SAVJETODAVNO TIJELO ZA MLADE

Savjet mladih SDŽ: Što je to i što to točno oni rade?

Što je savjet mladih?

-Savjet mladih je savjetodavno tijelo lokalne ili područne samouprave koje promiče i zagovara prava, interese i potrebe mladih na lokalnoj i područnoj razini. Izabrani smo od strane predstavničkog tijela, odnosno Županijske skupštine SDŽ na mandat u trajanju od 3 godine.

Kažite nam nešto o vama i vašoj ulozi u savjetu?

-Ukratko. Domagoj Goreta, uskoro 28 godina, magistar sociologije, suosnivač Udruge Istok Splita te od uskoro Voditelj edukativnih projekta u jednoj udruzi. Zamjenik sam predsjednika Savjeta mladih SDŽ te Međunarodni tajnik Koordinacije županijskih savjeta mladih RH.

Koje su aktivnosti Savjeta mladih Splitsko – dalmatinske županije?

U zadnjih godinu dana imali smo niz raznih aktivnosti. Izdvojit ću samo neke od njih. U prvom redu to je suorganizacija i sudjelovanje u aktivnostima Udruge Liberato, koja je nastala s ciljem da se osobama s invaliditetom omogući lakši i kvalitetniji život. Tu smo posebno ponosni na našeg člana savjeta Stipu Margića koji je ujedno i predsjednik Liberata. Primjer aktivnosti je panel rasprava o Mentalnom zdravlju mladih i panel o Inkluzivnosti mladih. Također, tu je sudjelovanje u obilježavanju Međunarodnog dana mladih kao i djelovanje sa Studentskim zborom Sveučilišta u Splitu, u prvom redu trud da Splitsko-dalmatinska županija na sebe preuzme sufinanciranje Erasmus + programa za studente Sveučilišta u Splitu koji nemaju prebivalište u Splitu.

Kakva je suradnja sa Županijom i ostalim dionicima pitanja mladih?

-Suradnja s predstavnicima Županije je izuzetno dobra, ne želim nikoga izdvajati jer su svi u svakom trenutku tu za bilo koje pitanje i aktivnosti s mladima. Najbolji primjer suradnje je upravo zadnji, odnosno sufinanciranje Erasmus + projekta za studente koji nemaju prebivalište u Splitu. Osim odlične suradnje sa Studentskim zborom Sveučilišta u Splitu, tu je i suradnja sa Savjetom mladih Grada Splita, kao i udrugama poput Info zone i već spomenutog Liberata.

Koji su planovi i aktivnosti Koordinacije županijskih savjeta mladih RH?

-Ukratko, na posljednjoj sjednici Koordinacije koja je održana u Međimurskoj županiji smo najviše “išli“ prema temi novog Zakona o savjetima mladih. U planu je razriješiti i dobiti tumač kod nekoliko ključnih pitanja.

Koji je najveći problem mladih u županiji?

Mladi se susreću s raznim problemima, od deficita sadržaja za mlade, studija, posla, mentalnog zdravlja, pitanja demografije itd. Prema mom mišljenju, ipak, najveći problem je pitanje stanovanja.

Kako riješiti taj problem?

-Povećanjem turističkih brojki, “apartmanizacijom“ i inflacijom, cijena stanova u Splitu i županiji je odavno porasla. Samo zajedničkim djelovanjem i osvještenjem cijelog društva možemo doći do novog modela upravljanja koji će pomoći mladima da lakše dođu do stana. Primjer dobre prakse kod pomoći mladim obiteljima je vidljiv u Županiji, najviše kroz program “Tu je tvoj dom“. Putem tog modela, samo prošle godine je Splitsko – dalmatinska županija dodijelila 46 ugovora kojima je financijski pomogla mladim obiteljima iz Zagore i otoka pri rješavanju problema stambenog pitanja. Dobar primjer je i Općina Klis s jeftinim najmom i prodajom zemljišta mladim obiteljima za gradnju kuće.

Buduće aktivnosti Savjeta mladih Splitsko – dalmatinske županije?

-Do kraja godine te ujedno kraja našeg mandata, planiramo nekoliko aktivnosti. U prvom redu, to je suorganizacija Međunarodnog dana mladih, organizacija ekološke akcije čišćenja na Čiovu te organizacija tribine o stambenom pitanju mladih.

POSLJEDNJE DODANO: