“Doplatite ili umrite”: HZZO uvodi doplatu na skoro sve inzuline?

Na toj sjednici donesena je Odluka o utvrđivanju referentnih skupina s cijenama lijekova unutar svake referentne skupine i podskupine. Popis referentnih skupina s cijenama lijekova unutar referentnih skupina i podskupina kao i spomenuta Odluka, u kojoj stoji kako je žalba moguća u roku od 15 dana, objavljeni su negdje na stranicama HZZO-a, daleko od javnosti, tvrdi Davor Skeledžija, urednik portala nainzulinu.com.

Drugim riječima, HZZO je objavio popis lijekova, postojeće cijene tih lijekova te uglavnom manje cijene koje ubuduće namjerava plaćati za te lijekove. 

Na navedenom popisu, kako je izračunao Skeledžija, skoro svi inzulini ići će na doplatu. Skeledžija u svom tekstu objašnjava na koji način se to provodi.

Naime, Povjerenstvo za lijekove, za koje Skeledžija tvrdi da su formalno zaslužni za napad na živote dijabetičara, ne donosi odluku o povećanju cijena, već ima drugačiju taktiku, piše index.hr

“Strategija HZZO-a je proizvođačima neprihvatljivo spustiti otkupnu cijenu inzulina”

“Strategija je: proizvođačima neprihvatljivo spustiti otkupnu cijenu inzulina. Kao da vama netko ponudi duplo manju cijenu za auto koji prodajete – pa nećete ga valjda prodati. Pravo (i obveza) HZZO-a je farmaceutu reći: gle, broj oboljelih raste, potrošnja lijekova raste, mi bi popust. Ali što mislite što će proizvođač pomisliti kad mu HZZO ponudi 25 posto nižu cijenu za Novorapid penfil ili 37 posto nižu cijenu za Lantus penfil? A šta kad mu onako ciganski metne na stol novu Tresibu i kaže: sada ti za to nudim 40 posto manje! Farmaceuti će pomislit ‘kakav brod luđaka…’, a odgovoriti: ‘Poštovani, takve rezove si ne možemo priuštiti’”, piše Skeledžija te napominje kako u Povjerenstvu za lijekove nema niti jednog dijabetologa. 

Tvrdi kako je jasno da je normalno pregovarati i spuštati cijene no ne na način i s namjerom kako to radi HZZO.

Što se pak tiče inzulina za koje HZZO predlaže iste cijene u budućnosti, Skeledžija, piše: “I nemojte se uzdati u onu bočicu NovoRapida što ste ju teškom mukom ugledali za 0 kn, jer je to namjera HZZO-a: da nas vrati u prošlo stoljeće, na šprice i igle. Da nam omogući najmanje moguće. Da ne govorimo da u ljekarnama do toga ne možemo doći (danas sam zvao dvije, one najveće). Naravno, nije im palo na pamet tko će platiti sve te šprice i igle, jer Povjerenstvo za lijekove pojma nema o troškovima pomagala. To računa drugo Povjerenstvo za pomagala. Lolek i Bolek”.

HZZO kao lokalni huligan

“Ali kad dođeš kao lokalni huligan i ponudiš nekome ono za što i sam znaš da neće prihvatiti – što će se onda dogoditi? Trebam li nacrtati? Evo crtam: onda ćemo dragi moji supatnici – STRADATI MI, sitna raja i to jako. Donosioci odluka u institucijama će napraviti ono što jedino znaju: svaliti sve na nas. Razliku u cijeni kupca i prodavača, platit ćemo mi. Vi koji ste dobro regulirani na potpuno drugim inzulinima: vi doplatite ili umrite”, piše Skeledžija pozivajući građane da pišu HZZO-u i žale se na ovu odluku.

POSLJEDNJE DODANO: