Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6148c1fe6f52df77338b45c8/80
Foto: DalmacijaNews

U splitskom KBC-u sve veći broj oboljelih od koronavirusa. Ravnatelj Meštrović: 'Popunjeno je 70 posto kapaciteta za bolesnike s COVID-om'

Od svih hospitaliziranih u bolnici njih 14 posto je cijepljenih

U splitskom KBC-u sve je veći broj bolesnika oboljelih od koronavirusa. Tim povodom, ravnatelj Julije Meštrović, sazvao je izvanrednu presicu u kojoj je najavio kako će splitski bolnički centar prijeći na 'hladni pogon'.

- Broj bolesnika s COVID-OM u splitskom KBC-u se povećava. Danas ih je 134, a među njima je 38 na respiratoru. Od toga je 32 pozitivno na koronavirus, a šestero je negativno na COVID, ali još uvijek boluju od iste te bolesti, upale pluća izazvane COVID-OM.

Ravnatelj je istaknuo kako do sada nikada nije bio ovoliki broj oboljelih.

- Mi nikada nismo imali toliko puno bolesnika i toliko puno teških bolesnika kao sada. U prosincu prošle godine imali smo najviše 209 bolesnika, a među njima je bilo puno onih asimptomatskih i s blagim oblicima bolesti. Svi danas koji su hospitalizirani primaju kisik ili su na respiratoru. Osim toga, važan je podatak da se broj  bolesnika s COVID-om u 10 dana udvostručio, a i broj bolesnika na respiratoru. Prema tome, mi možemo samo očekivati daljnje ubrzano povećanje bolesnika s COVID-om, a osobito onih koji će morati biti liječeni na respiratoru. 

Kapaciteti splitskog KBC-a koji su namijenjeni za oboljele od koronavirusa već su popunjeni za 70 posto.

- Od svih hospitaliziranih u ovom trenutku je 14 posto cijepljenih, a od ovih na respiratoru je 12 posto cijepljenih. Mislim da je to jedan jasan i uvjerljiv podatak o nužnosti cijepljenja svih naših sugrađana. Mi u ovom trenutku imamo popunjeno 70 posto kapaciteta pripremljenih za bolesnike s COVID-om. Preko 75 posto kapaciteta za one koji moraju biti liječeni na respiratoru, a taj broj se ubrzano povećava. Jutros je troje bolesnika postavljeno na respirator. S jedne strane je sve veći broj bolesnika u tim prostorima, a s druge strane broj osoblja koji će se sve više morati angažirati za ove bolesnike, a nemamo više toliko veliki broj ljudi. Pitanje je prostora, opreme - sve manji broj slobodnih respiratora, ali iznad svega nedostaje osoblja. 

 Usporedio je i bolesnike koji su oboljeli u prvom i drugom valu, kao i one koji su bolesni sada.

- Među pacijentima u prvom i drugom valu bilo je više bolesnika koji su imali komorbiditete s kroničnim bolestima. Njihova dob je bila u prosjeku 9 godina viša od ovih koje imamo danas koji su mlađi i imaju manje kroničnih bolesti. Moram napomenuti da cijepljeni na respiratoru su najčešće oni s komorbiditetima. Također, bolesnike koje sad moramo liječiti strojnom ventilacijom puno lakše i bolje odvajamo od respiratora.

Predsjednik Stručnog vijeća bolnice, doktor Ante Punda objasnio je kako će sada bolnica funkcionirati te da će se od sutra odgoditi sve operacije koje nisu hitne.

- Prema pokazateljima i porastu hospitaliziranih bolesnika morali smo donijeti takvu odluku. Nadam se da ona neće dugo trajati i mislim da bolesnici neće biti zakinuti zbog toga što se ukidaju elektivni zahvati na kirurgiji. Isto tako bolesnici koji dolaze na ambulantne preglede bit će zbrinuti kao i do sada. 

Poručio je još jednom kako će se ovaj problem jedino riješiti cijepljenjem te da će bolnica i dalje raditi kako je radila.

hr Wed Nov 03 2021 14:05:43 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61b1cdb86f52df25a28b45b2/80

Studenti splitske Ekonomije organizirali humanitarnu akciju za udrugu Moje dijete iz Solina

Štand se nalazi u Cityju gdje se mogu kupiti božićni ukrasi koje su izradila djeca te kupiti lutrijski listići s kojim ste u igri za neku od nagrada
Skupina od 12 studenata Ekonomskog fakulteta u Splitu i sudjeluje u organizaciji humanitarne akcije "Djecu za djecu".  Akciju se organizira pod mentorstvom profesorice Smiljane Pivčević. Radi se o tradicionalnoj akciji koja je nastala na poticaj profesorice Pivčević te je do sada pomogla brojnim udrugama - Anđeli, Sindrom Down 21, Sanus i druge. Ove godine, sva sredstva koja se prikupe, bit će donirana udruzi Moje dijete iz Solina. Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju ima 207 korisnika iz cijele Splitsko-dalmatinske županije. Sredstva koja se skupe osigurat će korisnicima besplatnu rehabilitaciju i pomoć od raznih stručnjaka koji dolaze u udrugu i koji rade s djecom.

Humanitarna akcija počela je s radom u City Centru One na prvom katu prije nekoliko dana i trajat će do 19. prosinca. Svi ljudi dobre volje mogu doći posjetiti štand te kupiti neodoljive božićne ukrase koje su posebno za ovu akciju izradila djeca iz splitskih vrtića. Osim kupnjom ukrasa, akciji možete doprinijeti i kupnjom listića za lutriju (koji košta 10 kn) čije će se izvlačenje održati 18. prosinca, a u kojoj možete osvojiti brojne nagrade sponzora.

Neke od nagrada su dva noćenja za dvije osobe u hotelu Antique u Splitu, dvije dnevne ulaznice za SPA u hotelu Le Meridien Lav, dva wellness tretmana u hotelu Marvie, večere u restoranima Chops grill, Makedonska kuća, Bajamonti, Coccolo Trogir i drugi te kozmetički tretmani u salonima, poklon bonovi za frizerske salone, ordinacije dentalne medicine i brojne druge nagrade na području u Splita, Solina, Kaštela i Trogira. Također, u planu je i aukcija Hajdukovih dresova na instagramu, a donirati se može i preko računa koji se nalazi na plakatu i može ga se pronaći na društvenim mrežama.


hr Thu Dec 09 2021 10:48:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61b1c3966f52dff7a28b4570/80

Splićani Albancima prenosili iskustva o upravljanju pomorskim dobrom

Naš sustav je revolucionarana, poručili su iz Splitsko-dalmatinske županije
Predstavnici University of Tirana i University of Vlora boravili su u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje im je prezentiran projekt „Pomorsko je dobro“, kao primjer dobre prakse u transparentnijim i učinkovitijim upravljanjem pomorskim dobrom. Ovaj posjet, čiji je organizator Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu, organiziran je u sklopu Erasmus+ projekta "BLUEWBC Sustainable development of BLUE economies through higher education and innovation in Western Balkan Countries".

„Čast mi je i zadovoljstvo što smo gostima prezentirali naš projekt 'Pomorsko je dobro', kojega su već prepoznali građani i struka. Naš sustav je revolucionaran i u skladu sa svim trendovima i potrebama građana te može biti primjer ostalima kako poboljšati transparentnost i upravljanje pomorskim dobrom. Drago mi je da smo izmijenili iskustva te se veselim i budućim suradnjama na ovoj razini“, izjavila je pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Matea Dorčić.


hr Thu Dec 09 2021 09:52:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ffb7f936f52df0f9c8b45a4/80
Foto: DalmacijaNews

Obavijest iz HAC-a: Ne krećite na put bez zimske opreme

U većini zemlje su počele padaline, potreban je dodatan oprez
Kako je i bilo najavljeno u većem dijelu zemlje počele su padaline. Obzirom na vremenske prilike, apeliramo
na vozače na dodatan oprez. Sve zimske ekipe HAC-a su na terenu, prate se temperature i uvjeti na cesti kao i prognoza za mikro lokacije te se prema potrebi tretiraju sve asfaltne površine kako ne bi došlo do
zaleđivanja asfalta.

"Pripremite svoje vozilo za zimske uvjete, ne krećite na put bez adekvatne zimske opreme! Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti.  Ne zaustavljajte vozilo na zaustavnoj traci i u tunelima zbog postavljanja lanaca, stanite na odmorištu. Oprez zbog moguće poledice na vijaduktima i izlasku iz tunela. Ne pretječite ralicu", poručili su iz HAC-a.

hr Thu Dec 09 2021 09:22:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e74824629111c278d8b459f/80
Foto: Twitter Vlade RH

Neslužbeno: Danas novih 4428 slučajeva

Testirano je 12.833 osoba

Kako doznaje Index, danas imamo 4428 novih slučajeva. Testirano je 12.833 osoba. 

Jučer smo imali 4751 novi slučaj, a preminule su 54 osobe. 

Jučer smo imali tisuću novih slučajeva manje nego prije tjedan dana, a slično je i danas.

Nakon 11 sati se očekuje službeno priopćenje stožera s novim brojkama novozaraženih, hospitaliziranih i umrlih.
hr Thu Dec 09 2021 09:13:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .