Article

//www.dalmacijanews.hr/files/637f56915d7965c7048b4686/80
Foto: Ivana Ivanović

"Prosvjetna inspekcija produžena je ruka HDZ-a, štiti ravnatelje..."

Ante Popović iz škole Kneza Branimira u Donjem Muću, Zrinka Škara i Anđela Vulin koje su bile zaposlene u Srednjoj školi Biograd na moru i Suzana Piacun iz Ekonomske i Upravne škole u Splitu, svjedočile su o svojim otkazima
U dalmatinskim je školama četvero obrazovnih djelatnika dobilo otkaz jer su, kako kažu, upozoravali na nepravilnosti u radu škola, posebno ravnatelja tih ustanova. Ante Popović iz škole Kneza Branimira u Donjem Muću na posao je vraćen nakon agonije i pravomoćne presude u travnju ove godine, a sudski postupak i dalje traje za Zrinku Škaru i Anđelu Vulin koje su bile zaposlene u Srednjoj školi Biograd na moru i Suzanu Piacun iz Ekonomske i Upravne škole u Splitu. 

Na nepravilnosti sam upozoravao u Školskom odboru, ravnateljica je imala zaštitu politike i dala mi je otkaz jer je to bio jedini način da me se riješi jer sam joj bio smetnja. Pravomoćnom sudskom presudom u 2021. godini trebao sam biti vraćen odmah na posao, ali to se dogodilo tek u travnju 2022. godine. Nakon tri godine dobio sam pravomoćnu sudsku presudu, a zakonski je rok šest mjeseci - rekao je Popović o kojem smo ranije pisali, a na posao je vraćen nakon što je resorni ministar razriješio ravnateljicu.

- Prosvjetna je inspekcija tumor hrvatskog školstva jer temeljni zadatak inspekcije je da zaštite ravnatelja, i na taj se način nanosi materijalna šteta prijaviteljima, državnom proračunu, školama i djeci - dodao je Popović.

Zrinka Škara, inače profesorica engleskog i francuskog jezika i pedagoginja Anđela Vulin otkaz su dobili u Srednjoj školi Biograd na moru prošle godine.

- 2021. godine sam dobila otkaz zbog iskrivljenog ponašanja, a pravi je razlog osveta. Prosvjetnu inspekciju sam obavijestila o mom otkazu, a na teren nisu izašli tri mjeseca kako bi moj predmet otišao na Sud. Osim naših otkaza, za to su se vrijeme događale nezakonitosti, utvrđeno je puno toga lošeg, a između ostalog i verbalno nasilje nad učenicima od strane profesorice informatike. Ravnatelj je izjavio da je znao godinama za to, nije ga zaustavio, a prosvjetna je inspektorica onda kao zaključak dala da isti taj ravnatelj prati profesoricu na čije postupke nije reagirao - rekla je Škara tvrdeći da škola za sudske postupke plaća dva odvjetnika jer, veli, Zadarska županija ima očito novca za sve to.

- Organizirala se humanitarna akcija u kojoj se prikupljala pomoć za dijete s tumorom na mozgu, a ravnatelj tom dječaku nikad nije predao novac. Tri godine i tri mjeseca je taj novac stajao u školi, a samo dan prije je policija stigla po tom pitanju u školi, uplaćen je Udruzi za pomoć djeci i mladima Radost iz Pleternice kako bi se novca riješio. Nikad nije preuzeo odgovornost, tad je odgovornost pokušao svaliti na računovotkinju koja je na kraju i sama dala otkaz - kazala je Anđela Vulin koja je sve prijavila DORH-u, ali i pučkoj i pravobraniteljici za djecu. 

- Državno odvjetništvo je odbacilo tu prijavu, i to državna odvjetnica čiji je suprug kasnije postao odvjetnik škole i zastupao ravnatelja Ivicu Keru - dodala je.

Suzani Piacun koja je bila zaposlena u Ekonomskoj i Upravnoj školi u Splitu u tijeku je radni spor pa o njemu nije govorila, a izrazila je žaljenje što od 2018. godine, kako je izrekla, čeka pravomoćnu presudu za slučaj mobinga na radnom mjestu.

Ravnatelj Kero naknadno će poslati svoju reakciju, baš kao i Mate Šimundić, odnedavno prosvjetni inspektor u Prosvjetnoj inspekciji kojeg je istaknula Maja Đerek, predsjednica Udruge za razvoj transparentnosti i zaštitu zviždača "Razvoj". Đerek je dala podršku obrazovnim djelatnicima.hr Thu Nov 24 2022 12:34:53 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Sever o inflaciji: "Jedino pravo rješenje je snažan rast plaća i mirovina"

Dodao je da kućanstva u razvijenijim zemljama imaju udio troška hrane između 8 i 10 posto, dok je to u Hrvatskoj prosječno malo manje od 26 posto

Građani se sve teže snalaze i žive, a jedino pravo rješenje je snažan rast mirovina i plaća, poručio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku govoreći o inflaciji i blagdanskoj potrošnji.

Osvrćući se na poskupljenje hrane od gotovo 20 posto, koja je realno i veća od same inflacije koja je službeno na 13 posto, Sever je rekao da upravo cijene hrane i pumpaju stopu inflacije.

- To je ono što je najveći udar na kućanstva zbog toga što, što je zemlja siromašnija, to je veći udio troška hrane u mjesečnoj potrošnji kućanstva, rekao je Sever.

Dodao je da kućanstva u razvijenijim zemljama imaju udio troška hrane između 8 i 10 posto, dok je to u Hrvatskoj prosječno malo manje od 26 posto, a i znatno više za one koji imaju vrlo niska primanja.

Građani se sve teže snalaze i žive, a na drugoj strani ništa drugo ne pojeftinjuje - dapače, već su prenapregnuti što se tiče stanovanja i energije, upozorio je Sever.

Poručio je da, koliko god to bilo teško, još uvijek treba upravo za najsiromašniji sloj pokušati održati niže cijene prehrambenih artikala.

- Na kraju krajeva, jedino pravo rješenje u svemu tome je jedan snažan rast plaća i mirovina, jer sve mjere bez povećanja plaća i mirovina neće pomoći do te mjere da se lovi taj korak s inflacijom, a neizvjesnost je vrlo velika, bez obzira na lagane optimistične prognoze za sljedeću godinu, zaključio je Sever.

hr Sun Nov 27 2022 20:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5be4735b0e49386c078b4577/80

Studenti u Hrvatskoj na ispitima varaju više od svjetskog prosjeka

U sklopu konferencije održan je i okrugli stol na kojemu su donesene preporuke visokim učilištima za smanjenje varanja na fakultetima

U Hrvatskoj studenti na ispitima varaju više od svjetskog prosjeka. Pokazalo je to istraživanje o studentskom nepoštenju prezentirano na konferenciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje u petak, piše u nedjelju Večernji list.

Prema dobivenim rezultatima, svjetski prosjek varanja na ispitima iznosi 67,8 posto, a u Hrvatskoj on iznosi visokih 80,9 posto kada je u pitanju varanje na ispitu te 87,3 posto kada govorimo o plagijarizmu.

O kolikom je odudaranju riječ, najbolje govori podatak da u SAD-u na ispitima vara 4,8 posto studenata, u Kanadi njih 6,4 posto, a u Švedskoj svega 1,1 posto studenata. Najčešći oblici akademskog nepoštenja studenata su kopiranje seminara drugih studenata ili članaka autora bez navođenja izvora, zamjena riječi ili parafraziranje kako bi se zaobišli detektori plagiranja, preslikavanje strukture drugog rada, korištenje ranijih radova, plaćanje za izradu cijelog rada, varanje na ispitima uživo ili na daljinu, lažno predstavljanje i sl.

Istraživanje je proveo dr. sc. Rudolf Kiralj, viši predavač na studiju sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru, koji upozorava da akademsko nepoštenje ima negativne posljedice za društvo i dovodi i do profesionalnog nepoštenja, korupcije, kriminala te zaostajanja u gospodarskom razvoju pa je tako u slabije razvijenim zemljama uočen i veći stupanj akademskog nepoštenja.

U sklopu konferencije održan je i okrugli stol na kojemu su donesene preporuke visokim učilištima za smanjenje varanja na fakultetima. Istaknuto je kako je potrebno jačati edukaciju i studenata i nastavnika o akademskom integritetu te smanjiti prostor studentu za plagiranje rada (npr. promijeniti vrstu rada i/ili osmisliti kreativne zadatke, uključiti studente u istraživanja i sudjelovanja na skupovima i sl., poticati razvoj vještine akademskog pisanja).

Treba smanjiti i mogućnost da nastavniku promakne plagiranje - provoditi stvarnu provjeru rada, smanjiti dužinu rada i usredotočiti se na kvalitetu, pratiti stadije nastanka rada, a ne samo krajnji rezultat – donosi Večernji list.

hr Sun Nov 27 2022 17:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6383984b5d7965bc148b45ce/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Split u kockicama, na Prokurativama se navijalo i uz hajdukove šalove

Pogledajte slike u galeriji.
Nešto kasniji termin druge utakmice Hrvatske ispunio je i Split kockicama iako nije falilo ni znamenja Majstora s mora. Vatrena ekipa skupila se u zoni za navijanje na Prokurativama, a ne manjka dresova, zastava i kockica ni na drugim splitskim lokacijama.

Neumorna Ivana Ivanović donosi fotogaleriju iz centra Dioklecijanova grada...
hr Sun Nov 27 2022 17:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5efa134edaf72d781a8b456f/80
Foto: Pixabay

"Nestašica lijekova u RH je stalno stanje, ali nema razloga za paniku"

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore se osvrnula i na dug države prema veledrogerijama od 5,5 milijardi kuna.
Nakon što je potvrđena nestašica nekoliko važnih lijekova u hrvatskim ljekarnama, građani se s pravom pitaju mogu li se pronaći alternativni lijekovi. Istodobno veledrogerije upozoravaju Vladu da je dug za isporuku lijekova opet narastao na 5 i pol milijardi kuna. Kako izići iz začaranog kruga, HRT je pitao Anu Soldo, predsjednicu Hrvatske ljekarničke komore.

- Nestašica lijekova u Hrvatskoj je stalno stanje. Možda ćemo zbog COVID-a, rata u Ukrajini i svih poskupljenja koja se događaju imati malo više problema s tim, ali vidimo da probleme imaju i neke naprednije i bogatije zemlje, rekla je Ana Soldo.

- Cijelu godinu u Njemačkoj je veliki problem nestašice lijekova. Nijemci su izjavili da imaju 100.000 registriranih lijekova, a nestašica je za nekih 300-tinjak. U Hrvatskoj imamo 15.000 registriranih lijekova, a oko 200-300 lijekova je na neki način nedostupno pacijentima, istaknula je.

Smatra kako bi Hrvatska trebala presložiti pravila oko propisivanja i izdavanja lijekova, kako bi ljekarnici mogli reagirati jednostavnije i brže i pacijentima po prvom dolasku u ljekarnu dati potreban lijek.

- Trenutno je nestašica lijekova za tlak. Imamo ih na 100-tinjak registriranih, ali problem je da ponekad pacijenti moraju prvo otići kod specijaliste, pa onda liječniku obiteljske medicine da mu se promijeni terapiju, rekla je Soldo istaknuvši da nema razloga za paniku.

Osvrnula se i na dug države prema veledrogerijama od 5,5 milijardi kuna.

- Jedino rješenje je da se na neki način država zaduži i plati sve zaostale dugove, kako bi se odnosi postavili kako treba. Veledrogerije, ljekarne, pa i ravnatelji bolnica troše enormno puno vremena na saniranje tog duga. Stalno je neki problem oko isporuke lijekova i to nema smisla. Također, treba promijeniti i način financiranja bolnica. Ako kontinuirano svakih pola godine dajemo nove injekcije u sustav, a ništa se nije promijenilo, onda taj sustav financiranja ne funkcionira, rekla je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

hr Sun Nov 27 2022 12:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .