Article

//www.dalmacijanews.hr/files/55152ca11766fdb3288b4686/80
Foto: Ines Brajević, Arhiv CROPIX

Debeljak: Nisam imao nikakve veze s otkazom radniku

U petak je porinuta luksuzna jahta vrijedna oko 25 milijuna eura koja se gradila za Brodosplit - Plovidbu. Brod koji je dobio ime Katina, po Debeljakovoj kćeri, bit će u čarteru diljem svijeta.
Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita, kazao je da on zapravo nije imao nikakve veze s otkazom radniku koji ga je kritizirao u medijima. Tvrdi da nije ni bio upoznat s cijelom situacijom već da je pravna služba odradila posao u skladu s pravilnicima i Statutom škvera.

- Nisam imao nikakav utjecaj na to, niti se mene to pitalo. Ne bih komentirao je li potez radnika bio u redu, nisam duboko ušao u to, samo su mi rekli da je to bilo i preporučili mi da niti ne gledam što je kazao. Ima svakakvih žutih minuta, ja sam možda prvi koji u škveru mogu nešto oprostiti, ali ovo se po pravilnicima i Statutu Brodosplita ne može oprostiti - rekao je Debeljak te dodao kako Brodosplit prolazi trnovit put.

- Ljudi gledaju na to kao sad je netko došao, neki glupi, ćelavi, Debeljak i sad je on odjednom savršeno uspješan. To je normalna stvar, ja sam to prolazio tako reći od kada sam se rodio, od mog tate 70-ih godina kada je isto bilo nekakvo pranje samo su se tada drugačije zvali ljudi. Među ljudima je uvijek ta stvar koja nas najviše muči, a to je hrvatska realnost. Uvijek nekog drugog okrivljuješ, a da nikada nisi sam sebi kriv. Što se tiče mene, ja sam postao specijalac i mene to više apsolutno ne dira - pohvalio se Debeljak nakon što je u petak porinuta luksuzna jahta koja se gradila za Brodosplit - Plovidbu. 

Prvi čovjek splitskog škvera istaknuo je kako je ovo prvi primjer njihovog programa restrukturiranja koji je u Americi i od Europske komisije odlično ocijenjen. 

- Škver je uvijek radio za druge i škver je uvijek radio velike gubitke koje je država trebala pokriti, a sada smo na pozitivi u gradnji i kasnije još dobijemo i u plovidbi. To je razlog zašto Brodosplit posluje puno pozitivnije od drugih brodogradilišta. Vrijednost broda je tajna, ali je oko 25 milijuna eura, a naša cijena je dosta manja. Stvar je i u tome da se brod u plovidbi vraća kroz jedno tri, četiri godine što je investicija koja se rijetko nađe - kaže Debeljak.

Brod koji je dobio ime Katina, po Debeljakovoj kćeri, bit će u čarteru diljem svijeta. Debeljak tvrdi da već ima dosta zainteresiranih, a da se već za osam tjedana godišnje u čarteru brod isplati. Tjedni najam ovisi o poziciji i godišnjem dobu, a cijena se kreće između 10 i 50 tisuća eura.

- Ukupno ima tisuću kvadrata VIP luksuznog prostora, a što se tiče opreme nema što nema. Radili smo na tome da se svaka kultura, nacija ili rasa u brodu osjeća kao doma - opisuje Debeljak i dodaje kako u Brodosplitu ne fali posla jer imaju dvadesetak projekata od čega je 16 ugovorenih brodova.

- U planu je svakih devet mjeseci jedna jahta. Međutim, imamo dosta posla na ophodnim brodovima nemamo prostora za jahtu tako da ćemo ubacivati jednu jahtu kada god bude prostora. Sljedeća jahta je već u dizajnu i projektiranju, to će biti putnička jahta za 36 putnika koja će biti kao mini kruzer. Taj je projekt isplativ za tri godine, pozitivan i za gradnju i za plovidbu. Vrata Venecije je veliki iskorak što je i uputa Europske komisije da izađemo iz onoga što ne je neprofitabilno i uđemo u nešto što je profitabilno. Svih ovih godina se u hrvatskim škverovima radio posao koji je stvarao gubitak veći nego što je kompletna bruto plaća radnika, a mi smo u prošle dvije godine napravili stotinjak radnih naloga, odnosno stotinjak projekta - kaže Debeljak te objašnjava kako bi i njemu bilo draže da imaju više brodova na navozima, ali i podsjetio kako veliki tankeri i bulkeri stvaraju velike gubitke.

- Za gubitke nemamo prostora jer mi za razliku od nekih drugih brodogradilišta nismo dobili pokrivanje budućnosti nego samo prošlosti. Mi moramo raditi sofisticirane projekte, moramo raditi Vrata Venecije koji imaju najviše tehnologije u sebi, moramo raditi podvodne tankove, moramo raditi ovakve luksuzne jahte koje rijetko tko može raditi, možemo raditi neke podvodne of shore projekte, razna industrijska postrojenja koja imaju dodatno veću vrijednost i koja mogu zaposliti ljude - zaključio je Debeljak.
hr Fri Mar 27 2015 11:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5db9f2fc29111c27d18b4588/80
Foto: Pixabay

Split u mraku: Velik dio grada bez struje

Nije poznato što je uzrok
Oko 20:40 h velik dio Splita ostao je bez električne energije. Kako nam javljaju čitatelji, u mraku je većina splitskih kvartova - Gripe, Plokite, Blatine, Split 3, Bačvice, Sućidar,...

Trenutno nije poznato što je uzrok nestanka struje, a iz Elektrodalmacije poručuju kako rade na otklanjanju poteškoća.
hr Sat Nov 27 2021 20:59:52 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a284c06f52df3e908b459a/80
Foto: DalmacijaNews

Damir Barbir i službeno preuzeo splitski SDP, među prvim će potezima razgovarati s Puljkom

Ranko Ostojić novi je stari predsjednik SDP-a na razini Splitsko-dalmatinske županije u bitci koju je vodio s Nikšom Peronjom.
Damir Barbir i službeno je, u subotu nešto iza 19 sati, postao novi čelnik splitskih socijaldemokrata. Barbir je bio jedini kandidat jer je ranije Davor Matijević povukao kandidaturu dok su, po odluci Statutarne komisije, kandidacijski listovi Nina Avianija bili nevaljani što ga je nagnalo da napusti stranku.

Novi predsjednik dobio je 286 glasova, a za potpredsjednike su izabrani Goran Kotur i Eleonora Mandić.

SDP je velika i državotvorna stranka. SDP ima nekoliko važnih karakteristika - prava je uključivost svih i to je ono na čemu ću graditi budućnost. Ako je tu zajedništvo i vjera u jedne i druge, uspjeh je zagarantiran. SDP znači biti jedini uz druge, a ne jedni protiv drugih. SDP znači biti uz ljude kojima treba pomoć, znači graditi mostove, a ne ih rušiti. Mogu garantirati da će SDP biti u svakom kotaru, svakoj ulici, svakom portunu. SDP će biti tu za ljude i rješavat će njihove svakodnevne probleme. Tražit ćemo njihovo povjerenje i gradit ćemo bolju budućnost za Split zajedno - rekao je Barbir.

Među prvim će potezima, rekao je, otići na razgovor s gradonačelnikom Splita Ivicom Puljkom. Ponovno će razgovarati o programskoj suradnji u Gradskom vijeću.

Ranko Ostojić novi je stari predsjednik SDP-a na razini Splitsko-dalmatinske županije u bitci koju je vodio s Nikšom Peronjom. Zanimljivo, Peronja je veće povjerenje dobio u Splitu od Ostojića.

hr Sat Nov 27 2021 20:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6166e6ae6f52dfdf4f8b4649/80
Foto: HTZ

Zbog loših vremenskih uvjeta otkazano svečano otvorenje Adventa u Splitu

Klizalište koje je s radom trebalo započeti u 19 sati bit će otvoreno čim vremenske prilike to dozvole.
TZ Grada Splita obavještava kako je zbog loših vremenskih uvjeta otkazano svečano otvaranje manifestacije Advent u Splitu koje se trebalo održati danas s početkom u 18:15 sati u Parku Josipa Jurja Strossmayera (Đardin) u Splitu.
Klizalište koje je s radom trebalo započeti u 19 sati bit će otvoreno čim vremenske prilike to dozvole.

Adventska događanja nastavit će se u narednim tjednima, a ove godine planirane su niz aktivnosti, vodeći računa o poštivanju svih epidemioloških mjera. Jedan od noviteta je i umjetno sintetičko klizalište na Mertojaku koje će biti otvoreno od 3. prosinca do 3. siječnja.

Kliknimo na gastro
Bogata gastronomska ponuda za vrijeme trajanja Adventa u Splitu podijeljena je na četiri ugostiteljske zone: Bedem Cornaro, Perivoj, Mertojak i Imaginarium Advent Zvončac. Bedem Cornaro prvi put je uveden na kartu adventskih zbivanja u Splitu, a sve posjetitelje očekuje bogati gastro i glazbeni program od 29. studenog do 6. siječnja 2022. godine. Otvoren će biti i Advent u Perivoju. Advent na Mertojaku trajat će od 3. prosinca do 3. siječnja, a Imaginarium Advent Zvončac od 1. prosinca do 1. siječnja. Na Perivoj i Cornaro ulaz će biti slobodan tijekom dana, dok će od 19 sati nadalje posjetitelji morati predočiti COVID-potvrdu ili test koji mogu napraviti i na licu mjesta po promotivnoj cijeni od 50 kuna.
Svake nedjelje do Božića putem prijenosa uživo moći će se pratiti sada već tradicionalni Gastroadvent Olje Martinić. Splitska dijetetičarka i nutricionistica svake će nedjelje zajedno s gostima paliti po jednu svijeću na gastroadventskom vijencu i predstavljati mediteransku prehranu kao važan čimbenik u promicanju turizma i nutricionizma.

Kliknimo na kulturu
Muzeji i galerije diljem Splita također će obilovati adventskim sadržajem, dok će se u Hrvatskom narodnom kazalištu, Gradskom kazalištu mladih i Gradskom kazalištu lutaka održavati predstave za djecu i odrasle. Slobodna Dalmacija partner je u organizaciji ovogodišnje izložbe na Peškariji. Također, TZ Grada Splita u suradnji s Foto klubom Split priključuje se „Help Portraitu“, globalnoj inicijativi fotografa koji besplatno fotografiraju građane i izrađuju portrete, a sve s humanitarnim ciljem. U dvorani Hrvatskog doma operna diva Antonella Malis 30. studenog s početkom u 20 sati održat će humanitarni koncert posvećen Hrvatskoj zajednici laringektomiranih osoba kojoj je namijenjen cjelokupan prihod od ulaznica. U sklopu Adventa održat će se i „Cro Patria“, međunarodni festival zborova, koncert pod nazivom „Jedinstveni Božić s KUD Jedinstvom“ i „Božićni festival djece Split“ u zoni Imaginarium Advent Zvončac. Svoj će adventski koncert imati i KUD Filip Dević.

Kliknimo na igru
Jutarnji adventski i dječji programi održavat će se u sve četiri zone tijekom trajanja Adventa, a najmlađe će uveseljavati i povorka kostimiranih animatora koji će šetati gradom. U zoni Mertojak bit će dječje kino Slobodna Dalmacija, a ovogodišnjoj manifestaciji Advent u Splitu pridružit će se i Sveučilište u Splitu sa svojim programom.
Žrnovnicu očekuje promocija časopisa „Žrvanj i adventska kočija“, a svemu će prethoditi prolazak kočije s Bakom, Djedom Božićnjakom i njihovim šegrtima.
Ništa manje važan nije ni posjet svetog Nikole i svete Lucije najmlađim stanovnicima grada Splita i okolice, a građane očekuju i zanimljive humanitarne akcije u organizaciji Hrvatske Lutrije te nagradne igre.

Besplatna Adventska linija
Svim građanima na raspolaganju će biti i besplatne Adventske linije Promet BUS-a koje će se kretati trasama od Brda do Zvončaca. Prve linije kreću istovremeno, u subotu 27. studenog u 16 sati s Brda i Zvončaca, a autobusi će voziti svakih sat vremena. Za vrijeme trajanja Adventa, svakog petka, subote i nedjelje vožnje će počinjati u 9 sati ujutro s Brda i 10 sati ujutro sa Zvončaca, dok će zadnji polasci s Brda biti u 23 sata, a sa Zvončaca u ponoć.
hr Sat Nov 27 2021 17:45:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5b3b8b15cb557ac8078b45df/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

S tržišta se povlači još jedan proizvod, moguće da sadrži kamenčiće

Kupci proizvod mogu vratiti i bez računa

Spar je na svojim internetskim stranicama objavio priopćenje o povlačenju jednog proizvoda zbog mogućnosti prisustva kamenčića.

"Iz mjera predostrožnosti Spar opoziva proizvod  S-BUDGET SMEĐI GRAH 800g, roka trajanja: 09/2024, LOT: SMS 1 U263/1, EAN kod 3858889119019.

Proizvod se opoziva s tržišta zbog mogućeg prisustva stranog tijela (kamenčića). Obavijest se odnosi isključivo na navedeni rok trajanja i LOT. Molimo kupce koji su kupili ovaj proizvod da ga vrate u najbližu Spar ili Interspar trgovinu gdje će im biti vraćen novac i bez predočenja računa. 

Glavni prioritet SPAR-a je zaštita i zadovoljstvo svojih kupaca te se ovim putem ispričavamo zbog nastale neugodnosti", piše u priopćenju.

hr Sat Nov 27 2021 16:18:15 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .