol u cijelom tijelu. Gripa zato uzrokuje baš takve simptome, uz umor i groznicu. Ukratko, uz gripu ćete se osjećati kao da vas je pregazio kamion, a svaki mišić na tijelu će vas boljeti.

8. Alergija

Može biti teško razlikovati stanja jer se često radi o sličnim simptoma, ali alergije ipak slijede neki put. Ako primijetite da se simptomi pogoršavaju kada pomazite psa ili izađete iz kuće, moguće se radi o alergiji. Kako biste bili sigurni o čemu se radi, pratite kako i nakon čega se simptomi javljaju.

Kako prevenirati prehladu?

Postoji nekoliko trikova koje možete primijeniti i na vrijeme zaustaviti prehladu, prenosi Ordinacija.hr.

1. Unosite tekućinu: Pijenje dovoljne količine vode pomaže da vaš imunitet funkcionira poput dobro podmazane mašine. Osim vode, birajte juhe i biljne čajeve.

2. Sokovi od naranče: Svi znamo da bez vitamina C nema ni zdravog imuniteta. Upravo zato je dobro birati svježe cijeđene sokove od naranče koji opskrbljuju organizam tekućinom i vitaminom C. Koristite i drugo voće po želji; jagode, borovnice, kivi, mango…

3. Grgljanje slane vode: U čašu tople vode stavite žličicu soli i grgljajte ujutro i navečer. Pomoći će, pogotovo ako već osjećate upalu i bolno grlo.

4. Zaboravite na slatkiše: Znanstvenici tvrde da konzumiranje namirnica s puno šećera i zasićenih masnoća daje priliku virusima da se šire gornjim dišnim sustavom. Stvar je u tome da slatka i masna hrana može uzrokovati upale koje oslabljuju imunitet.

5. Birajte češnjak: Genijalna namirnica koja je itekako dobro došla u prehrani, pogotovo u sirovom obliku. Izvor je organosumpornih spojeva (poput alicina) koji imaju imunomodulatorna svojstva i ublažavaju simptome gripe i prehlade.

6. Puno odmora: Odmor je jako važan jer pomaže imunološkom sistemu da se bori protiv bolesti i prehlada. Odmarajte koliko god možete i spavajte po noći bez da provodite vrijeme na mobitelu. Tijelo će vam biti zahvalno na konkretnom odmoru.

hr Sun Sep 12 2021 09:47:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/614b7e2a6f52df81378b457e/80
Foto: Pixabay

Opekline od sunca: Uzrok, simptomi i kada se morate obratiti doktoru?

Osim uobičajene pojave crvenila i ljuštenja kože, koje nam se često ne čini kao opasna stvar, dugotrajne posljedice opeklina od sunca mogu biti pogubne.

Mnoge osobe žele postići tamniju put preko ljeta, no obično zanemaruju opasnosti koje mogu dobiti sunčanjem.

Premda sunce može imati i dobrobiti na našu kožu, opekline od sunca su jedan od prvih znakova da je došlo do oštećenja. Ta oštećenja nastaju zbog djelovanja opasnih UV zraka, a mogu uzrokovati nastanak raka kože.

Zašto su opekline od sunca opasne?

Opekline od sunca mogu oštetiti kožu na više načina. Osim uobičajene pojave crvenila i ljuštenja kože, koje nam se često ne čini kao opasna stvar, dugotrajne posljedice opeklina od sunca mogu biti pogubne.

Do opeklina od sunca dolazi zbog djelovanja štetnih UV zraka koje mogu probijati prvi sloj kože, epidermis te utjecati na dermis u kojem se nalaze krvne žile i živci. Opekline od sunca uzrokuje djelovanje UV radijacije na kožu i borbe tijela da to djelovanje smanji. Osobe s većom razinom melanina koje su obično tamnije puti rjeđe dožive opekline od sunca, no to ne znači da se njihova koža nije oštetila.

Posljedice opeklina od sunca

Najčešće osobe svjetlije puti budu te koje brzo dobiju opekline od sunca, a razlog za to je stanično oštećenje gornje dijela kože te manja količina melanina koja bi je zaštitila.

Opekline mogu biti slabije ili snažnije uz dodatne teške simptome. Jedan od najčešćih simptoma je guljenje kože koje ukazuje da je došlo do oštećenja te da se organizam rješava odumrlih stanica koje je sunce uništilo.

Ovo su još neke posljedice do kojih mogu dovesti opekline od sunca:

– otekline kože, rane na koži
– povišena tjelesna temperatura i toplina kože
– osjećaj slabosti tijela
– osjećaj žmaraca, zimica
– mučnina, vrtoglavica, glavobolja
– opća slabost
– svrbež kože i bol na dodir
– razvijanje alergije na sunce i kožnih infekcija
– kronične promjene na koži
– rak kože

Opekline na koži se mogu pojaviti odmah nakon izlaganja suncu ili tek nakon nekoliko sati pa ih možemo primijetiti tek nakon što se maknemo sa sunca. One mogu biti intenzivne ili slabije, a mogu se pojaviti na svim dijelovima kože, a češće će biti na tanjim dijelovima kože. Opekline obično prolaze same od sebe uz dodatno hidriranje kože, no postoje i situacije kada je nužno obratiti se liječniku.

Opasne opekline od sunca koje zahtijevaju liječničku intervenciju su pojava rana i žuljeva na većem području kože ili na licu, rukama ili genitalijama, otekline na većim područjima kože, pojava znakova infekcija poput boli i otvorenih rana. Pomoć kod oteklina od sunca potrebno je zatražiti ako se same od sebe ne povuku u nekoliko dana te ako se pojavljuju jaka vrtoglavica, slabost ili jaka dehidracija.

Kako liječiti opekline nakon sunčanja?

S obzirom na to da su rizici koje uzrokuju opekline od sunca veći ako se opekline ponavljaju, posebice kod osoba svjetlije puti. Istraživanja pokazuju da UV zrake koje često dolaze u dodir s kožom mogu uzrokovati izmjenu gena za suzbijanje tumora i time daju ozlijeđenim stanicama manje šanse za oporavak prije nego se pretvore u rak kože. Ne smije se niti zaboraviti činjenica da doživljavanje samo jedne opekline od sunca za duplo povećava šanse za razvoj melanoma.

No, kada se one već dogode, potrebno ih je liječiti i to čim prije. Ovo su neki od načina kako se mogu liječiti opekline od sunca:

– brzo reagirajte kako biste ohladili kožu, ali nemojte to činiti previše naglo – kožu hladite vodom, i odmah se maknite sa sunca i po mogućnosti ga izbjegavajte dok god opekline na koži postoje
– dodatno navlažite kožu dok je još vlažna uz pomoć prirodnih losiona, aloe verom ili drugim proizvodima, no pazite da ne sadrže parfeme i druge štetne kemikalije
– u težim slučajevima koristite nesteroidne protuupalne lijekove uz savjet liječnika
– nemojte dehidrirati i pijte mnogo tekućine
– posjetite liječnika

Opekline od sunca se mogu spriječiti uz par jednostavnih koraka – izbjegavanje sunca u periodu od 10 do 16 sati, korištenjem kreme za sunčanje, uzimanjem pauze od sunčanja, nošenjem pokrivala za glavu i tijelo te sunčanih naočala, piše N1.

hr Wed Sep 22 2021 21:04:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5f3e9818daf72d40758b4591/80
Foto: Ilustracija

Pretjerano izlaganje suncu: Koje bolesti uzrokuje i kako ga točno smanjiti?

Dobro je poznato kako pretjerano izlaganje suncu nije dobro za našu kožu jer može izazvati brojne kožne bolesti ili najgore – rak kože.

Rak kože je nekontrolirani rast kožnih stanica koji nastaje oštećenjem DNK, a koje je najčešće uzrokovano ultravioletnim zračenjem iz sunčevih zraka.

Sunčeve zrake mogu izazvati oštećenja i melanom, najzloćudniji tumor kože. Iako mnogi smatraju kako melanomi nastaju iz madeža ili prethodnih promjena kože, ne mora biti tako. Pretjerano izlaganje suncu može izazvati dugoročne promjene na koži koje u početku ne moraju pokazivati simptome, zbog čega se tumori kože obično otkrivaju u uznapredovalom stadiju.

Zašto je pretjerano izlaganje suncu opasno?

Štetan utjecaj sunca na kožu posebno je izražen kod određenih skupina ljudi kojima se preporučuje izbjegavanje pretjeranog izlaganja suncu. Među njima su osobe svjetlije puti, osobe koje imaju brojne madeže, osobe koje su često imale opekline od sunca, osobe kod kojih netko u obitelji ima rak kože te one koje primaju imunosupresijsku terapiju.

Pretjerano izlaganje suncu stvara oštećenja na koži zbog UV zraka koje nisu vidljive, ali mogu prolaziti kroz kožu. Važno je znati kako UV zrake kod pretjeranog izlaganja suncu imaju utjecaj i na unutarnje slojeve kože, ne samo epidermis već i dermis u kojem se nalaze živci i krvne žile.

Epidermis kao gornji sloj kože je nešto čvršći kod osoba tamnije puti jer one imaju veću količinu melanina što je razlog zašto osobe bijele puti lakše pocrvene na suncu. Do tamnjenja kože na suncu dolazi kada se naše tijelo bori protiv UV zraka.

Prikaz oštećenja koje stvaraju UV zrake na unutarnji sloj kože je crvenilo kože kod kojeg obično kažemo da je netko „izgorio na suncu“. Pretjerano izlaganje suncu može izazvati crvenilo, a to znači da je došlo do umiranja ili oštećenja stanica kože.

Ovo su očiti znakovi da ste se pretjerano izlagali suncu:

– crvenilo kože koje se može dogoditi prilikom izlaganja suncu ili nakon nekoliko sati
– toplina kože
– manje otekline na koži
– ježenje kože
– bol kože na dodir
– svrbež kože i nastanak rana na koži
– suhoća kože i kasnije ljuštenje kože

Osim crvenila kože koje uništava stanice, postoje i drugi razlozi zašto pretjerano izlaganje suncu nije dobro za naše tijelo i cjelokupno zdravlje. Iako sunce ima i dobrobiti za našu kožu, one se mogu iskoristiti samo ako nije došlo do pretjeranog izlaganja.

Osim što sunce može izazvati rak kože, ovo su još neki od problema koje može izazvati sunce:

– prerano starenje – sunce izazva starenje kože, a osnovni znakovi su brža pojava bora, smežurana koža te tamne mrlje na koži
– oslabljivanje imunološkog sistema – ako dopuštate prekomjerno izlaganje suncu i ako često izgorite na suncu, bijele krvne stanice se bore kako bi što prije oporavile dio kože koji je izgorio, a to smanjuje njihovu sposobnost da se bore protiv drugih problema u organizmu
– oštećenje vida – UV zrake mogu negativno utjecati na tkivo u našim očima te oštetiti rožnicu što može uzrokovati mutan vid, a s vremenom i kataraktu oka
– promjene kože – osim raka kože, pretjerano izlaganje suncu može potaknuti stvaranje sunčevih pjega, madeža i mrlja na koži koje se s vremenom mogu pretvoriti u rak kože

Kako smanjiti pretjerano izlaganje suncu?

Ako niste sigurni što bi bilo pretjerano izlaganje suncu, riječ je o boravku na direktnoj i indirektnoj sunčevoj svjetlosti duže od 30 minuta. Osim što crvenilo kože nakon sunčanja može pokazati da ste se prekomjerno izložili UV zrakama, toplina kože i osjećaj žeđi su već kasni znakovi da je vrijeme da se maknete u hlad.

S uništavanjem ozona sunčeve zrake imaju sve štetniji utjecaj na našu kožu, a tako i cijeli organizam zbog čega je vrlo važno znati kako smanjiti pretjerano izlaganje suncu. Neki od savjeta su da se izbjegava direktno izlaganje suncu u periodu od 10 sati ujutro do 16 sati popodne, posebno kod osoba svjetlijih puti i djece.

Osim toga, preporučuje se korištenje kapa i drugih pokrivala za glavu kao i sunčanih naočala koje će smanjiti utjecaj UV zraka na najosjetljivija područja. Osobama svjetlije puti se preporučuje čak i nošenje prekrivala za tijelo kako ne bi došlo do crvenjenja.

Korištenje kreme za sunčanje je nužno čak i kada niste direktno izloženi suncu i to ne samo ljeti. Sunčeve UV zrake vrlo su jake i u drugim godišnjim dobima, ali i kada se nama čini da je oblačno. Krema za sunčanje bi trebala imati barem SPF 15 za tijelo i SPF 30 za lice te bi se trebala nanijeti 30 minuta prije izlaska na sunce, a nakon kupanja i znojenja ponovno nanositi. Preporučuje se ponovno nanošenje krema svakih dva sata.

Uzimajte pauze za vrijeme boravka na suncu kako bi se tijelo ohladilo. U tom periodu obavezno popijte vode ili druge tekućine koja ne dehidrira, dakle ne kavu, jer s grijanjem tijela vaš organizam polako može dehidrirati.

hr Wed Sep 22 2021 15:32:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/614996436f52df7d348b45c0/80
Foto: Pixabay

Iznenađujuće: Ovo je glavni uzročnik trovanja hranom

Ispostavilo se da je povrće i voće sve više zagađeno.

Ranije se smatralo da su jaja i sirovo meso glavni uzročnici trovanja hranom. No, to se posljednjih godina promijenilo, zbog razvoja proizvodnje i široke distribucije proizvoda.

Ispostavilo se da je povrće i voće sve više zagađeno, izvijestio je CDC.

I dok brojne organizacije rade na nadzoru proizvodnje, opozivu proizvoda i rješavanju problema s lancem opskrbe, zadnji koji na sve utječu na kraju ćete uvijek biti – vi.

Slijedi statistika CDC-a o tome koja hrana najvjerojatnije uzrokuje trovanje. Četiri su jednostavna koraka koja možete poduzeti da se razbolite dok uživate u hrani koju volite – očistite, odvojite, skuhajte i ohladite.

1. Povrće

Povrće kao što je lisnato zeleno povrće (8% bolesti uzrokovanih trovanjem, prema CDC-u), sjemenke (7%), klice (2%), začinsko bilje (2%) i korjenasto povrće (2%) na uvjerljivom su prvom mjestu hrane koja će najvjerojatnije biti kontaminirana patogenima, što čini 21 posto svih bolesti uzrokovanih hranom, kažu iz CDC-a. Iznenađujuće, lisnato povrće, koje ljudi obično jedu sirovo, na vrhu je popisa.

Prema CDC -u, najsigurnija metoda je skuhati voće i povrće, a druga najsigurnija metoda je da ga se opere. Izbjegavajte neoprane svježe proizvode. Lisnato povrće koje kupite u trgovini u vrećici, na kojemu stoji da je već oprano i spremno za konzumiranje, također biste trebali oprati još jednom. Uz to, operite i krumpir, patlidžan, avokado i sve ostalo.

2. Meso peradi

Piletina (12% bolesti koje se prenose hranom) i puretina (8%) mogu sadržavati mnoge patogene i veliki su izvor salmonele.

Piletinu je potrebno dobro skuhati ili ispeći, da bi bila sigurna za konzumaciju. Nikada se ne smije prati, jer može širiti bakterije na druge površine, a ostatke hrane treba odmah staviti u hladnjak.

3. Svinjetina i govedina

Svinjetina i govedina zajedno čine 19% bolesti uzrokovanih hranom. Prilikom kuhanja svinjetine (10%) i govedine (9%) slijedite iste upute kao za kuhanje peradi.

4. Plodovi mora

Kontaminirani plodovi mora uzrokuju 9% slučajeva trovanja hranom. Opet, morate kuhati plodove mora, uključujući školjke (5%) i ribu (4%) na sigurnoj temperaturi, a ostatke zagrijati.

Kad je u pitanju sushi ili kamenice, kod njih morate posebno paziti, jer se jedu sirove. Nabavljajte ih iz pouzdanih izvora.

5. Voće

Nažalost, voće je zaslužno za 9% svih bolesti prenosivih hranom, kaže CDC. Voće može postati kontaminirano bilo gdje u lancu opskrbe. To je moguće s borovnicama, lubenicom, breskvama, dinjama, a posebno kod voća koje u trgovinama kupite već izrezano i spremno za konzumaciju. Pokušajte sami narezati voće i temeljito ga oprati prije rezanja. Učinite to čak i ako ne jedete koru, jer bakterije mogu prodrijeti u hranu prilikom guljenja kore, prenosi Eat This.

6. Jaja

Opće je poznato da s jajima morate biti posebno oprezni, ona su zaslužna za 7% svih bolesti prenosivih hranom. Mogu sadržavati salmonelu. Jaja dobro skuhajte i budite posebno oprezni prilikom konzumiranja hrane koja sadrži sirova jaja.

7. Mliječni proizvodi

Sirovi mliječni proizvodi čine 5% slučajeva bolesti uzrokovanih hranom. U SAD -u vjerojatno nećete naići na ove proizvode u supermarketima jer je većina ilegalna. No ipak, budite oprezni i te proizvode nemojte dugo držati izvan hladnjaka.

8. Žitarice i grahorice

Sirove žitarice i grahorice odgovorne su za 4% slučajeva trovanja hranom. CDC je čak izdao posebno upozorenje protiv konzumiranja sirovog brašna, jer neki ljudi jedu sirovo tijesto za kolačiće. Što se tiče graha i druge konzervirane hrane, bacite sve udubljene limenke i koristite odgovarajuće postupke za konzerviranje hrane kod kuće.

9. Drugi krivci

Ova kategorija uključuje proizvode poput alkohola, kave, pića, leda, začina i dodataka prehrani. Oni čine 7% bolesti prenosivih hranom, prenosi N1.

hr Tue Sep 21 2021 10:22:44 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6147a7706f52df4a328b45a1/80
Foto: DalmacijaNews

Domaća pamet i spretne ruke osmislile digitalnog pomoćnika u ugostiteljstvu: Splićanin Zlatko okupio ekipu i osvojio svijet - u tri klika

Njihove digitalne cjenike diljem Hrvatske koristi preko sto objekata, a od ponedjeljka je u pogonu i naprednija razina sustava.
Kažu da prilika stvara lopova, ali u vrijeme pandemije koronavirusa neprilika je stvorila - junake. Junaci ove priče, koja još jednom dokazuje kako se sreću mjesto van granica Lijepe naše može pronaći i u Hrvatskoj, riješili su sveprisutni ugostiteljski problem. Uz DotYourSpot, kako i samo ime kaže, u svega tri klika moguće je rezervirati mjesto u svom omiljenom restoranu ili noćnom klubu, pregledati cjenik i ponudu pomoću QR koda ili odabrati željenu poziciju u objektu.

Njihove digitalne cjenike diljem Hrvatske koristi preko sto objekata, a od ponedjeljka je u pogonu i naprednija razina sustava koja olakšava ugostiteljima menadžment rezervacija, planiranje smjena te optimizira iskoristivost objekta.

- Trbuhom za kruhom otišao sam na brod pa sam se odlučio fokusirati na čitanje i nova znanja jer sam shvatio da je danas najbolje djelovati samostalno. Kako bih s curom često išao u omiljeni kafić dosta puta bi on bio zauzet pa sam došao na ideju da unaprijed znamo kakva je situacija u objektu - govori Splićanin Zlatko Kovačić (28) koji je svoju poslovnu ideju uz pomoć prijatelja iz djetinjstva pretvorio u dostižnu stvarnost. Zlatko je, metaforički, arhitekt dizajna i sadržaja sustava.

Kad je detaljno osmislio primjenu u praksi i njegovu funkcionalnost prijatelj Karlo Đuderija objeručke je prihvatio projekt na kojem su, na prvu, radili i Šime Jozipović te Mario Azinović da bi se potom proizvodna knjiga popela i na desetak ljudi neumornog duha i nepresušnih inovativnosti.

- U timu su i Damir, LovroMarko, Petra, Tonći, Ivan, Stefani, AntePetra Ana - u dahu izgovara naš sugovornik.



Više od 300 tisuća korisnika iz cijelog svijeta

Ugostitelji u sustavu sami mogu mijenjati cijene, a gosti se pomoću QR koda mogu automatski i spojiti, primjerice, na WIFI mrežu objekta. U zemlji koja sve nade polaže u visoke temperature, more i sunce ovaj projekt je - neprocjenjiv poduhvat. Samo preko ljeta više od 300 tisuća korisnika iz 80 zemalja skeniralo je cjenike preko sustava.
 
- U turističkoj zemlji iznimno je važno biti konkurentan i otvoren za što veći broj korisnika pa smo odlučili kako će se cjenici prikazivati u više stranih valuta, a odabrati se može i više od 20 svjetskih jezika - objašnjava Kovačić.


- Osim brojki, moguće je pogledati i fotografije proizvoda, ali i doznati koliko kalorija i alergena sadrži jelo ili piće - dodaje.

DotYourSpot na natjecanju u organizaciji ICT Županije osvojio je drugo mjesto, na natjecanju na kojem su mladi i inovativni ljudi predstavljali svoja IT ostvarenja.

Kako je ovim ljudima samo nebo granica potvrđuje i nova ideja kojom bi se dodatno olakšala cijela ugostiteljska zavrzlama - uz pomoć programa u budućnosti će biti dostupan i prikaz dijela objekta gdje će se uz kalendar i vrijeme moći pratiti rezervacije i broj ljudi u objektu.

I sve to jer ovi ljudi imaju jedan cilj - na isti način olakšati život što većem broju ljudi. 

hr Mon Sep 20 2021 07:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .