UBIJENA 51 OSOBA

Sjećanje na žrtvu Borova naselja

Nakon dana sjećanja na žrtvu Vukovara, obilježava se 32. godina strašnih stradanja civila i branitelja u vukovarskoj četvrti Borovo naselje. Skladište nekadašnje tvornice Borovo Commerca služilo je za vrijeme opsade grada kao sklonište, ali i pričuvna ratna bolnica. U trenutku ulaska agresora ondje se nalazilo oko 1500 ljudi. Na današnji dan 1991. godine ubijena je 51 osoba, a 48 se i danas vode kao nestali.

HRT-ova novinarka Melita Homa u javljanju u Vijestima rekla je kako se svake godine održava program Žrtva Borova naselja za Domovinu. 

Neprijatelji su skladište nekadašnje tvornice Borovo Commerca gađali tenkovima i zapalili. Postojala je velika mogućnost da ljudi koji su bili unutra budu živi plamen i zato je dogovorena predaja. Nakon toga krenule su strahote. Mnogi su mučeni. Samo na današnji dan prije 32 godine ubijena je 51 osoba, mnogi odvedeni u koncentracijske logore, a 48 ih se i danas vodi kao nestali, rekla je.

Nakon programa kod Borova Commerca tužna kolona krenut će do Gospe Fatimske gdje će biti služena Sveta misa zadušnica, a nakon toga će se uputiti u selo Borovo, gdje će se paljenjem svijeća i bacanjem ruža u Dunav prisjetiti svih žrtava koje su tamo ubijene i bačene u hladnu rijeku, istaknula je. – prenosi HRT.

Dodala je da će se i odati počast žrtava masovne grobnice na farmi Lovas, koja je otkrivena prije 22 godine.

Tamo se nalaze 24 osobe – civili i branitelji koji su odvedeni iz Borova Commerca, rekla je Homa dodavši da će današnji program završiti u Borovu naselju kod spomenika nestalim osobama.

POSLJEDNJE DODANO: