Direktor Sjeverne luke: “Inspekcija je potvrdila da poduzimamo sve raspoložive mjere protiv prašenja”

Direktor Filip Rogošić poslao je priopćenje vezano za onečišćenje kvalitete zraka, što je bio povod za čak dva prosvjeda stanovnika splitskih Brda. 

Navodi da je inspekcija zaštite okoliša bila u tvrtki te da su ustvrdili da “Luka d.d. poduzima niz mjera i maksimalan angažman u cilju smanjenja emisija prašine s lučkog područja i negativnog utjecaja iste na okoliš.”

Priopćenje u cijelosti prenosimo u nastavku:

Inspekcija zaštite okoliša je još 27. ožujka 2023., temeljem napisa u medijima o emisijama prašine s troske uskladištene u Sjevernoj luci u Splitu, obavila nenajavljeni inspekcijski nadzor tijekom kojeg je utvrdila da Luka d.d. poduzima niz mjera i maksimalan angažman u cilju smanjenja emisija prašine s lučkog područja i negativnog utjecaja iste na okoliš. Utvrđeno je da se tijekom nadzora obavljao ukrcaj troske s otvorenog skladišnog prostora u kamione i odvoz iste s lokacije, da nije uočeno prašenje te nisu utvrđene nepravilnosti iz nadležnosti inspekcije zaštite okoliša.

Luka d.d. ozbiljno i profesionalno razmatra preliminarne rezultate mjerenja kvalitete zraka na Brdima koje je inicirao Grad Split, koji su ukazali na povremeno prekoračenje razine nikla i arsena. Luka d.d. u svom redovitom poslovanju već dulje vrijeme poduzima sve raspoložive mjere protiv prašenja, uključujući i nabavu posebnog vatrogasnog vozila koje se koristi kod polijevanja tereta. Luka d.d. je samoinicijativno angažirala međunarodnu tvrtku za dodatno kontroliranje uzoraka tereta koji se skladište i pretovaruju u samoj luci, iako isti nisu deklarirani kao opasni, što je potvrdio i državni inspektorat. 

Razumijemo zabrinutost građana Brda i Vranjica, no u ovom trenutku ne možemo prihvatiti odgovornost za onečišćenje bez dodatnih uvida i dokaza, te dodatnih mjerenja. Ova uprava Luke želi, vjerujemo, isto što i oni – kvalitetan suživot industrije i grada, s jednakim krajnjim ciljem – ekološki održivom lukom. Je li povećanu koncentraciju dopuštenih čestica nikla i arsena uzrokovao neki od naših rasutih tereta ili je izvor nešto drugo, potvrditi će uzorkovanje i analiza tereta koje smo inicirali. Mi također želimo znati sadrži li neki od tereta nedopuštene količine čestica i odakle dolaze, jer upravo su zaposlenici Luke d.d. koji s teretima manipuliraju na području luke, u tom slučaju, najizloženiji.

U luci Split se od osnutka skladištio i ugljen i petrolkoks, urea, staro željezo, sol, šećer i mnogo drugih vrsta rasutih tereta. Nova uprava Luke d.d. je u protekle dvije godine uložila znatna sredstva u modernizaciju i tranziciju prema ekološki održivoj luci, što nije bio slučaj u posljednjih 50 godina. Popravak nečega što nije održavano pola stoljeća ne može se dovršiti u dvije godine. Čak i najveća europska luka, luka Rotterdam, ima razrađen ekološki plan potpune eliminacije emisija CO2 s brodova do 2050.  godine, ne za dvije godine.

Svako ulaganje Luke d.d. u područje luke Split zahtijeva podršku ovlaštenih uz suradnju s lokalnom zajednicom. Svaka naša ideja i namjera o modernizaciji i zelenoj tranziciji, bilo da se radi o gradnji zatvorenih skladišta za trosku, bitumen, kontejnerskom terminalu ili hladnjači za voće, osim osiguranih financijskih sredstava i vremena, zahtijeva odobrenje Lučke uprave i suglasnost nadležnog ministarstva. – zaključio je Rogošić.

POSLJEDNJE DODANO: