Article

//www.dalmacijanews.hr/files/534c2f401799422252e9ab28/80
Foto: HNK Split

Operna jednočinka "Cavalleria rusticana" u srijedu otvara Splitsko ljeto!

Ova opera u jednom činu bit će izvedena u srijedu u 21:30 sati, a pola sata ranije i službeno će otpočeti Splitsko ljeto.
Operom "Cavalleria rusticana" u srijedu se otvara 67. Splitsko ljeto, centralni splitski kulturni događaj koji će do 14. kolovoza, na više lokacija u gradu i izvan njega, ponuditi čak 49 scenskih izvedbi, promocija i izložbi.

"Cavalleria rusticana" premijerno je izvedena 1890. godine u Rimu, a bit će ovo trinaesta izvedba u Splitu kojom će ove godine dirigirati maestro Ivo Lipanović. Redateljska palica pripala je Jeleni Bosančić dok ekipu koja opisuje Uskrs u sicilijanskom selu sastavljaju istaknuta sopranistica Kristina Kolar u ulozi Santuzze, solistica splitske Opere Antonija Teskera kao Lola, tenor Max Jota koji će igrati Turiddua, nadaleko poznati bariton Paolo Gavanelli kao Alfio te 
mezzosopranistica Stefany Findrik u ulozi Lucije.

- Izuzetno sam uzbuđen što nam kreće Splitsko ljeto, a još posebno s ovakvim jednim djelom. Pripreme su trajale cijelu godinu, uvijek pazeći što će nam reći epidemiologija. Operu smo trebali prezentirati prošle godine, ali to nije bilo moguće. S obzirom na kvalitetu djela, nadam se da ćemo ostvariti zamisao da u sljedećoj sezoni napravimo i jednočinku "Upaljači" pa da ih prikazujemo tradicionalno svake godine - rekao je intendant HNK i ravnate
lj Splitskog ljeta Srećko Šestan.

Ovo je najbolja pjevačka podjela do sad, rekao je maestro Lipanović koji je do sada tu operu dirigirao pet puta u svijetu i jednom u Osijeku.
- Ovo je jedinstvena opera za dirigiranje, jako teška jer se dionice nekoliko instrumenata poklapaju i sve skupa je to teško usuglasiti. Ali, veselim se predstavi, ambijent Peristila je fantastičan, a i ekipa na čelu s Jelenom Bosančić koja se drži partiture i glazbe, a ne izmišlja toplu vodu kao što to obično današnji režiseri rade - kazao je Ivo Lipanović.

O Peristilu kao "jedinstvenoj pozornicu za operu u Splitu" govorila je i Bosančić ističući kako je veliki izazov bilo uklopiti scenografiju u Peristil, a odmaknuli su se od tradicionalnog sicilijanskog sela pa su za ovu izvedbu odabrali modernije kostime iz sicilijanskog grada. Sve će dodatno biti upotpunjeno s nekoliko videozapisa.

Ova opera u jednom činu bit će izvedena u srijedu u 21:30 sati, a pola sata ranije i službeno će otpočeti Splitsko ljeto.
hr Mon Jul 12 2021 16:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/60e7f3ec6f52dff3cf8b4641/80
Foto: Unsplash

Ovo su najčešći simptomi korone kod onih koji su se cijepili pa zarazili

Od početka pandemije koronavirusa pa do danas, virus je evoluirao, a pri tome su se mijenjali i simptomi bolesti. Gubitak mirisa i okusa na početku je bio jedan od najučestalijih simptoma covida-19 i glavni indikator bolesti, a sada je tek deveti najučestaliji simptom.

Osim toga, simptomi se razlikuju i kod osoba koje su primile samo jednu dozu cjepiva i kod onih koji su primili obje doze pa se zarazili, pokazala je nova studija iz Velike Britanije.

Prema studiji, simptomi koji se najčešće javljaju kod necijepljenih osoba uključuju glavobolju, upalu grla, curenje nosa, vrućicu i uporni kašalj.

Simptomi nakon prve doze

Simptomi koji se javljaju kod osoba koje su primile samo jednu dozu cjepiva slični su onima koji se javljaju kod necijepljenih.

Oni uključuju glavobolju, curenje nosa, upalu grla, kihanje i kašalj.

Autori studije objašnjavaju da je kašalj koji ne prolazi sada među pet najučestalijih simptoma, ali da se kihanje i curenje nosa javljaju u većoj mjeri, iako se ranije smatralo da ovi simptomi nisu povezani s infekcijom.

Simptomi nakon dvije doze

Simptomi koji se javljaju kod osoba koje su primile dvije doze cjepiva uključuju glavobolju, curenje nosa, kihanje, upalu grla i gubitak mirisa.

Osobe koje su se zarazile nakon dvije doze ističu da su im simptomi trajali znatno kraće, što sugerira da su imali blaži oblik bolesti, prenosi N1.

Istraživači navode da bi na promjenu simptoma moglo utjecati i to što se virus mijenja, ali i to što se sada zaražavaju druge demografske skupine, prvenstveno mlađe osobe koje obično imaju blaže simptome bolesti.

hr Sat Jul 31 2021 17:21:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6104faa76f52dff1f08b4574/80
Foto: Pixabay

Ozbiljni znakovi, koje vam tijelo daje, da hitno morate krenuti vježbati

Svi znamo da bismo se trebali hraniti zdravo i uravnoteženo te vježbati, ali uvijek se teško pokrenuti, a još teže posljednjih godinu i pol za vrijeme pandemije.

Sjedilački način života dovodi do toga da nam tijelo samo signalizira da je vrijeme da se počnemo kretati.

Svi znamo da bismo se trebali hraniti zdravo i uravnoteženo te vježbati, ali uvijek se teško pokrenuti, a još teže posljednjih godinu i pol za vrijeme pandemije.

Ipak, pokrenuti se moramo i nakon nekog vremena tijelo će to samo početi tražiti od nas. Ovo su samo neki od znakova koje vam tijelo daje kada želi signalizirati da trebate početi vježbati, prenosi N1.

Loše spavate

Ako tijekom dana unosite priličnu količinu kofeina, a i dalje ste pospani, to može značiti da ne spavate dobro. Uzrok toga, pak, može biti nedovoljno kretanje. Naime, ako se ne krećete, ne izmorite dovoljno tijelo preko dana. Ako je, pak, tijelo dovoljno izmoreno, lakše ćete zaspati i spavat ćete bez buđenja tijekom noći.

Visok tlak

Bilo da vam je dijagnosticiran ili da ste sami doma mjerili, visok tlak treba shvatiti ozbiljno. On se snižava osnaživanjem srčanog mišića, a upravo to radi vježba.

Bole vas križa

Ako nemate nikakvu drugu dijagnozu zbog koje bi vas mogla boljeti leđa, razlog je možda manjak kretanja. Vježbom ćete ojačati mišiće koji će onda lakše podržavati kralježnicu.

Stalno ste gladni

Ako se ne krećete, vaše tijelo ne bi trebalo zahtijevati toliko hrane, ali vi ste stalno gladni. To može značiti da vaše tijelo proizvodi previše hormona koji je odgovoran za osjećaj gladi. Jedna studija je pokazala da vježbanje može smanjiti apetit jer smanjuje razine tog hormona.

Zatvor

Kako bi vam probava ostala redovita, redovito biste trebali i vježbati jer kada se vi ne krećete ni važa crijeva nemaju toliku potrebu kretati se i obavljati svoj posao.

Zapušete se nakon nekoliko stepenica

Ako ste napravili pauzu od vježbanja dugu nekoliko mjeseci, ali i dalje vjerujete da ste u formi, popnite se po stepenicama. Ako se zapušete nakon nekoliko stepenica, vrijeme je da krenete ponovno vježbati.

Čini vam se da su vam zglobovi kruti

Ako osjećate da vam je vrat krut ili da vam koljena nisu pokretljiva kao prije to ne znači nužno da starite nego da se morate početi ponovno kretati.

Stalno ste pogrbljeni

Ako se svako malo uhvatite da ste pogrbljeni dok sjedite za radnim stolom to bi mogao biti znak da je vrijeme za vježbanje. Naime, ako ne vježbamo naši trbušni mišići slabe i jednostavno ne mogu pomagati pri održavanju pravilnog držanja kako bi trebali, piše Eat this.

hr Sat Jul 31 2021 09:24:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/610453836f52df2bf08b45ab/80

Održana druga ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti u Zvjezdanom selu Mosor

Do kraja ljeta je u programu ZSM-a i održavanje Radioamaterskog kampa za mlade, koji bi u suradnji s Hrvatskim radioamaterskim savezom trebao biti proveden u vremenu od 22. do 29. kolovoza.
U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) u Gornjem Sitnom je u vremenu od 26. do 30. srpnja održana druga ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih škola. Pohađalo ju je sedamnaest učenika iz Splitsko-dalmatinske županije i grada Zagreba. Za njih je u tome razdoblju priređeno sedam raznovrsnih radionica.

ZSM organizira škole tehničkih aktivnosti već puna dva desetljeća. U tom vremenu, te je učeničke kampove tijekom školskih praznika pohađalo ukupno oko 1600 polaznika osnovnih i srednjih škola. Prvog dana ove Ljetne škole je po prvi put provedena radionica strojarskih konstrukcija. Vodio ju je Ante Milić, učitelj tehničke kulture u dvije solinske osnovne škole. Djeca su od kartona i drugih materijala izrađivala model vjetrenjače.

Osnovni materijal za izradu modela je bio aluminijski lim, ali su djeca u njega ugradila i drvene letvice, matice s krunastom glavom, podloške za matice, vijke za metal, blok zakovica, plastične slamke, štapiće za roštilj, itd. Funkcionalnost uradaka je provjerena puhanjem zraka, a pomogao je i vjetar koji je toga dana puhao oko zvjezdarnice.

Drugog dana Ljetne škole je održana radionica elektronike. Vodio ju je Dragan Stanojević, prof., učitelj tehničke kulture i informatike u OŠ Petra Kružića u Klisu i OŠ Vjekoslava Paraća u Solinu. Radionica se sastojala od dva dijela. Polaznici su u prvom od njih za vježbu spajali jednostavne strujne krugove, dok su u drugom izradili elektroničko treptalo na tiskanoj pločici. Djeci se osobito dopalo lemljenje otpornika i drugih sitnih elektroničkih elemenata.

U srijedu su održane dvije radionice. Obje je vodio Martin Olujić, predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita, uz pomoć Elle Rinčić, djelatnice Zajednice. Prijepodne je upriličena radionica modelarstva, kada su od lagane šperploče djeca izrađivala modele zdjelica, vaza i ljestava/klupica. Pri tom su uvježbala uporabu Unimata s ubodnom pilom za grubu obradu, te ručnog alata i brusnog papira za finu doradu detalja i manje pristupačnih mjesta. Obrađene dijelove su lijepila brzosušećim ljepilom za drvo. Popodne je na rasporedu bila radionica raketnog modelarstva. Polaznici su uz pomoć mentorâ izradili letni model lagane rakete s padobranom.

Četvrtog dana Ljetne škole, održane su radionice robotike, te automatike i programiranja, a obje je vodila Ella Rinčić. Prijepodne, u radionici automatike i programiranja, djeca su upoznata s osnovim pojmovima iz toga područja, čime se ono bavi i koja je logika programiranja. Polaznici su potom izrađivali vlastite animirane filmove i igrice, sve u programu mBlock. Tako naučeno, u popodnevnim satima je u radionici robotike preneseno u praksu, uz pomoć edukacijskih robota mBot 2.

Posljednjeg dana i ove Ljetne škole je na programu bila interaktivna radionica znanstvenih pokusa. Vodio ju je Željan Kutleša, nastavnik fizike iz splitskih osnovnih škola Gripe i Split 3. Djeca su dobila priliku upoznati se s električnim svojstvima različitih materijala, ali i eksperimentirati s laserskim zrakama, manipulirajući njima zrcalima i lećama.

Sve svoje uratke izrađene u spomenutim radionicama, djeca su na koncu ponijela kućama.
Pored svega toga, za polaznike škole su u večernjim satima održavana i predavanja iz astronomije, te promatranja nebeskih tijela s terase zvjezdarnice. Teleskopom su promatrani objekti dalekog svemira, te planeti Jupiter i Saturn. Predavanja o Sunčevom sustavu i svemirskim letjelicama, te promatranja teleskopom, vodio je astronom-animator ZSM-a Zoran Knez.

I ovu Ljetnu školu tehničkih aktivnosti u ZSM-u je organizirao i njen rad koordinirao Tomislav Nikolić, tajnik Udruge. Do kraja ljeta je u programu ZSM-a i održavanje Radioamaterskog kampa za mlade, koji bi u suradnji s Hrvatskim radioamaterskim savezom trebao biti proveden u vremenu od 22. do 29. kolovoza.
hr Fri Jul 30 2021 21:32:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6103efd96f52df9aef8b45b7/80

Kulturno umjetnička udruga „Mosor" Gata organizira 16. Gatsko kulturno ljeto „Dani Ive Marjanovića"

Zbog složene situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa sva događanja održavaju se na otvorenom, a pazit će se na trenutne epidemiološke mjere)
Kulturno umjetnička udruga „Mosor" Gata organizira 16. Gatsko kulturno ljeto „Dani Ive Marjanovića" . Kao i svake godine biti će za svakoga ponešto, a predstojeći kulturni događaji prigoda su za sadržajno i lijepo druženje u ljetnim večerima uz raznovrstan program u Gatima, srcu drevne Poljičke republike.

Zbog složene situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa sva događanja održavaju se na otvorenom, a pazit će se na trenutne epidemiološke mjere).

Ovogodišnji program, koji se održava od 1. do 20. kolovoza, sastoji se od dvije dramske i jedne dječje predstave, dvije večeri radionice glagoljice te završne folklorne večeri.

Otvaranje 16. Gatskog kulturnog ljeta „Dani Ive Marjanovića je 1. kolovoza (nedjelja) u 21 sat, u zaseoku Kuvačići, a ljeto se otvara sa predstavom “Dijete našeg vremena”, koju izvodi kazalište " Playdrama.

01. kolovoza 2021.,  nedjelja, 21 sat - Gata, Kuvačići
Svečano otvaranje, predstava „Dijete našeg vremena“,, izvedba: Kazalište PlayDrama - Split

04. kolovoza, srijeda, 20:30 sati, Gata, crkva Gospe od Smova
Predstava za djecu „Cvrčak i mrav“, kazalište Bumerang

07. -08. kolovoza, subota – nedjelja, 19:30 sati, Gata kod župne crkve Sv. Ciprijana
Čudo hrvatske glagoljice, radionice glagoljice – voditelji profesor Darko Žubrinić i Mirna Lipovac

14. kolovoza, subota, 21.00 sati, Gata, crkva sv. Ciprijana
Predstava „Art“ u izvedbi Aplauz teatra iz Zagreba,

20. kolovoza, petak, 20.30 sati, Gata, župna crkva svetog Ciprijana

Svečano zatvaranje - večer folklora i klapske pisme, nastupaju: KUD Putalj, KUU „Mosor“ Gata i klapa Salona.
Više detalja na linku.
hr Fri Jul 30 2021 14:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .