Što stoji iza nezakonitog otkaza učitelja u Muću? Ministarstvo je upozoravalo ravnateljicu, sve su znali i odgovorni u županiji

Petaši osmoljetke u Donjem Muću od početka školske godine promijenili su dva učitelja tjelesne i zdravstvene kulture. U svega tri tjedna. Ante Popović bio je jedan od onih koji su se odlučili usprotiviti ravnateljici Lidiji Zekan pa je doživio odmazdu – otkaz u Osnovnoj školi kneza Branimira. 
Sve dok zakonodavstvo nije umiješalo prste i presudilo kako je taj otkaz, tobože zbog zanemarivanja učenika nakon jednog natjecanja, nevaljan i nezakonit. I tu apsurd tek kreće jer ravnateljica Lidija Zekan, umjesto da učitelja vrati na radno mjesto, zanemaruje pravomoćne presude i dodatno bježi od novinarskih pitanja.  
– Trošimo mi i novac škole i županije na mnogo drugih različitih stvari za koje bi se isto trebalo zapitati kako se troše – tako je Zekan objašnjavala financijski namet koji čini nepoštivanjem pravomoćnih odluka.
Da stvar tu bude još i gora, Anti Popoviću je, od prvog dana zaposlenja 2011. godine pa do 2014., krivo obračunata plaća što je značilo još jedan sudski postupak i još jednu pobjedu na strani ovog splitskog učitelja.

Angažirala je i treću osobu…

Popović već dva tjedna dolazi na posao u Muću i sjedi u malenim školskim dvoranama gledajući djecu koju podučavaju njegove kolege. Nije se takav način svidio ravnateljici koja je u dva navrata pozivala policijske službenike koji, potvrdili su nam i u Policijskoj upravi Splitsko-dalmatinskoj, nisu imali razloga za postupanje.
– Prošle srijede sam otišao raditi u matičnu školu da bi me ondje dočekala ravnateljica koja me je pokušala isprovocirati unoseći mi se u facu. Kad nije uspjela, pozvala je policiju – priča nam ovaj učitelj kojeg je slična scena dočekala i dva dana kasnije – u područnoj školi u Brštanovu.
I dok je Ante Popović na sve načine pokušao prijeći “zid nerazumijevanja” Lidije Zekan, u isto vrijeme je na njegovo radno mjesto stigao profesor koji je mijenjao drugoga odsutnog zbog bolesti. Dakle, dok je jedan sjedio sa strane, ravnateljica je angažirala i treću osobu na radno mjesto učitelja tjelesne i zdravstvene kulture.

Ministarstvo je upozoravalo ravnateljicu

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja vele kako su upoznati s problemom u Muću i kako su ravnateljicu upozorili na poštivanje zakona.
– Ministarstvo je uputilo dopis ravnateljici Škole u kojem ukazuje na njenu obvezu postupanja sukladno odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, osobito na odredbu članka 125. navedenoga Zakona.  

Navedenom odredbom je propisano kako je ravnatelj poslovodni i stručni voditelj školske ustanove te je odgovoran za zakonitost rada i stručni rad školske ustanove – pisalo je u odgovoru iz ureda Vesne Šerepac, ravnateljice Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.
Zanimalo nas je onda zašto se onda ravnateljica, kao “poslovodni i stručni voditelj školske ustanove odgovoran za zakonitost rada i stručni rad školske ustanove”, ne ponaša kao taj poslovodni i stručni voditelj. Na pozive upućene na privatni broj nije bila dostupna, a u vrijeme kad smo je zvali na službeni školski kontakt telefon je samo zvonio – bez odgovora.

I u županiji su sve znali…

– Svi koji su glasni, koji su htjeli nešto reći, čak i štiti zakonitost rada škole dobili su prijetnje i diskreditaciju s ljudske i profesionalne strane – ovim riječima situaciju u osmoljetki u Muću opisao je Željko Ercegović, učitelj matematike u školi koji je, baš zbog želje da zaštiti zakonitost rada, od ravnateljice zauzvrat dobio kaznenu prijavu. Odbijena je, a ravnateljica je nastavila s eliminacijom konkurencije.
 
– S cijelim slučajem sam upoznao vodstvo županije koja je odgovorni osnivač. Đonlića (Tomislava, pročelnika županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport – op.a.) najviše. Primio me je 2017. godine, na početku cijelog ovog serijala govoreći mi kako je upoznat da je ravnateljica “čudna”. Od tada ništa. Slao sam službene upite, ali bez uspjeha. Isto kao što nisu odgovora imali ni župan Blaženko Boban, ni dožupan Stipe Čogeljanastavlja Ante Popović.
Pročelnika smo zamolili da nam objasni situaciju u Muću, ali on nije imao vremena.  
Jedno je sigurno – na gubitku su učenici, a iza svih ovih događaja stoji učitelj koji je postupao prema svojoj savjesti i zakonu. Zakonu kojega je, izvjesno je, nekima potrebno dodatno pojašnjavati.

POSLJEDNJE DODANO: