Article

//www.dalmacijanews.hr/files/58c0fc94b473988eac8b45a2/80
Foto: Pixabay

Potpuni slom sustava Cijepise.hr: Građani koji su se prijavili putem weba uopće se ne cijepe

Zbog niza pogrešaka u sustavu županijski zavodi odustali su od pozivanja građana prijavljenih preko nacionalne platforme
Platforma Ministarstva zdravstva Cijepise.zdravlje.hr, za čiju su izradu potrošeni milijuni kuna, koja je pompozno puštena u rad još u veljači i preko koje su se za cijepljenje javili deseci tisuća građana, doživjela je potpunu propast. Kako doznajemo od županijskih zavoda za javno zdravstvo, u većini županija niti jedna osoba se nije uspjela cijepiti nakon prijave na tu platformu, a one županije koje su je pokušale koristiti odustale su jer je sustav naručivanja bio nejasan i pun pogrešaka što im je na terenu stvaralo nered i kaos, piše Jutarnji list.

Na najvećem punktu za masovno cijepljenje u državi, Zagrebačkom Velesajmu, tijekom ovog tjedna cijepili su se isključivo građani koje su za to naručili obiteljski liječnici putem sustava naručivanja CEZIH. Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" kažu da su se na to odlučili nakon iskustva iz prijašnjih tjedana kad su pokušali implementirati i prijavljene s platforme, ali im je odaziv pozvanih s platforme bio iznimno nizak - od 20 do maksimalno 50 posto, zbog čega su im brojni termini ostajali nepopunjeni.

Veća pouzdanost

- Vjerojatno ima više razloga za to. Riječ je o kraćem vremenu poziva, razvoju informacije o nuspojavama kod te vrste cjepiva, pa i tehnički izazovi tipa 'Promotions' klasifikacija kod Google mail klijenata - pojašnjavaju. Prijavljeni su poziv znali dobiti kasno navečer s obavijesti da imaju termin cijepljenja u 8 ujutro, pa bi mail vidjeli i po nekoliko sati nakon što im je termin već prošao.

Po dolasku Pfizera i potrebe da se podigne pouzdanost odaziva pozvanih na višu razinu, ovaj tjedan Zagreb je odabrao ekskluzivno kanal obiteljskih liječnika za naručivanje.

- Time je kapacitet uspješno podignut na oko 4500 građana po danu - govore.

Dodaju da je dosad na Velesajmu ukupno cijepljeno više od 30.000 osoba, od čega oko 7000 (23%) preko platforme. I u Varaždinu su pokušali koristiti platformu Cijepise.hr, no kako priča Marin Bosilj, ravnatelj varaždinskog Zavoda, proživjeli su nevjerojatan nered koji ne žele ponoviti.

- Na sam dan cijepljenja naknadno su nam slali ljude, bez punog imena i prezimena, samo inicijale. Pa smo na punktovima kontrolirali OIB i usporavali cijeli proces. Također, ljudima nije bilo jasno naznačeno da su ih prvo tek upisali kao zainteresirane, a da će tek naknadno dobiti termin. Zbog toga su, kad se otvorio punkt, došli svi upisani. Kažem, kaos - ističe i dodaje da su u takvoj zbrci, na dva punkta u tri termina cijepili samo 500-tinjak ljudi naručenih preko platforme. Svi ostali, od njih 3900 cijepljenih na punktovima, termin su dobili preko liječnika obiteljske medicine.

- Otvorili smo Zavodu pristup nacionalnoj platformi elektronskog naručivanja. Zavod otvori termin, liječnici, kojima je to poznata tehnologija, upisuju kao i na svaki drugi pregled. Broj pacijenata po liječniku je limitiran, kako ovi mlađi i spretniji s kompjutorom, ne bi sistemom najbržeg prsta dobili više termina od drugih. Kad se popune termini, zatvaramo kalendar i daljnje narudžbe nisu moguće. Svi su podaci već upisani i na punkt je dovoljno doći samo s potvrdom - rekao je za Jutarnji list stručnjak Zavoda za informatičku tehnologiju Vedran Klarić.

Prioritetne skupine

- U Istri državnu platformu ne koristimo i nismo je ni koristili. Još uvijek cijepimo prioritetnu skupinu - kronične bolesnike i starije od 65 godina. Zbog toga nam cijepljenje preko te platforme još nije tema - kaže Ante Ivančić iz istarskih domova zdravlja. Zasad se u Istarskoj županiji svi oni koji se žele cijepiti naručuju kod svojih liječnika.

Ravnateljica ZZJZ Vukovarsko-srijemske županije dr. Kata Krešić rekla je da oni dosad uopće nisu imali potrebu koristiti platformu.

- Nismo ni imali toliko cjepiva da bi se išlo preko platforme. Sva cijepljenja koja su dosad obavljana bila su u ordinacijama obiteljske medicine, a na punktovima je bilo organizirano za osobe koje su prijavili i upućivali njihovi liječnici obiteljske medicine - kaže dr. Krešić.

Samo 1500 građana Karlovačke županije za cijepljenje se prijavilo preko platforme Cijepise.zdravlje.hr, što je prilično mala brojka na 22.450 dosad cijepljenih osoba, odnosno distribuiranih cjepiva. Ravnatelj ZJZ-a Karlovačke županije Branko Zoretić naglašava da je dobar dio od tog broja već cijepljen jer se našao i na listama svojih obiteljskih liječnika.

Komentar i podatke novinari Jutarnjeg zatražili su i od Ministarstva zdravstva, i to u nekoliko navrata. U petak su im odgovorili da je odgovor "vezan uz temu cijepljenja i platforme u radu u stručnim službama". 
hr Sat Apr 24 2021 09:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e74c32229111c2b8e8b458e/80
Foto: Promet Split

PROMET Obavijest za putnike na linijama br. 1, 14 i 32

Od ponedjeljka izmjene u voznom redu
Od ponedjeljka 17.05., dolazi do izmjena na voznom redu linije br. 14 BRDA-KOPILICA-DUBROVAČKA-BOLNICE-ŽNJAN-DUILOVO i obratno, na način da se istoimena linija pojačava sa polascima u oba smjera i to svaki dan, a novi vozni red možete preuzeti na web stranici.

Nadalje, dolazi do izmjene u voznom redu na liniji br. 1 STARINE-HNK-STARINE na način da će polazak u 8.00 sati radnim danom iz Starina prometovati do HNK, a polazak u 7.45 (umjesto dosadašnjeg prometovanja do HNK) će po dolasku do HNK prometovati natrag u Starine.

Na liniji br. 32 polazak iz Splita radnim danom umjesto u 12.30 se mijenja u 12.20, a iz Kučina polazak umjesto u 13.00 se mijenja u 12.50.
hr Fri May 14 2021 08:52:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f01986edaf72d65278b4569/80
Foto: Canva

Lokalni izbori: Zadnji dan izborne promidžbe

Još samo danas, političke stranke i kandidati mogu uvjeravati birače da su baš oni pravi izbor za njihovu lokalnu vlast, a u ponoć s petka na subotu počinje izborna šutnja uoči nedjeljnih lokalnih izbora.

Sudeći prema najavama, brojni će izborni sudionici baš u petak poslati završne poruke biračima koji će svoje mišljenje o svemu reći u nedjelju na biračkim mjestima, od 7 do 19 sati.

Izborna šutnja traje, dakle, cijelu subotu i nedjelju do 19 sati, u tom razdoblju zabranjeno je javno predstavljanje izbornih programa, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora itd.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je sve sudionike izbora, fizičke i pravne osobe te medije da poštuju izbornu šutnju.

Za njeno kršenje novčane se kazne kreću od tri tisuće kuna za fizičku osobu do pola milijuna kuna za pravnu, primjerice za političku stranku. Kandidati koji prekrše izbornu šutnju mogu biti kažnjeni od 10 tisuća do 30 tisuća kuna.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba.

Za lokalnu izvršnu i predstavničku vlast kandidiralo se više od 38 tisuća kandidata, a premda su kandidati brojni, manje ih je nego prije četiri godine.

Birači u nedjelju biraju općinska i gradska vijeća te županijske skupštine, općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te njihove zamjenike iz redova nacionalnih manjina i hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

Zbog činjenice da se u njima kandidirao samo po jedan kandidat, oko deset posto od ukupno 555 gradova i općina, već zna imena svojih načelnika i gradonačelnika. HDZ je već izborio pobjedu u četiri grada i 44 općine.

Čelnici lokalne izvršne vlasti biraju se većinom glasova, žele li biti izabrani već u nedjelju, moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali.

Ne uspije li to ni jednom od kandidata, za dva će se tjedna, 30. svibnja, na Dan državnosti, održati drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova. Izabran će biti kandidat koji dobije veći broj glasova.

Pravo biranja na lokalnim izborima imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode.

Za razliku od predsjedničkih i izbora za Hrvatski sabor, birači mogu glasovati samo u mjestu prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj ili inozemstvu.

hr Fri May 14 2021 08:47:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609e182f6f52df64698b46df/80

'Dalmacijo, glavu gori': Brigadir Asanović podržao svoje suborce i prijatelje Kukavicu i Bulja

Pozvao je sve branitelje da glasaju za MOST

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, bivši zapovjednik 4. gardijske brigade brigadir Zvonko Asanović i Mostov kandidat za župana Ivica Kukavica jučer su se ugodno družili.

- Brigadir Asanović i danas, kao i u ratu, stoji uz svoje suborce i prijatelje, Kukavicu i Bulja, jer čuvaju i njeguju vrijednosti Domovinskog rata. Vjeruje kako će časno i pošteno i u budućem političkom djelovanju obnašati povjerene im dužnosti te pozvao sve branitelje da glasaju za njih - poručili su.

hr Fri May 14 2021 08:27:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6051a9886f52df01078b45b1/80
Foto: DalmacijaNews

Zdeslav Benzon kampanju završio na svojim Plokitama: 'Postoji projekt splitskih investitora izgubljen u bespućima ladica u Banovini'

Plokite su najbolji dokaz da je Split grad blokiranih projekata.“, poručuje Benzon.
Zdeslav Benzom je obišao svoju Siromašnu, kvart u kojem je rođen, odrastao i dan danas živi, u društvu kandidatkinja za njegove zamjenice, Lade Terzić i Marije Štambuk Šunjić, neovisnog kandidata sa svoje liste, također s Plokita, Denisa Pejkovića i još nekoliko kandidata s liste splitskog HSLS-a.

- Plokite imaju ogroman problem s parkiranjem, kao i ostatak Splita, ali ovdje posebno zbog našeg pazarića na koji dolaze građani iz cijelog grada. Plokite su najbolji dokaz da je Split grad blokiranih projekata. Naime, već postoji spreman projekt splitskih investitora, koji su spremni svojim novcem izgraditi dječje igralište i 100 parking mjesta za građane, na prostoru danas zapuštenog prostora, između benzinske postaje i telefonske centrale u Vinkovačkoj ulici. I takav projekt godinama stoji. Čeka. Izgubljen u bespućima ladica u Banovini... E to ćemo promijeniti! - poručio je dr. Zdeslav Benzon.


hr Fri May 14 2021 08:06:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .