Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5614ebcd3bb0d916298b46f4/80
Foto: D.N./ Ilustracija

Plaće ne dolaze, ali zato poštom stižu otkazi: Što se to događa na splitskom katamaranu u vlasništvu Alana Klanca?

Pomorci od svibnja nisu primili plaće, a ovih dana im dolaze i otkazi - poštom…

Što se to događa u tvrtkama u vlasništvu nekadašnjeg predsjednika uprave Jadrolinije? Hrvatskim medijima prije nekoliko dana odjeknula je vijest o jednom od težih slučajeva napuštanja posade koji se proteže već duga tri mjeseca – slučaju tegljača ‘Mirjana K’, kojime upravlja riječka tvrtka Alveus Capital u vlasništvu Alana Klanca.

Osam članova posade – hrvatski, albanski i crnogorski državljani – napušteni su u grčkom Pireju. Ostavljeni su ondje bez milosti, ali i bez plaće, hrane i pitke vode. Tek nakon što je Sindikat pomoraca Hrvatske odlučio ovaj slučaj iznijeti u javnost, menadžment je konačno počeo surađivati. No, pozornost medija uzburkala je naizgled mirne vode, a na površinu su počele isplivavati nove službene i neslužbene informacije o stanju u Klančevim tvrtkama.

Je li slučaj broda ‘Mirjana K’ tek vrh sante leda? Pravilo, a ne iznimka? Zasigurno se tako čini, sudeći prema neslužbenim informacijama koje su pristigle u redakciju portala Pomorac.hr.

- Čitajući članke o neisplati plaća pomorcima na brodu ‘Mirjana K’ u Pireju, želim vas obavijestiti da se takva situacija događa i na katamaranima istog vlasnika. Pomorci od svibnja nisu primili plaće, a ovih dana im dolaze i otkazi. Poštom… Stalno se nešto obećava i slatkorječivo se pričaju bajke. - rekao je za portal Pomorac.hr izvor koji je želio ostati anoniman.

Anonimni izvor s kojim smo razgovarali referira se na katamaran u vlasništvu druge tvrtke povezane s Alanom Klancem. Riječ je, naime, o tvrtki Adriatic Fast Ferries.

“Nešto je trulo u državi Danskoj”

Adriatic Fast Ferries je društvo s ograničenom odgovornošću za pomorski prijevoz i usluge u prometu, registrirano u Rijeci, kojega je 2018. godine suosnovao Alan Klanac. Navedena tvrtka od 2019. godine stoji iza brenda Splitexpress, koji obavlja brzobrodski prijevoz putnika u hrvatskim nacionalnim vodama. Tvrtka posjeduje jedan brzi katamaran, Adriatic Express, koji za vrijeme sezone svakodnevno povezuje grad Split i splitsku Zračnu luku s otocima Hvarom i Bračem.

Točnije, navedenu uslugu tvrtka je obavljala do prije koji dan. Krajem srpnja, do daljnjega su obustavili sve brzobrodske plovidbe na liniji Split – Bol – Hvar – Zračna luka u sezoni 2022., a neće se vratiti ni plovidbe na liniji Split – Sutivan.

Kao razlog navedeni su nepovoljni tržišni uvjeti i visoke cijene goriva, zbog čega je ta usluga postala neodrživa. Putnici su o prekidu usluge obaviješteni na web stranici tvrtke te društvenim medijima. Samo na engleskom jeziku. Uz napomenu da će svima koji su unaprijed kupili karte biti osiguran puni povrat novca.

Plaće kasne, ali…

U potrazi za odgovorima, obratili smo se direktno suosnivaču Adriatic Fast Ferries, Alanu Klancu. Tražili smo da nam objasni što se događa na splitskom katamaranu te je li istina da pomorcima kasne plaće. Njegov odgovor prenosimo u cijelosti:

– Trgovačko društvo Adriatic Fast Ferries d.o.o. nedavno je bilo primorano prekinuti održavanje redovne sezonske linije zbog izrazite nerentabilnosti uzrokovane visokim cijenama goriva. Ovo je za posljedicu imalo pad trenutne likvidnosti, a što je rezultiralo kašnjenjem u isplati plaća. U ovom trenutku se djelatnicima duguje isplata jedne plaće, i to konkretno za 6. mjesec. Ostale dospjele plaće su podmirene. Naša trenutna nastojanja su maksimalno okrenuta prema tome da podmirimo što prije sva dospjela potraživanja.

Dakle, plaće kasne – pitanje je samo koliko dugo. Usluga koju obavlja Klančeva tvrtka je obustavljena, a time se ne čini ni toliko suludo povjerovati tvrdnjama anonimnog izvora da su pomorcima počeli stizati otkazi. Hoće li se pomorci uspjeti izboriti za svoje zaslužene plaće, ili nas čeka repriza loših poslovnih praksi? Sreća u nesreći je da su ovog puta pomorci u domovini, pa ne moraju prolaziti istu agoniju kao njihovi kolege s ‘Mirjane K’.

Jedno je sigurno: prava istina uskoro će izaći na vidjelo. - piše Pomorac.hr

hr Fri Aug 05 2022 14:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6296151a18d1cb07468b45e0/80
Foto: Pixabay

Gotovo 5 tisuća maturanata izlazi na jesenski ispitni rok

Prvi obvezni predmet - engleski jezik, maturanti pišu u ponedjeljak, 22. kolovoza

Ispitima materinskih jezika nacionalnih manjina te grčkog i latinskog jezika počelo je polaganje ispita jesenskog roka državne mature. Polaže gotovo pet tisuća maturanata. Na jesenski rok ne izlaze samo maturanti koji nisu položili neki od ispita, nego i oni koji nisu bili zadovoljni postignutom ocjenom na ljetnom roku. Prvi obvezni predmet - engleski jezik, maturanti pišu u ponedjeljak, 22. kolovoza. 

Nakon burnog završetka ljetnog roka državne mature zbog diskvalifikacije maturantice jer se potpisala imenom i prezimenom na esej iz hrvatskog jezika iako pravila kažu da to nije dopušteno, ona će test ponovno pisati u jesenskom roku.


- Ja vjerujem da će učenica položiti jesenski rok i da će upisati željeni fakultet na Muzičkoj akademiji, kazao je za HRT  Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Jesenski rok počeo je ispitima iz latinskog, grčkog i materinskih jezika nacionalnih manjina.

- Pristupio je jedan učenik i sad sam bio s njim i rekao mi je da je zadovoljan kako je napisao, rekao je Dario Ban, koordinator za državnu maturu, Srednja talijanska škola Rijeka.

U Gimnaziji u Čakovcu za jesenski rok prijavilo se četvero učenika, ali ne zato što nisu položili ispite u ljetnom roku.

- To su učenici koji popravljaju svoje ocjene s ljetnog roka, jer iz nekog razloga nisu zadovoljni ili žele napraviti pripremu za slijedeću godinu promjenom fakulteta, kazala je Tamara Srnec, prof. matematike Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec.

Pitamo, je li učenicima sve jasno za jesenski rok. Što ih najčešće zanima.

- Da li moraju plaćati ispit ako su pali na ljetnom roku ako izlaze ponovno na jesenski rok, kazala je Lucija Boškarić, koordinatorica za državnu maturu Agronomska škola Zagreb.

Naravno, ne moraju. Dakle, za 4831 maturanta koji polaže neki od ispita u jesenskom roku - neizvjesnost završava 19. rujna, kada će biti objavljeni konačni rezultati.


hr Wed Aug 17 2022 20:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f7ae1518d1cb06678b45be/80
Foto: Ivana Ivanović

Gotova inspekcija u slučaju smrti novinara Matijanića, evo što sada slijedi

Kako se ističe, u cijeli proces aktivno je uključeno i Županijsko državno odvjetništvo

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da su provedeni inspekcijski izvidi u KBC-u Split, Županijskom zavodu za hitnu medicinu i ambulanti liječnice obiteljske medicine pokojnog novinara Vladimira Matijanića, piše Index.hr. 

- Obavljeni su razgovori sa svim izravnim sudionicima iz zdravstvenog sustava vezano uz ovaj događaj i izvršen uvid u svu medicinsku dokumentaciju, kao i preslušani svi audio zapisi komunikacije pacijenta i člana obitelji s navedenim zdravstvenim ustanovama, poručuju iz Ministarstva zdravstva. 

Kako su rekli iz Ministarstva zdravstva, izvršen je i uvid u svu medicinsku dokumentaciju te su preslušani svi audiozapisi komunikacije pacijenta i člana obitelji s navedenim zdravstvenim ustanovama.

- Prikupljeni materijali predmet su sada stručne analize liječnika specijalista za pojedina područja, što je temelj za donošenje zaključka inspekcije, stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva.

- U cijeli proces aktivno je uključeno i Županijsko državno odvjetništvo te će se po dobivenim rezultatima navedenih izvida promptno izvijestiti obitelj pokojnog Matijanića, nadležna stručna i državna tijela te hrvatska javnost, priopćili su iz Ministarstva zdravstva.

hr Wed Aug 17 2022 19:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62fd19f818d1cbde778b45d2/80
Foto: Ivana Ivanović

FOTO Europski prvak Mihaljević svečano dočekan u Splitu

Hrvat koji je ispisao povijest stigao kući
Hrvatski rekorder u bacanju kugle Filip Mihaljević koji je osvoji naslov europskog prvaka na natjecanju u Münchenu, gdje je do zlata stigao hicem od 21,88 metra koji je izveo u posljednjoj seriji izjednačenog natjecanja stigao je danas u Split. 

Kolege s ASK-a su mu na Parku mladeži nešto prije 18.00h pripremili svečani doček. Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, obitelj, prijatelji i ostali okupili su se i dočekali ga kako i dolikuje najboljem atletičaru Hrvatske. 

Ponosni Livnjanin pozvao je sve večeras na svečani doček u njegovom gradu Livnu.hr Wed Aug 17 2022 18:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62fd0c6618d1cbb8768b460c/80
Foto: Čistoća Split

Čistoća krenula s podjelom besplatnih vrećica za biorazgradiv otpad. Evo gdje ih možete skupiti

Čistoća Split dijelit će vrećica za biorazgradivi otpad građanima

Danas je Čistoća Split započeli s podjelom vrećica za biorazgradivi otpad stanovnicima Splita. Vrećice su podijeljene tajništvima gradskih kotara Plokite, Blatine Škrape, Lokve, Meje i Pujanke.

 Podjela će se nastaviti idućih dana i u drugim gradskim kotarima i mjesnim odborima.


Građani vrećice u tajništvu svoga kotara/mjesnog odbora mogu besplatno preuzeti. Na fotografiji se nalaze upute o odlaganju biootpada.


hr Wed Aug 17 2022 17:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .