Article

//www.dalmacijanews.hr/files/626cfa4aecdbd1966c8b46e8/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Penava: "Ovo će možda biti zadnja normalna žetva u Hrvatskoj"

Odgovorno upravljanje državom zadatak je svake Vlade, iako po slučajevima korupcije u Vladi Andreja Plenkovića, nismo to imali često prilike vidjeti, istakao je čelnik Domovinskog pokreta
Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, održao je konferenciju za medije na temu strateške važnosti, a to je žetva žitarica koja kreće za nešto manje od mjesec dana i o čijoj budućnosti ovisi budućnost Republike Hrvatske i njenih građana.

Penava je uvodno najavio kako uskoro kreće žetva ječma, potom pšenice te krajem ljeta žetva suncokreta i kukuruza, a situacija u kojoj se svijet i Hrvatska nalaze sve je, samo ne obična i ne svakidašnja te se sad već mogu detektirati možebitni problemi.

- Prva činjenica je brutalna agresija Rusije na Ukrajinu. Te zemlje su dva najveća proizvođača žitarica na svijetu te čine više od 50 posto svjetske proizvodnje suncokreta, a sukladno tomu i suncokretova ulja. Druga činjenica jest da su srednji i istočni dijelovi Ukrajine žitnice te zemlje te treća činjenica da su industrijski kompleksi za preradu suncokretova sjemena smješteni u blizini tih polja, odnosno u blizini crnomorskih luka te dolazimo do trećeg problema, a to su crnomorske luke i plovidba Crnim morem' -  istaknuo je Penava.

Dodao je kako je nemoguće isploviti iz luka Crnog mora bez suglasnosti Rusije, što dovodi do zaključka da su industrijski kompleksi u Ukrajini kao najvećem proizvođaču suncokreta uništeni, logistički pravci su ugroženi i nedostupni i da cjelokupna vegetativna sezona u ovoj godini, ali i u idućoj godini pod znakom pitanja zbog ratnih djelovanja.

Penava je poručio kako Hrvatska proizvodi dovoljno žitarica za svoje potrebe, a trenutno se nalazi u situaciji kada će ovo možda biti zadnja normalna žetva u Hrvatskoj budući se ne zna što donosi sutra i hoće li doći do eskalacije ratnih sukoba.

- Znamo da su cijene plina rekordno visoke i da je proizvodnja umjetnih gnojiva, za koje je plin osnovna sirovina, jako upitna i poruka je hrvatskoj Vladi i hrvatskoj javnosti: Ukoliko ćemo se ponašati kao odgovorna država pod hitno moramo prepoznati ovu situaciju slično kao u onoj basni o cvrčku i mravu da nam se ne bi dogodilo da smo lijepo izgledali, lijepo pjevali, lijepo pričali, ali kad je došla zima nismo imali što za jesti -  izjavio je čelnik Domovinskog pokreta.

Dodao je kako je odgovorno upravljanje državom zadatak svake Vlade, iako po slučajevima korupcije u Vladi Andreja Plenkovića, nismo to imali često prilike vidjeti:

- Odgovorno ponašanje u ovom trenutku zahtijeva ili ograničavanje odnosno zabranu izvoza žitarica ili uvođenje prvenstva prvokupa od strane Vlade RH na te iste žitarice. Zahtjeva pod hitno porezno rasterećenje dakle nultu stopu poreza na sve osnovne živežne namirnice poput brašna, šećera, ulja... -  poručio je Penava.  

Penava je podsjetio kako je svaka nevolja ujedno i prigoda stoga smatra kako ovu prigodu konačno treba iskoristiti za pojačavanje vlastitih kapaciteta proizvodnje kako bi postali samodostatni u svim ovim osnovnim segmentima koje nam ovaj geografski položaj pruža, a to je definitivno poljoprivredna proizvodnja.

- Hrvatska proizvodi duplo više suncokreta od svojih potreba, međutim paralelno se događa da smo u prošloj godini izvezli gotovo 64.000 tona suncokreta, a istodobno smo uvezli 70.000 litara suncokretova ulja što jasno ukazuje na staru lošu hrvatsku naviku, a to je da proizvodimo sirovinu, a nismo je u stanju oplemeniti čak niti u jednom tako jednostavnom postupku proizvodnje što je, složit ćemo se, proizvodnja rafiniranog  ulja. Ovaj poziv upućen je na vrijeme i vrlo jasno prema hrvatskoj Vladi i hrvatskoj javnosti: Sada je vrijeme za reagirati, nemojmo dovoditi u pitanje sigurnost opskrbom hranom u svojoj državi. Ova 2022. je jako teška godina, a 2023. godina u najnepovoljnijim scenarijima može biti puno, puno gora. Nemojmo se igrati sa sigurnošću svojih građana i sigurnošću svoje zemlje! -  jasan je bio Penava.

 


hr Thu May 26 2022 14:48:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/625d8f1eecdbd116448b4595/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Hoće li Vlada intervenirati ili će cijene goriva u utorak opet poskupjeti?

U utorak prestaje vrijediti odluka o zamrzavanju cijena
U utorak prestaje vrijediti Vladina odluka o zamrzavanju cijena goriva i, ako ne bude nove intervencije, dizel i benzin mogli bi ponovno poskupjeti. Prema neslužbenim informacijama, eurosuper mogao bi stajati oko 16, a eurodizel i više od 16 i pol kuna. Ministar gospodarstva rekao je da će odluka biti donesena nakon vikenda, a premijer je za ponedjeljak o toj temi najavio telefonsku sjednicu Vlade, javlja HRT.

- Mi danas još jednom molimo i apeliramo na Vladu da nama malim distributerima omogući maržu kojom možemo pokriti svoje troškove poslovanja i uredno plaćati svoje troškove prema državi. Situacija je teška i može doći do zatvaranja naših benzinskih postaja u utorak. Neće se to dogoditi zbog negativnih marži, već i zbog nemogućnosti dobavljanja goriva od jačih distributera, koji s nama ne žele sklapati ugovore sve dok stoji uredba na snazi, čak ni za avansno plaćanje robe. Zato molimo liberalizaciju cijena i hitno uvođenje vaučera za potrebite građane, rekla je Vesna Debogović, predstavnica malih distributera goriva

hr Sat Jul 02 2022 17:32:17 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62c044c618d1cb93d08b45df/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Đogaš: "U prvom kvartalu izdano je 1700 građevinskih dozvola manje, to je valjda uvođenje reda"

Puljak i njegova ekipa nisu dorasli funkcijama koje su obnašali. Iduću nedjelju će građani završiti epizodu nerada i nesposobnosti, istaknuo je Đogaš

Kandidat za gradonačelnika Splita, Zoran Đogaš, zajedno se sa svojim kandidatom za zamjenika gradonačelnika Tomislavom Šutom osvrnuo na problem neizdavanja građevinskih dozvola. Zbog trenutne blokade grada, a i viđenog u posljednjih 10 mjeseci, neizdavanje građevinskih dozvola gotovo je onemogućilo realizaciju projekata u Splitu. Na početku, Đogaš se osvrnuo i na medijski napis u kojem je pročelnik Ivice Puljka krivca za sporost izdavanja građevinskih dozvola pronašao u svima osim u Upravom odjelu za prostorno planiranje.

- U odnosu na isto razdoblje prošle godine, grad Split je u prvom kvartalu izdao čak 1700 građevinskih dozvola manje. To je valjda to uvođenje reda - ono kad ništa ne radiš. Danas smo imali priliku pročitati opravdanje Puljkovih pročelnika da su za to krivi poduzetnici, građani i arhitekti, naravno svi drugi osim njih. Takve izjave su sramotne, a Puljak i njegova ekipa nisu dorasli funkcijama koje su obnašali. Iduću nedjelju će građani završiti epizodu nerada i nesposobnosti - istaknuo je Đogaš i povukao paralelu s drugim dalmatinskim gradovima poput Zadra i Šibenika koji rastu i razvijaju se zahvaljujući normalnom funkcioniranju grada.

Da je situacija rješiva uspostavom funkcionalne organizacije zaključio je kandidat za zamjenika gradonačelnika Tomislav Šuta.

- Potrebno je što prije oformiti tim ljudi koji će biti agilan i usmjeren na potrebe Splićana i splitskih poduzetnika. Gdje ima volje, ima i načina. Rad upravnog odjela se ne smije pravdati izborima jer struka mora biti nezavisna i nevezano tko je na vlasti odrađivati poslove.  Kod prikupljanja dokumentacije, moguće je da dođe do određenih propusta, ali to ne smije biti alibi - izjavio je Tomislav Šuta i naglasio da je potrebno što prije početi raditi jer trenutno sve stoji u mjestu.

- Podsjećamo, za većinu nezapočetih i nedovršenih projekata koji su u vitalnom interesu građanki i građana Splita Puljak krivi izbore koje je sam izazvao i opet obećava da će pitanje garaža, stanova za mlade i vrtića staviti na prvu sjednicu novog gradskog vijeća. I lani je tvrdio isto pa to nije učinio - zašto bi mu sad itko vjerovao? - poručili su iz Đogaševa stožera.

 

 


hr Sat Jul 02 2022 15:15:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62b43cc518d1cb64a68b461b/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Puljak vjeruje da će Most i SDP pozitivno odgovoriti na "pruženu ruku" te postići 19 glasova u Gradskom vijeću

"Naši birači izašli na izbore u većem broju. Problem je drugim strankama koje nisu uspjele motivirati svoje birač"

Kandidat za gradonačelnika Ivica Puljak u subotu je prezentirao kratku tablicu izbora kao usporedbu legitimeteta izbora od 2009. do danas i zaključio da su njegovi birače izašli u većem broju, a dao je i prediviđaje oko postizborne suradnje.

- Pružili smo ruku opcijama s dva spektra, i Mostu u SDP-u i vjerujemo u najveću moguću većinu u Gradskom vijeću  - rekao je Puljak koji se nada da će tako imati 19 ruku


 

hr Sat Jul 02 2022 14:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6294ee9d18d1cb77458b4572/80
Foto: TZ Imota

Više od 400 tisuća kuna dodijeljeno Turističkoj zajednici “Imota” za sufinanciranje projekata na području Imotske krajine

"TZ Imota je prijavila još šest projekata i sada očekujemo rezultate koji bi trebali biti brzo objavljeni"

Na 12. sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice održanoj 30. lipnja 2022. donesena ­je Odluka o odabiru projekata udruženih turističkih zajednica u 2022., temeljem provedenog javnog natječaja za dodjelu sredstava. Temeljem odluke HTZ-a, za četiri projekta TZ Imoti su dodijeljena sredstva u visini od 343.000,00 kuna. Projekti koje je sufinancirao HTZ su: AIDA Croatia Lakes mix competition, Sustav upravljanja kvalitetom Destination Imota, Hodočasnička staza Camino Imota, Izrada brošure Kulturna baština Imotske krajine

Osim ovog natječaja HTZ-a, za projekt „Revitalizacija Lasića vrila – staništa čovječje ribice“, na kojem je TZ Imota partner zajedno sa Zagrebačkim speleološkim savezom, Općinom Proložac i Geoparkom Biokovo-Imotska jezera dodijeljena su sredstva u visini od 60.000,00 kuna, a nastavak istraživanja  Izvora planira se u rujnu.

- Osim ovih spomenutih natječaja, TZ Imota je prijavila još šest projekata i sada očekujemo rezultate koji bi trebali biti brzo objavljeni. Nadamo se dobiti još 200.000 kuna za obilježavanje geološke staze oko Lokvičičkih jezera, promociju i postavljanje stotinjak lokacija na Google Maps, za manifestacije i dodatnu promociju. U nekim projektima partner nam je Geopark, kojemu su također dodijeljena sredstva temeljem natječaja Splitsko – dalmatinske županije za edukaciju djece osnovnih škola. – rekao nam je Luka Kolovrat, direktor TZ Imota.

- Raduju nas objavljeni rezultati natječaja i dobivena sredstva na čemu čestitam djelatnicima TZ Imota i Geoparka. Nadam se da ćemo nastaviti s uspješnim prijavama. Važno je napomenuti da će se ovi projekti promocije i razvoja novih turističkih proizvoda realizirati u svim našim jedinicama lokalne samouprave i da su to sve aktivnosti koje su navedene u Strategiji razvoja turizma Imotske krajine. Isto nas tako raduje i odličan turistički rezultat nakon prvih šest mjeseci po kojima je ostvareno više od 19.000 noćenja što je 121% više od rekordne 2021. godine. Obzirom na trenutno stanje s rezervacijama idućih mjeseci, uvjeren sam da nas čeka još jedna rekordna i uspješna turistička godina.– riječi su imotskog gradonačelnika i predsjednika TZ Imota Ivana Budalića.


hr Sat Jul 02 2022 11:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .