Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6013186f6f52df0bb48b459a/80
Foto: MUP

VIDEO Dubrovačka policija razbila lanac preprodaje kokaina, pogledajte snimku uhićenja

Radi se o zločinačkom udruženju od ukupno četiri osobe za koje je utvrđena osnovana sumnja da su stavili u promet najmanje 146 kilograma kokaina
Temeljem početnih saznanja Odjela kriminaliteta droga ove Policijske uprave, u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Splitu i Upravom kriminalističke policije Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, pokrenuto je kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo uhićenjem troje hrvatska državljanina i jednog državljanina Italije.
 
Svi hrvatski državljani, jedan u dobi od 59 godina, 55-godišnjakinja i muškarac u dobi od 44 godine, uhićeni su tijekom jučerašnjeg dana na području Metkovića i Zagreba, dok se 50-godišnji talijanski državljanin nalazi u pritvoru još od lipnja prošle godine, kada je u njegovom vozilu, u pograničnom području grada Ploča, pronađeno gotovo 25 kg kokaina.
 


Ovo opsežno kriminalističko istraživanje krenulo je kada su policijski službenici ove Policijske uprave, u suradnji s Carinskom upravom - Službom za mobilne jedinice Dubrovnik, tijekom redovne akcije pojačanog nadzora osoba, vozila i robe, tijekom lipnja prošle godine u pograničnom području Ploča pronašli spomenuti kokain. Ova zapljena bila je među najvećim zapljenama kokaina u posljednjih 20 godina u Republici Hrvatskoj.

Tragom tog pronalaska krenulo se istraživanje porijekla droge i njegove dalje distribucije. Dodao je kako je u posljednjih deset godina ova Policijska uprava zabilježila preko 5600 zapljena droga, među kojima se ističe više od 115 velikih zapljena u kojima je pronađeno preko 2 tone marihuane, 70 kg heroina, 40 kg kokaina i više od 95 000 tableta.
 
Radi se o zločinačkom udruženju od ukupno četiri osobe za koje je utvrđena osnovana sumnja da su stavili u promet najmanje 146 kilograma kokaina od čega su stekli imovinsku korist od najmanje 32 milijuna kuna koju su međusobno podijelili. Organizator zločinačkog udruženja je bio 59-godišnjak koji je financirao i razradio detalje transporta kokaina teretnim brodovima u Luku Ploče odakle je dalje organizirao njegovu dalju distribuciju po Hrvatskoj i Italiji. Radi se o kokainu vrlo visoke čistoće od gotovo 77% čija bi vrijednost na uličnom tržištu dosegla iznos od preko 100 milijuna kuna.
 
Tijekom 2020. godine 59-godišnjak je zajedno sa 55-godišnjakinjom, 44-godišnjakom i već spomenutim talijanskim državljaninom, razradio nabavu i distribuciju kokaina cilju stjecanja znatne protupravne imovinske koristi. Kokain, koji se kontejnerima dopremao u Luke Ploče, je 44-godišnjak uzeo na čuvanje, a potom ga po uputama prvoosumnjičenog 59- godišnjaka i drugoosumnjičene 55-godišnjakinje, predavao krajnjim kupcima na različitim lokacijama u Opuzenu i Metkoviću. Jednu od tih pošiljki preuzeo je spomenuti talijanski državljanin kada je zatečen u Pločama.
 
Protiv  svih četvero osoba Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesena je kaznena prijava zbog kaznenog djela „Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja“ iz čl. 329. st. 1. t. 4, u svezi kaznenog djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“, dok je protiv 59-godišnjaka podnesena i kaznena prijava za kazneno djelo „Zločinačko udruženje“ iz čl. 328 Kaznenog zakona. Talijanski državljanin trenutno se nalazi u dubrovačkom zatvoru, dok je troje hrvatskih državljana rano jutros sprovedeno pritvorskom nadzorniku Policijske uprave splitsko-dalmatinske.
hr Thu Jan 28 2021 21:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/60463fde6f52df21fa8b45bc/80
Foto: PU dubrovačko-neretvanska

Razbijen još jedan lanac krijumčarenja kokaina morem, policija objavila detalje

Od početka ove godine ovo je već drugi slučaj razbijanja lanca krijumčarenja kokaina koji morem pristiže u Republiku Hrvatsku nakon čega se dalje kopnenim putem distribuira u susjedne zemlje
U Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj danas je održana izvanredna konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati opsežnog kriminalističkog istraživanja kojim je razbijen još jedan lanac krijumčarenja kokaina morem prema Hrvatskoj te dalje prema europskim zemljam.

Na konferenciji su govorili načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, voditelj Službe kriminalističke policije Zoran Tikvica i voditelj Odjela kriminaliteta droga Hrvoje Neusidl.

Temeljem početnih saznanja Odjela kriminaliteta droga ove Policijske uprave u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te u suradnji s Upravom kriminalističke policije, Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije, organiziranog kriminaliteta, pokrenuto je kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo uhićenjem trojice hrvatskih državljana u dobi od 35, 41 i 47 godina.

Trojica osumnjičenika uhićena su u subotu navečer, nešto prije ponoći, na području Doline Neretve, prilikom organiziranog istovara kokaina iz kontejnera koji je prethodno brodom pristigao u Luku Ploče.

Tijekom jučerašnjeg dana obavljene su pretrage spomenutog kontejnera te stambeni i poslovni prostori osumnjičenih kao i vozila koja koriste. Pretragama je u kontejneru pronađeno gotovo 73 kilograma kokaina vrlo visoke čistoće.

Protiv trojice uhićenih osoba Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesena je kaznena prijava zbog kaznenog djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“ iz čl. 190. st. 2. Kaznenog zakona u svezi kaznenog djela  „Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja“ iz čl. 329. st. 1. t. 4. Osumnjičeni su jučer, 7. ožujka u kasnim večernjim satima, predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Od početka ove godine ovo je već drugi slučaj razbijanja lanca krijumčarenja kokaina koji morem pristiže u Republiku Hrvatsku nakon čega se dalje kopnenim putem distribuira u susjedne zemlje.

U sklopu ove dvije akcije spriječeno je krijumčarenje 219 kilograma kokaina, od kojeg je pronađeno i zaplijenjeno 98 kilograma, što predstavlja jednu od najvećih zapljena kokaina u posljednjih 20 godina u Republici Hrvatskoj. Razbijene su dvije zločinačke organizacije, a uhićeno je ukupno sedam osoba.
Ovim zapljenama Policijska uprava dubrovačko-neretvanska nastavlja niz uspješnih akcija zapljena velikih količina droga na ovom području. Naime, u posljednjih deset godina ova Policijska uprava zabilježila je preko 5600 zapljena droga, među kojima se ističe više od 115 velikih zapljena u kojima je pronađeno preko 2 tone marihuane, 70 kg heroina, 113 kg kokaina i više od 95 000 tableta.


hr Mon Mar 08 2021 16:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5d6d79e029111cba678b4661/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Iznude, krađe i provale: Na meti građevinski alat, klima uređaji, plinske boce, pivo,...

Protiv počinitelja su podnesene kaznene prijave.
Sumnjiči se za iznudu

Provedeno je kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjakom. Sumnjiči se da je od 34-godišnjaka koji mu je na njegovo traženje dao jedan manji iznos novca, zatražio još novca, a kad je odbio, fizički ga je napao i razbio mu mobitel. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja 48-godišnjak je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku.

Sumnjiči se za krađu iz objekta u izgradnji

Provedeno je kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjakom koji se sumnjiči da je u Kaštel Lukšiću sredinom siječnja ove godine iz objekta u izgradnji otuđio klima uređaj, motornu pilu i razni građevinski alat. Podnijeto je posebno izviješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Provala u skladište

U noći 5/6. ožujka u Klisu je provaljeno u skladišni prostor prodavaonice odakle je otuđeno više komada plinskih boca, veća količina piva i drugih napitaka. Obavljen je očevid i slijedi kriminalističko istraživanje.
hr Mon Mar 08 2021 11:22:35 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5862318a1eea8fcd978b45fd/80
Foto: DalmacijaNews

Među bananama skrivali kokain: Policija u Opuzenu upala u skladište i pronašla između 70 i 100 kilograma droge

Neslužbeno se doznaje kako su uhićene još tri osobe.
Između 70 i 100 kilograma kokaina policija je u nedjelju pronašla u Opuzenu, u kontejneru s bananama u krugu tvrtke Frigo Bonsai. Nagađa se kako je riječ tek o nastavku istrage u kojoj je prije nekoliko tjedana 'pao' carinik i zločinačka organizacija sa 146 kilograma kokaina.

Teretnim brodovima se u Luku Ploče dovozio kokain, a onda se distribuirao po Hrvatskoj i Italiji. Tada je uhićeno ukupno pet osoba, a organizator je bio 59-godišnjak.

Neslužbeno se doznaje kako su uhićene još tri osobe. I oni se sumnjiče za počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja. Moguća je zatvorska kazna od 3 do 15 godina.

hr Mon Mar 08 2021 07:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/57ab84a41ec859bd0b8b45f0/80
Foto: D.N.

Dva sudara na brzoj cesti Solin-Klis stvorila ogromne gužve, sudarilo se čak šest vozila!

Policija regulira promet, a zbog iznimnih gužvi vozače se moli za strpljenje.
Na brzoj cesti Solin-Klis u poslijepodnevnim satima dogodila su se dva lančana sudara. U svega deset minuta na ulazu i na izlazu iz tunela Mravince.

U 17:24 policija je dobila dojavu o sudaru dva vozila, a samo desetak minuta kasnije o lančanom sudaru još četiri. Nastala je materijalna šteta u oba slučaja, a nitko, barem zasad, nije zatražio liječničku pomoć, potvrdili su nam iz splitske policije.

Policija regulira promet, a zbog iznimnih gužvi vozače se moli za strpljenje.
hr Sun Mar 07 2021 18:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .