IZAZOVI ČETVEROČLANE OBITELJI

Siromašna majka iz Rijeke: Zbog djece me nisu htjeli zaposliti, ni za kruh nismo imali

Polovica čovječanstva živi u riziku od siromaštva, a u Hrvatskoj situacija nije ništa bolja. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, gotovo je milijun ljudi u Hrvatskoj u riziku od siromaštva, a minimalno 10.000 građana živi u neadekvatnim i nesigurnim uvjetima. Poskupljenja su u posljednje dvije godine otežala roditeljima uzdržavanje djece, dovodeći ih u bezizlazne situacije jer nemaju sredstava za osnovne potrebe.

Index je razgovarao s mladom majkom iz Rijeke koja s partnerom ima četvero djece. Njihova priča oslikava surovu stvarnost mnogih obitelji u Hrvatskoj.

Imam trideset godina i četvero djece, od kojih troje ide u školu, a najmlađa kći u vrtić. Prvo dijete sam dobila s nepunih 18 godina. Tada mi, kao prvo, nije bilo ni na kraj pameti da ću imati četvero djece. Kada sam rodila prvo dijete, partner i ja nismo bili u financijskim problemima. Tada smo imali sve potrebno. Međutim, današnja situacija nam je dodatno sve otežala, sve je poskupjelo i jako je teško izboriti se s time – rekla je majka.

Ona je istaknula kako su se suočili s brojnim izazovima, uključujući operacije za jedno od djece i teškoće s plaćanjem stanarine.

Kada smo dobili četvrto dijete, preselili smo se kod oca. Da nam nije ustupio stan, ne znam kako bismo živjeli. Ja se nikako nisam mogla zaposliti. Nitko me nije htio zaposliti jer imam četvero djece. Bilo ih je strah da će se djeca razboljeti pa da neću moći doći na posao – dodala je.

Majka je također podijelila svoje iskustvo s pokušajem zaposlenja u pekari, gdje su je upozorili na moguće probleme zbog dječjih obveza.

Primanja nam nisu bila dovoljna za uzdržavanje djece. Njih treba obući, nahraniti, financirati džeparac i željene aktivnosti, što nikako nismo mogli podnijeti. Voda nam je došla do grla u trenutku kada nismo imali novca za hranu. I sada je teško jer je hrana jako skupa. Bilo je trenutaka kada nisam imala novca za kruh ili brašno kako bih bilo što napravila za jesti – opisala je majka.

Puni intervju s majkom možete pročitati na INDEX.HR.

Ova priča ističe nužnost društvene podrške i promjene u politikama zapošljavanja kako bi se osigurala pravednija i održivija budućnost za obitelji poput ove iz Rijeke.

POSLJEDNJE DODANO: