Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62ab5e9618d1cb7f8a8b457f/80

"Život na vagi": Hrvatsko nadzemlje održalo posljednji susret u dvanaestoj sezoni

Predavanje i razgovor o vrlo aktualnoj temi današnjice – hrani i poremećajima u prehrani, održao je doc. dr. sc. prim. Tomislav Franić, specijalist dječje psihijatrije i subspecijalist forenzične psihijatrije
U srijedu 15. lipnja održan je posljednji susret Hrvatskoga nadzemlja u ovoj akademskoj godini pod nazivom "Život na vagi". Predavanje i razgovor o vrlo aktualnoj temi današnjice – hrani i poremećajima u prehrani, održao je doc. dr. sc. prim. Tomislav Franić, specijalist dječje psihijatrije i subspecijalist forenzične psihijatrije.

U svome predavanju rekao je kako  izreka 'život na vagi' može predstavljati životnu odluku kao što je biranje između dobra i zla, sreće i nesreće. Naši su preci bili vrlo pametni ljudi jer su životnu školu predstavili kroz poslovice kroz koje se redovito provlačila i hrana. Tako je i predavač istaknuo kako ljubav ide kroz želudac, kako sit gladnom ne vjeruje, kako zarađujemo kruh sa sedam kora, ali i da imamo kruh naš svagdašnji. Iz toga zapravo vidimo koliko je hrana bila nešto što je od prvih dana zaokupljalo čovjeka.

- Hrana, iako bi ju trebali gledati kao pogonsko gorivo, nije samo to. Ona je sredstvo povezivanja i okupljanja oko stola, a ima moć stvaranja zajednice, bilo obiteljske ili prijateljske. Osim što uz hranu vežemo proslave, činjenica je da vežemo i sve veći broj poremećaja pa tako u Hrvatskoj imamo 30% pretile školske djece. To je zabrinjavajući podatak. - tvrdi dr. Franić. Nadalje ističe kako je to problem zadržavanja starih i loših navika koje vremenom ne odbacujemo nego prihvaćamo. Pretilost je obostrano povezana s depresivnošću, a vježbanje jednako pozitivno utječe na depresivnost kao i na pretilost.

Anoreksija je vrlo kompleksan psihički poremećaj od kojeg najčešće pate mlade djevojke koje nisu zadovoljne tjelesnom masom pa imaju iskrivljenu sliku vlastitog tijela.

- U takvom se poremećaju javlja opsesija za sve manjim unosom hrane, restrikcijom, prečestim i intenzivnim vježbanjem te, u konačnici, odbijanjem uzimanja hrane. Takve djevojke su često osobe niskoga samopoštovanja koje žele imati kontrolu nad nečim pa ju imaju nad hranom. - pojašnjava predavač. Emocionalno prejedanje izaziva osjećaj ispunjenosti jer osoba potiče proizvodnju hormona sreće koji joj predstavlja zadovoljstvo.

Dr. Franić također ističe kako postoje određeni simptomi po kojima možemo prepoznati ove poremećaje u svojoj okolini. Nagli gubitak tjelesne mase u kratkom vremenskom razdoblju te suha i hladna koža samo su neki od znakova na koje treba reagirat, prije svega: reagirati razgovorom s tom osobom. Što se tiče djece i njihovoga stava prema hrani, predavač naglašava kako je potrebno djeci primjerom pokazati što je ispravno jer djeca oponašaju. Ukoliko roditelji i starija braća i sestre jedu redovito, raznovrsno i umjereno, utoliko će i dijete imati pozitivan stav prema hrani.

Dr. Franić na kraju je svoga predavanja mladima istaknuo da trebaju imati pozitivnu društvenu mrežu oko sebe. Vršnjaci su vrlo važni i treba birati s kime se družiti, a roditelji nisu neprijatelji nego žele dobro za svoju djecu.

"Ako primijetiš problem, razgovaraj"

- Zdrav odnos s prijateljima treba razvijati kroz razgovor i dijeljenje osjećaja i emocija. Ako primijetiš problem, razgovaraj. Traži i pružaj pomoć. Oblikuj, pitaj i vjeruj“, poručuje predavač.

Lipanjski susret glazbeno je animirao Skac bend, a Hrvatsko se nadzemlje potrudilo oko filmova. Na susretu je prikazan ozbiljan film „Ogledalo, ogledalce“, a uživo je uprizoren i humorističan skeč o momku i curi na plaži. Na kraju susreta prisutnima se u ime povjerenika za mlade don Mihaela Provića obratio duhovnik Hrvatskoga nadzemlja don Tomislav Bašić koji je mladima poručio da je tjelesna hrana važna, ali da ne smijemo zaboraviti na duh i duhovnu hranu. Podsjetio je mlade na sutrašnji blagdan Tijelova, pozvao ih da u svojim župnim zajednicama prisustvuju euharistijskim slavljima te svim studentima poželio sreću na ispitima.

Cijeli program zaključen je prigodnom meditacijom. Nakon susreta mladi su ostali u druženju uz nešto drugačiji domjenak. Naime, mladi su za goste pripremili voćni domjenak te tako prisutne potaknuli na malo više promišljanja o zdravoj prehrani. Hrvatsko se nadzemlje zahvaljuje svim suradnicima koji su pomogli njihov rad u još jednoj sezoni te moli da Bog svima vrati stostruko za svaku, duhovnu i materijalnu, pomoć.

hr Thu Jun 16 2022 18:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62c00b0718d1cb10cf8b45e2/80
Foto: MDF

[FOTO] Večeras se spušta festivalska zastava i zatvara 62.Šibenski Međunarodni dječji festival

Ako je jučer bio najduži dan u godini u Šibeniku, danas je definitivno najtužniji

Nije dobro. Ako je jučer bio najduži dan u godini u Šibeniku, danas je definitivno najtužniji. Večeras se spušta festivalska zastava i zatvara 62. Međunarodni dječji festival. Dan je to pomiješanih osjećaja – sreće i zadovoljstva zbog pregršt lijepih stvari tijekom protekla dva tjedna i tuge jer se s ulica i trgova polako povlači festivalska čarolija koju MDF sa sobom donosi i odnosi.

Čast da zatvori Festival pripala je Istarskom narodnom kazalištu i predstavi 'Beskrilci u oblacima' autorice Andree Gotovine.

PUNK ROCK PETAK

Petak, prvi dan srpnja, bio je pravi vrhunac 62. Međunarodnog dječjeg festivala. More programa valjalo se šibenskim ulicama i trgovima od ranog jutra, a Krešimirov grad nalikovao je na najljepšu slikovnicu koju maštovit dječji um može smisliti.

Monte Librić, odnosno 2. Sajam dječje knjige Librić u Perivoju otvorio je predzadnji dan Festivala. Nastavio ga je glazbenik i kantautor, odsad i autor slikovnica za djecu, Damir Urban promocijom svoje prve slikovnice 'Ludi Škarpa'. Da mu je to dobrodošao dodatak bogatoj i uspješnoj karijeri na promociji točno u podne potvrdila su djeca koja su pozorno slušala još tvrdoglavije postavljala pitanja. A imala su festivalska djeca pitanja i za sudionike literarnog programa 'Čitaju nam važni Šibenčani' – glumicu Milu Elegović, tajnika u Ministarstvu kulture i medija RH, Ivicu Poljička, učiteljicu Ivanu Guberinu i spisateljicu za djecu Marijanu Lubinu. Baš kao i za Davora Gobca koji je u Šibenik, među ostalim, došao zatvoriti svoju izložbu slika 'Volim crtati filmove' postavljenu u sklopu 62. MDF-a za koji je itekako odavno vezan.

- Prije smo radili stalno. Još sam s Arsenom radio neke pjesmice za predstavu. Tad sam i upoznao Dedića. Dolazio sam kod njega u Zagreb i bio je baš duhovit tip.  Nikad se nisam zabrinjavao što netko kaže za moje slike, posebno struka. Bilo mi je zbilja svejedno. Važno mi je da su meni dobre, da sam ja zadovoljan njima i onda je to nivo koji ja diktiram. Moraš to imati u sebi. Potrebno je raditi. Mogao sam ja i puno više, ali da sam se baš bavio slikarstvom, sigurno bih ih imao puno više, otkrio je Gobac crtice iz svog osebujnog života kao glazbenika, slikara ili jednom riječju – umjetnika.

No Gobac je i roditelj koji kaže da s djecom ne treba biti strog već – samo opušteno. „Naravno, kaj to treba ponavljati?! Neka puste djecu da budu djeca, i to treba biti tak' ne možda, nego treba. Ja svom Viliju nikad ništa nisam branio i nikad nisam imao problema s njim. Nisam to nikad rekao, ali evo sad to kažem“, priznao je Gobac koji je svojim prisustvom na MDF-u oduševio velike i male!

SUPER SUBOTA

Oduševljene usprkos tuzi zbog rastanka očekuje se i danas. Akrobatski ples na svili i ringu na Poljani, interaktivne igre u Perivoju Roberta Visianija i plesna predstava na ljetnoj pozornici garancija su – šećera na kraju.

'Beskrilci u oblacima' predstava je nagrađena na ovogodišnjem, 23. susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ u izvedbi Dramskog i plesnog studija Istarskog narodnog kazališta.

- Zašto smo se odlučili za njih?! Zato što je kolegica Andrea Gotovina nagrađena nagradom Zvjezdana Ladika za najbolji plesni i pedagoški rad s djecom u toj predstavi.  Veći dio predstave čine djeca, a poznato je da naš Festival funkcionira po principu profesionalci za djecu i profesionalno vođena djeca za djecu tako da smo se ove godine odlučili da djeca zatvore Festival, istaknuo je još na početku 62. MDF-a, Jakov Bilić, ravnatelj HNK u Šibeniku pod čijim se okriljem Festival održava. 

Ulaznice za predstavu koja će od 21 sat na ljetnoj pozornici zatvoriti 62. Međunarodni dječji festival još se uvijek mogu kupiti online ili na blagajni Festivala u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

hr Sat Jul 02 2022 11:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62bfed7e18d1cb85ce8b45cb/80
Foto: TZ Grada Kaštela

Koncertom Gorana Karana svečano otvoreno Kaštelansko kulturno ljeto 2022. godine!

U programu ovogodišnje manifestacije u organizaciji Grada Kaštela dobre zabave u cijelom gradu neće nedostajati sve do rujna

U organizaciji Grada Kaštela održan je koncert Gorana Karana na portu u Kaštel Starom povodom svečanog otvorenja 24. Kaštelanskog kulturnog ljeta koje ove godine broji oko 60 kulturnih, zabavnih i sportskih događanja.

Gradonačelnik Denis Ivanović se zahvalio prisutnima na dolasku te kazao

 - Raduje me što smo na novouređenoj lokaciji i što smo, napokon, nakon tri godine bez maski, kao i 2019. godine.

U bogatom repertoaru Goranovih skladbi i njegovoj duhovitosti, zajedno sa bendom Vagabundo uživala je publika svih generacija, i to u zaista zavidnom broju. Koncert je otvoren pjesmom  „Vitre moj”, nastavilo se pjesmama  „Manta me jubav”,  „Putujen tamo”,  „Kad ti srce ne piva”,  „Ne šalji lađe od tuge”,  „Ostani”,  „Tu non llores mi querida”,  „Vagabundo”, a završen je hitom Borisa Dvornika koji je publiku vratio u neka prošla vremena  „Naše malo misto”.

- Nama je velika čast, stvarno, moram vam reć, što ste nas zvali.  Hvala vam! Prvi put u svojih pedeset i osam godina pivan u Kaštelima i to baš na otvorenju nove - stare lučice, kazao je Goran Karan.

Početkom tjedna publika će moći uživati u koncertu u izvedbi Hrvatskog glazbenog društva Biranj u Kaštel Lukšiću, događanje za idući dan seli se u Kaštel Sućurac  na književno-glazbenu večer koju je organizirala Gradska knjižnica Kaštela pod nazivom „Zvjezdana prašina“ , zatim slijedi otvaranje izložbe „U škrinji i pred ogledalom“ u organizaciji Muzeja grada Kaštela, potom svečani ljetni koncert HPD Bijaćka vila koji su ujedno i organizatori te večeri. Nismo zaboravili ni one najmlađe pa u subotu, 9. srpnja, u organizaciji Dječjeg kaštelanskog kazališta Škatula u Dudanovom parku u Kaštel Kambelovcu s početkom u 21 sat slijedi dramski program za djecu pod nazivom „Dječja mašta može svašta 2022.“.

I druga događanja koja nisu u programu kulturnog ljeta svakako će doprinijeti još ljepšoj atmosferi u našem gradu tako da će zasigurno svi posjetitelji ovogodišnjih događanja pronaći nešto za sebe.

hr Sat Jul 02 2022 09:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62bf576018d1cbd7cf8b4568/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

[FOTO] Splitski festival: Neno Belan i njegovi Fiumensi raspjevali publiku na Prokurativama

Uspješnica "Pričaj mi o ljubavi" poslužila je Belanu kao uvod...
Večerašnjim programom nešto nakon 21 sat započele su tri završne večeri Splitskog festivala. Nakon prošlotjednih nastupa Zorice Kondže i Massima Savića na Peristilu te Borisa Novkovića na Rivi, večeras je na Prokurativama za zabavu zadužen Neno Belan u pratnji svojih Fiumensa.

Sutra će na istom mjestu od 21 pjevati Tereza Kesovija i njezini gosti dok je u nedjelju finalna večer na kojoj će nastupiti brojni izvođači ovogodišnjeg 62. Splitskog festivala. Pogledajte veliku fotogaleriju naše fotoreporterke Ivane Ivanović s prve, večerašnje, Belanove večeri.hr Fri Jul 01 2022 22:30:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62beeee018d1cbd5cb8b45e7/80
Foto: DalmacijaNews

Najavljen bogat i raznovrstan program 68. Splitskog ljeta

Od 14. srpnja do 14. kolovoza u 51 izvedbi prikazat će se čak 43 naslova opernih, dramskih, baletnih, koncertnih predstava uključujući i nekoliko biranih izložbi i promocija knjiga

Medijskom konferencijom u Hrvatskom narodnom kazalištu Split najavljeno je 68. Splitskoljeto. U tradicionalnom terminu od 14. srpnja do 14. kolovoza. Na otvorenim, ambijentalnim pozornicama Splita i okolice, svi ansambli splitskog Hrvatskog narodnog kazališta te brojni gostujući ansambli od 14. srpnja do 14. kolovoza u 51 izvedbi prokazat će čak 43 naslova opernih, dramskih, baletnih, koncertnih predstava uključujući i nekoliko biranih izložbi i promocija knjiga. U organizaciji splitskog Hrvatskog narodnog kazališta pod ljetnim zvjezdanim nebom, publici će se predstaviti brojne zvijezde kazališne i glazbene umjetnosti, događat će se kazalište.

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Pokrovitelj 68. Splitskog ljeta je OTP banka, a medijski pokrovitelj je dnevni list Slobodna Dalmacija koji dodjeljuje festivalske nagrade Judita za najveća umjetnička postignuća u glazbenom i dramskom programu.

U festivalskoj produkciji bit će premijerno izvedena Verdijeva opera Simon Boccanegra pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića, dramski će ansambl HNK Split premijerno, u režiji Paola Magellija, izvesti dramu LizistRATa po tekstovima Aristofana, Homera, Predraga Lucića i Mate Matišića, a Balet HNK Split premijerno baletnu predstavu Veliki Gatsby u režiji i koreografiji Lea Mujića.

- Potrudili smo se održati kontinuitet dobrih, kvalitetnih, raznolikih i umjetnički sadržajnih programa -  uvodno je rekao ravnatelj Splitskog ljeta Srećko Šestan.

- Nastavili smo plodnu suradnju s drugim splitskim kulturnim institucijama, drugim hrvatskim narodnim kazalištima, ljetnim festivalima drugačije koncepcije. Izuzetno mi je drago što su s nama na konferenciji redatelji svih premijernih naslova Festivala. S posebnom radošću pozdravljam redatelja dramske premijere Paola Magellija koji ponovno režira u Splitu nakon 21 godinu, a isto tako i Krešimira Dolenčića te Lea Mujića.

- Ove smo se godine odlučili da Festival otvorimo premijerom Verdijeve opere Simon Boccanegra, na Peristil vraćamo Aidu, tradicionalno idemo s Erom s onoga svijeta u Vrliku koju izvedbu će ove godine snimati Hrvatska radiotelevizija tako da će ostati trajni dokument o izvedbi Gotovčeve opere. Puccinijeva Turandot u galeriji Meštrović zaključit će operni dio festivala. To su tri grandiozna naslova uz jedan hrvatski, koji je obišao svjetske pozornice, što je u ovako kratkom razdoblju velik i ambiciozan zalogaj. Moram naglasiti da je s pomlađenim ansamblima orkestra i zbora kvaliteta opernog ansambla kvaliteta značajno porasla. S radošću mogu najaviti da će Krešimir Dolenčić debitirati režijom na Peristilu. Što se tiče koncertnog programa koncentrirali smo se, mahom, na hrvatske izvođače. Kao i prijašnjih godina, trudio sam se da uklopimo što više fahova, pjevača i instrumentalista, raznoraznih ansambala koji će nastupati s raznovrsnim programima u različitim prostorima -  kazao je ravnatelj festivalskog glazbenog programa Jure Bučević.

Ravnatelj baletnog programa Ilir Kerni:

- Dva su baletna gostovanja, Baleta riječkog HNK Ivana pl. Zajca s predstavom Čipka i talijansku trupu Baletto di Roma s njihovom predstavom Première. Posebno mi je drago što premijernu predstavu Veliki Gatsby radimo s proslavljenim umjetnikom, jednim od naših najvećih koreografa, Leom Mujićem. Zahvaljujem Leu što je pristao doći, atmosfera na probama je odlična i radujem se spektakularnoj predstavi koja nas očekuje.

Dramski je program Splitskog ljeta predstavio producent Jasen Boko:

- Budući da će o glavnom događaju, o jedinoj dramskoj premijeri LizistRATi govoriti redatelj Paolo Magelli ja ću se usredotočiti na ostatak programa. Posebno sam radostan što prvi put ove godine imamo Radionicu suvremene izvedbene prakse u suradnji s Ivanom Talijančićem, hrvatskim redateljem koji već 30 godina živi u New Yorku. Voditelji su Barney O'Hanlon i Claudia De Serpa Soares iz svjetski reprezentativnih kazališnih trupa, kompanije Sasha Waltz (Njemačka) i SITI Company (SAD). U radionici sudjeluje desetak umjetnika iz Hrvatske i inozemstva. Radionica traje 13 dana a na kraju će na javnoj predstavi 23. srpnja biti prezentirani rezultati. Od naših repriza tu su Smij i suze starega Splita na Sustipanu, koja već postaje zaštitni znak Splitskog ljeta, Zapisi iz nevremena i Francuzica koji će igrati izvan Splita. Nastavljamo suradnju s dramskim kućama u Hrvatsko. Ove se godine predstavlja HNK Osijek s predstavom Udovice Sławomira Mrożeka u režiji velikog poznavatelja poljskog teatra Jasmina Novljakovića. Da sam ptica Nikoline Bogdanović dolazi u produkciji Fiji grupe i ustanove Festum Umag, te Teatar EXIT s predstavom Realisti Jure Karasa. Splitski teatar PlayDrama dolazi s autorskim projektom Sretna ne bila koji uz dramatičarku Ivanu Vuković potpisuje redateljica Helena Petković i glumice  Petra Kovačić Botić, Ana Uršula Najev, Ana Marija Veselčić.

Krešimir Dolenčić, redatelj opere Simon Boccanegra kojom festival započinje 14. srpnja na Peristilu:

- Ovaj golemi festivalski program budi radost i nadu da se nešto lijepo može dogoditi. Simon Boccanegra je jedna neobična opera, zreli i čak netipičan Verdi. Glazba je to prepuna leitmotiva, puna mora. Naslovni lik je povijesna figura, bivši gusar i prvi đenoveški dužd. Razapet između osobne tragedije i političke dužnosti poslužio je Verdiju kao simbol Risorgimenta čiji je on bio vatreni pristaša. Priča je izuzetno složena a glazba je, možda jedna od najljepših u čitavoj opernoj literaturi. Ova se opera smatra, u Verdijevom opusu, sasvim nesazluženo ponajviše stavljenom sa strane. Vjerujem da nam ova plovidba sa Simon Boccanegrom na more, s ansamblima i solistima HNK Split i gostima, može dati jednu prekrasnu predstavu.

Paolo Magelli, redatelj premijerne produkcije LizisRATa, koji u Splitu režira nakon pauze od 21 godinu:

- Prije svega moram, bez ikakve zadrške, reći da imam jedan sjajan ansambl koji zaslužuje svu pažnju i maksimalan angažman. Ovo što radimo je LizistRATa, ne samo Aristofan koji je povod, iako je on kao pokretač jedne bezobrazne alinužne utopije sjajan. U jednom trenutku ga mi napustimo i ulazimo u Ilijadu, da bi iz Ilijade ušli u dramu Mate Matišića uz, naravno, sedam fantastičnih pjesama Predraga Lucića koje su nam unutarnje stanice u ovom komadu. To je jedno putovanje koje je svojevrsna reminiscencija mog života. U Ilijadu sam zaljubljen cijeloga života. Putovanje je to kroz 2600 godina neprekidnog i neumornog ratovanja koje Europa ima.

Koreograf i redatelj posljednje festivalske premijere, plesne predstave Veliki Gatsby, Leo Mujić:

- Prvi put radim u Splitu kao koreograf. Ansambl je osvježen, sasvim internacionalan. Veliki Gatsby je velika tema koja obiluje fenomenalnom glazbom i estetikom dvadesetih godina i art deco-a. Čuveni gatsbyjevi party-ji i slomljeni američki san ono je što ćemo na koncu vidjeti u jednoj izuzetno plesnoj predstavi. Ples je na temeljima klasike s nadogradnjommodernog.

Ravnateljica Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu Grozdana Ribičić predstavila je čak sedam programa koje ta ustanova realizira u suradnji sa Splitskim ljetom, od predstavljanja knjiga, večeri pripovijedanja do poetsko-glazbenih večeri, Nikola Franić iz Galerije 46 predstavio je dvije likovne izložbe.

 


hr Fri Jul 01 2022 14:56:16 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .