Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5f22de54daf72d524a8b46b7/80
Foto: PRIVATNI ALBUM

IMOTSKI TRIATLONAC: Ponosan sam i sretan što je u Imotskom napokon održano prvo triatlon natjecanje!

24-godišnji Marino Jukić završio je kako drugoplasirani na prošlotjednom imotskom triatlonu

Triatlon je sportsko natjecanje koje se sastoji od tri različite sportske discipline, a to su plivanje, biciklizam i trčanje. Natjecatelj mora tijekom utrke prijeći dionice plivajući, biciklirajući i trčeći prema zadanom rasporedu.

U Hrvatskoj je prvo triatlon natjecanje održano 1987., a ove godine po prvi put održalo se u Imotskom prošlog tjedna gdje je sudjelovalo 30 sudionika iz cijele Europe. 

Imotski se pokazao kao odlična destinacija za održavanje triatlon natjecanja, koje je započelo iz Modrog jezera pa sve do Ričica.

Drugo mjesto osvojio je i jedini Imoćanin na utrci, Marino Jukić, koji je svoj prvi triatlon odradio prije osam godina i od tada sudjeluje u različitim triatlon natjecanjima.

- Već nakon Olimpijskih igara u Londonu 2012. bio sam zainteresiran za triatlon i tako odradio svoj prvi super sprint triatlon (375 metara plivanja, 10 kilometara bicikla, 2,5 kilometara trčanja) u sklopu “Marjanskog đira” u Splitu na Benama. Tako je sve krenulo i evo sada je već prošlo 8 godina otkako sam odradio prvi triatlon i do sada sam napravio ogroman napredak i mislim da moja najbolja natjecanja tek dolaze.

Marino kaže da je prošlotjedno natjecanje u Imotskom imalo odličan odaziv te da su sudionici bili oduševljeni ljepotama imotskog kraja. Zajedno s predsjednikom Triatlon kluba Imotski, Matkom Divićem, organizirali su imotski triatlon uz pomoć Turističke zajednice Grada Imotskog, Gorske službe spašavanja te Triatlon kluba Split.

Prva disciplina bila je plivanje u Modrom jezeru od 400 metara, a zatim je slijedilo istrčavanje serpentina do tranzicije na vidilici gdje su čekali bicikli. 


Biciklistički dio je uslijedio od ulaza u Modro jezero, preko Crvenog jezera pa sve do Zelenog jezera i natrag. Ukupno 20 kilometara biciklističke rute. 

Posljednja disciplina bilo je trčanje od vidilice preko Topane do Crvenog jezera i natrag do cilja kod turske kule. Svoj imotski tiratlon, Marino je završio kao drugoplasirani, a i sam kaže da je imao malo veću nervozu jer ipak je ovo natjecanje u njegovom rodnom kraju. 

- Kao jedini Imoćanin na natjecanju u svom rodnom kraju imao sam malo veću nervozu nego prije drugih natjecanja i želio sam pobijediti. Dao sam sve od sebe, ali ovaj put spremniji je bio Dalibor Vujević

Za triatlon kaže kako je to iznimno težak sport, često kažu i najteži jer obuhvaća tri discipline. U Hrvatskoj je još uvijek nepoznanica dok je u ostatku svijeta iznimno popularan. 

Imotski triatlon (400 metara plivanja, 20 kilometara bicikliranja i 4,5 kilometara trčanja) trajao je oko 2 sata. Prava sprint triatlon utrka je duža, ali nije na zahtjevnim rutama kao što je to bila ova u Imotskom. 


Ovaj imotski triatlonac već se sprema za nova natjecanja, a iduće je u kolovozu na Koručuli. 

Imotski se pokazao kao odlično mjesto za triatlon utrke. Jukić ističe kako bi trebalo postatit dio tradicije i na taj način probuditi interes kod mladih Imoćanka kako bi se počeli baviti ovim zanimljivim sportom. 

- Imotski ima potencijala, ali nedostaje jedna stvar. Mislim da Grad Imotski treba čim prije napraviti gradski bazen koji će Imoćanima sigurno korititi tijekom cijele godine, a može poslužiti i za triatlon natjecanja koja se održavaju u hladnijim danima tijekom godine.

Sve u svemu, pred ovim mladim Imoćaninom, triatlon karijera je obećavajuća. Želimo mu još puno natjecanja i pobjeda! 

hr Thu Jul 30 2020 16:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63dfa3345d796579da8b45f7/80
Foto: DN

Održane Rudske mačkare, nije ih omela ni kiša ni vjetar!

Kako je sve izgledalo, pogledajte u priloženoj fotogaleriji
Jučer, četvrti veljače održane su tradicionalne rudske mačkare, koje imaju tradiciju dugu nekoliko stoljeća.

Rudske mačkare su krenule u 9:00 sati iz Bitunjaca, te su svoj pohod nastavili kroz ostale zaseoke Općine Otok, Udovičiće, Jelašce, Priblaće, Živinić, Otok, i Rudu.

Oko 120 sudionika rudakih mačkara nije uspjela omesti ni kiša ni vjetar u njihovom ophodu.

Smijeha i veselja nije nedostajalo, a za sam kraj pokladnih običaja sela Rude upriličen je vatromet.

Kako je sve izgledalo, pogledajte u priloženoj fotogaleriji.

hr Sun Feb 05 2023 13:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63de47925d79652ed58b4603/80
Foto: Ivana Ivanović

Ana Zaninović u Plesu sa zvijezdama

Još nije otkriveno tko će biti partner proslavljene splitske sportašice
Proslavljena spliska sportašica Ana Zaninović, svjetska i europska prvakinja u taekwondou, bit će jedna od zvijezda showa Nove TV - Ples sa zvijezdama. Nova TV otkrila je sve kandidate treće sezone koja uskoro kreće na njihovom programu, ali ne i tko će plesati s njima.

Među 13 zvijezda koje će se upustiti u mukotrpno učenje plesnih koraka su Tara Thaller, Petra Kurtela, Emilija Kokić, Ana Zaninović, Deniss Grgić, Alen Liverić, Frano Ridjan, Daria Lorenzi Flatz, Maja Drobnjaković, Fran Lauš, Marco Cuccurin, Mario Mandarić i Dario Zurovec,


hr Sat Feb 04 2023 12:55:22 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5c35db3c0e493874728b4576/80
Foto: Facebook

U srijedu dokumentarni film Teta mama u Gradskoj knjižnici Marka Marulića

Javna tribina o udomiteljstvu i posvojenju djece, Dijete u fokusu- udomiteljstvo i/ili posvojenje?

Gradska knjižnica Marka Marulića Split

Program događanja od 6. 2. do 11. 2. 2023.

AKCIJA

BESPLATAN UPIS za djecu do navršenih 14 godina

IZLOŽBE

7. 2. – 27. 2. Središnja knjižnica, atrij

Izložba Gorana Tomaševića, Dvi, tri riči

Od 25. 1. Središnja knjižnica, Odjel za djecu i mlade 

Izložba učenika Grafičke škole posvećena Vesni Parun

Od 27. 1. Središnja knjižnica, izložbene vitrine

Izložba povodom Noći muzeja 2023., Koja je najljepša u knjižnici?

UTORAK, 7. VELJAČE 2023.

10:45 h Središnja knjižnica, Odjel za djecu i mlade

Radionica za djecu povodom Dana sigurnijeg interneta. Voditeljica: Lana Roje 

18:00 h Središnja knjižnica, atrij

Otvorenje izložbe Gorana Tomaševića, Dvi, tri riči

18:00 h Središnja knjižnica, Odjel za djecu i mlade

Mala čarobna čitaonica: čitamo slikovnicu Jedna snježna noć autorice Butler, M. Christine i ilustratorice Tine Macnaughton

18:00 h Knjižnica Brodarica 

Tečaj turskog jezika 


SRIJEDA, 8. VELJAČE 2023.

18:00 h Središnja knjižnica, dvorana 1

Projekcija dokumentarnog filma, Teta mama i javna tribina o udomiteljstvu i posvojenju djece, Dijete u fokusu- udomiteljstvo i/ili posvojenje?

ČETVRTAK, 9. VELJAČE 2023.

18:00 h Knjižnica Bol-Plokite

Pjesnička večer ULKU Vlaho Bukovac: Valentinovo - volimo te

PETAK, 10. VELJAČE 2023.

18:00 h Središnja knjižnica, dvorana 1

Predavanje prof. emerit. Joška Božanića, Budućnost hrvatskog čakavskog jezika povodom 50. obljetnice izlaženja i 100. broja dijalektološkog časopisa Čakavska rič

SUBOTA, 11. VELJAČE 2023.

10:00 h Središnja knjižnica, Odjel za djecu i mlade

Likovna radionica na Odjelu za djecu i mlade 

10:00 h Knjižnica Bol-Plokite

Likovna radionica za djecu u suradnji s ULKU Vlaho Bukovac


hr Sat Feb 04 2023 10:44:24 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63dd71725d79653dd68b4584/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Splitske političarke u glamuroznim crvenim haljinama poslale snažnu poruku!

Pogledajte koje su to splitske političarke zasjale u crvenom

Večeras se u Hotelu Briig povodom svečanog obilježavanja  „Dana crvenih haljina“ održala modna revija u organizacija Splitskog SDP-a.

Reviju su nosile političarke svih političkih opcija kako bi podigle svijest o moždanom udaru kod žena. Svake godine od moždanog udara umre trostruko više žena nego od raka dojke.

U organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog neurološkog društva i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba pokrenuta je zdravstveno-edukativna akcija „Dan crvenih haljina“.

Cilj ove opsežne akcije je podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena, upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjena načina života.

Revija je krenula u 20:00 sati, a na modnoj pisti mogle su se pronaći naše splitske političarke Sabina Glasovac (SDP), Mirela Ahmetović (SDP), Katarina Prnjak (SDP), Ivana Relata (HDZ), Jelena Burazin (HDZ), Kristina Vidan (Pametno), Ivana Ljulj (Most), Ana Dorotić Čaljkušić (Centar), Maja Čović (Centar), Vesna Alač (SDP), Suzana Piacun (SDP), Ana Gulić (Domovinski pokret) i Lidija Bekavac (HGS).

Potpredsjednica SDP Sabina Glasovac poručila je ženama da u ovom stresnom životu i ubrzanim životnim navikama ipak pomisle malo i na sebe.

- Sa zadovoljstvom smo došle podržati ovu kvalitetnu akciju s plemenitim ciljem a to je osvještavanja javnosti na važnosti promjene životnih navika kako bismo prevenirali ili po mogućnosti spriječili moždani udar koji nažalost pogađa najviše nas žene. Posebno mi je drago što su nam se večeras produžile žene koje su imale moždani udar. Drage žene nemoj te nikad zaboraviti na sebe ja znam da svaka od nas drži tri ili četiri kantina kuće ali trebamo paziti jedna na drugu i cijeniti svoje zdravlje - poručila je Glasovac. hr Fri Feb 03 2023 21:35:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .