Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60a81fda6f52dfdb7c8b458a/80
Foto: DalmacijaNews

Analitičari: Pobjeda Puljka neuspjeh HDZ-a

U Splitu će Puljak imati problema u Gradskom vijeću, kažu.
Politički analitičari Žarko Puhovski i Davor Gjenero ocjenjuju da je pobjeda Tomislava Tomaševića u Zagrebu očekivana, pobjeda Ivice Puljka u Splitu neuspjeh HDZ-a, za razliku od velikog uspjeha HDZ-ova Ivice Radića u Osijeku, a Marko Filipović je u Rijeci spasio SDP od potopa.

Tomašević je u nedjelju u drugom krugu lokalnih izbora postao gradonačelnikom Zagreba s dosad najvećim brojem glasova birača, njih 199.630, a protukandidat Škoro osvojio je 106.300 glasova.

U Zagrebu pobjeda demokratske opcije protiv populizma

„To je trijumf platforme Možemo! jer su dobili bolji rezultat nego ikad itko u demokratskoj tradiciji u Zagrebu, to je za njih velika stvar, a od sutra postaje velika odgovornost. Vidjet ćemo kako će izdržati uspjeh, kako će s time izaći na kraj”, istaknuo je Puhovski.

Gjenero kaže kako je njihova pobjeda veliko olakšanje jer to znači da velika većina biračkog tijela u Zagrebu pripada u demokratski politički prostor.

„Ovo zapravo nisu bili politički izbori u pravom smislu riječi jer u drugom krugu nismo birali između različitih političkih opcija i policy projekata, nego između demokratske opcije koja spada u ustavni luk i protudemokratske, populističke opcije. Škoro se potrudio u kampanji jasno dokazati da ne pripada u demokratski politički prostor”, ocijenio je.

Smatra da je takva difamacijska taktika na kraju koristila Tomaševiću jer su ljudi koji pripadaju bilo kojoj demokratskoj političkoj opciji, bilo socijaldemokratskoj, liberalnoj, umjereno-konzervativnoj, morali glasati za njega jer su time branili demokratski prostor u Zagrebu.

„Taj tip difamacijske kampanje, političke agresivnosti, nasrtljivosti, 'trumpanja' u Hrvatskoj se nikad do sada nije dogodio. Bojim se da ćemo toga imati sve više, jer Putin i Rusija financiraju protudemokratske političke opcije unutar EU-a”, naveo je Gjenero.

Puhovski smatra kako je smisao Škorine kampanje bio u tome da se on zapravo kandidirao protiv premijera Andreja Plenkovića kako bi pokazao da je on "jedini ovlašteni branitelj hrvatske desnice, patriotskih, katoličkih, domoljubnih snaga”, a samo mu je bilo važno da prijeđe 30 posto.

U Splitu će Puljak imati problema u Gradskom vijeću

Novi splitski gradonačelnik Ivica Puljak (Centar) osvojio je 35.565 glasova, a njegov protukandidat iz redova HDZ-a Vice Mihanović 27.106 glasova.

Gjenero i Puhovski slažu se da je pobjeda Puljaka neuspjeh HDZ-a.

„To je veliki neuspjeh HDZ-a, za razliku od Zagreba gdje HDZ nije bio ozbiljno u igri. U Zagrebu je HDZ bio zadovoljan time što je pobijedio SDP. U Splitu je to neuspjeh HDZ-a jer su imali naprosto slabog kandidata kojeg nisu uspjeli pogurati”, rekao je Puhovski.

Gjenero pak navodi kako je očekivao pobjedu Puljka na temelju osobnosti i uvjerljivosti njegove retorike.

„Njega će još neko vrijeme opterećivati Ivošević kao zamjenik gradonačelnika, ali to nije veliki problem. Znamo da gradonačelnik može svoga zamjenika potpuno marginalizirati, što će Puljak u ovom slučaju morati napraviti, ali to će mu dodatno otežati posao”, ističe Gjenero.

Puhovski misli da Ivošiveć ipak nije Puljku najveći problem.

„Meni je potpuno nejasno kako će on komponirati većinu u Gradskom vijeću. Mislim da je sasvim moguće da do kraja godine budu još jedni izbori zbog donošenja proračuna”, kaže Puhovski.

Osijek jedini pravi uspjeh HDZ-a, Rijeka spasila SDP

HDZ-ov novi gradonačelnik Osijeka Ivan Radić u drugom krugu lokalnih izbora osvojio je 15.526 glasova, a njegov nezavisni protukandidat Berislav Mlinarević 9241 glas.

Gjenero smatra kako je u Osijeku „komotna situacija”.

„To je jedna od važnijih pobjeda HDZ-a na ovim izborima, nikad do sad nisu imali gradonačelnika. Imat će solidnu većinu, a ima temelje osam godina dobrog upravljanja Ivice Vrkića. Oni nisu bili formalno dio te poliitčke većine, ali je Vrkić bio jako uključiv i otvoren gradonačelnik”, rekao je.

Puhovski također misli da je Radićeva pobjeda velik uspjeh HDZ-a, na koji se oni mogu oslanjati jer im je dao vjetar u leđa.

"Osijek i Zadar su njihovi uspjesi, pri čemu su Zadar imali, a Osijek nisu, pa je Osijek zapravo jedini pravi uspjeh HDZ-a u drugom krugu”, ocijenio je.

Novi gradonačelnik Rijeke je Marko Filipović (SDP) jer je na izborima osvojio 18.902 glasova, a njegov protukandidat, nezavisni Davor Štimac 15.795 glasova.

Gjenero navodi kako u Rijeci, iako se mijenja gradonačelnik, ostaje ista vlast.

„Tu je, za razliku od Splita, gdje je osobnost pobijedila stranačku mašineriju, pobjeda stranačke mašinerije. Imali su sreću što se Štimac nije snašao tako dobro kao Puljak”, rekao je i ocijenio da će vjerojatno uspjeti uspostaviti većinu, dok će nova vlast biti vrlo slična Obersnelovoj.

Puhovski smatra kako je Filipović SDP spasio od potopa.

„Da su izgubili Rijeku, to bi bio potop SDP-a. Ovako su se uspjeli provući s umjerenim porazom, ali i on pred sobom ima velike poteškoće u kombiniranju većine u vijeću”, naveo je.

U Vukovaru ostaju radikalizam i nacionalno razdvajanje 

Ivan Penava ostaje gradonačelnik Vukovara nakon što je u drugom krugu pobijedio HDZ-ova Nikolu Mažara. Penava je imao 5392 glasova, a Mažar 4529 glasova.

Puhovski je očekivao pobjedu Penave, no mislio je da će biti veća.

„HDZ je razmjerno dobro prošao, ali Penava je bio na neki način predodređen. Za Penavu je neuspjeh da je išao u drugi krug, a sada je dobio relativnim niskim granicama od 50 posto”, rekao je dodavši da će biti natezanja oko formiranja većine u Gradskom vijeću.

Gjenero pak Penavinu pobjedu vidi kao najgoru stvar koja se mogla dogoditi na ovim izborima.

„To znači da su u Vukovaru birači glasali za nacionalistički radikalizam i getoizaciju. To je najopasnija politika koju Hrvatska može voditi u tom kontaktnom i vrlo osjetljivom prostoru”, ocijenio je.

Dodao je kako će Vukovar ponovno imati isključivu vlast i nacionalno razdvajanje te istaknuo kako je time „oslabljeno i ono dobro što se postiglo koalicijom Plenkovićevog HDZ-a i Pupovčevog SDSS-a”.

U Istri Pula najveći udarac za IDS

IDS je po prvi put nakon 20 godina izgubio vlast u Puli. Novi gradonačelnik je nezavisni Filip Zoričić koji je osvojio 10.666 glasova, dok je njegova protukandidatkinja iz IDS-a Elena Puh Belci osvojila 8.225.

Puhovski je naveo kako je IDS u mnogim sredinama „ljudima predugo bio pred očima i htjeli su ga se rješiti”.

Iako je IDS izgubio u još nekoliko mjesta u Istri, smatra kako je ona i dalje većinski IDS-ova, iako nije više u rukama IDS-a. Što se tiče budućnosti IDS-a, smatra da će ona ovisiti o tome kako će se oni ponašati.

„Oni su bili mikro klijentelistička stranka, koja je živjela od napetosti spram Zagreba. To je isto kao što je HDZ živio od napetosti spram Beograda i Srbije dugo vremena, kad to popusti onda se dio tog potencijala biračkog prelijeva u druge stranke. IDS-u se u ovom trenutku ne piše dobro ako se ozbiljno ne preustroji”, drži Puhovski.

Gjenero navodi kako IDS očekivano slabi, i to ne od stranačkih kandidata, nego od neovisnih.

„Međutim, već se pokazalo da kad neovisne liste jedanom preuzmu od IDS-a neku jedinicu lokalne samouprave, uglavnom uspostavljaju vrlo solidnu i trajnu vlast ili ostaju neovisni ili se povezuju s nekom od političkih stranaka”, naveo je dodavši kako uvijek oslabe tamo gdje im je lokalna organizacija stranke nešto slabija.

Mišljenja je kako je Pula do sada za njih najveći udarac, a neugodno iznenađenje im je i Pazin.
hr Mon May 31 2021 09:44:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e3da55629111c702c8b4624/80
Foto: Canva

Europski povjerenik: Korupcija na lokalnoj razini i sporost pravosuđa izazovi su za Hrvatsku

Sporost pravosuđa i korupcija na lokalnoj razini neki su od glavnih problema s kojima se suočava Hrvatska u području vladavine prava, istaknuo je u četvrtak Didier Reynders, europski povjerenik za pravosuđe.

Pravni okvir za borbu protiv korupcije "uglavnom je uspostavljen", kazao je Reynders, a kao najveći problem istaknuo je korupciju na lokalnoj razini.

- Najvažnije je pitanje borba protiv korupcije na lokalnoj razini", poručio je Reynders na seminaru Europske komisije o vladavini prava.

Vlast na taj problem može utjecati regulacijom koja sprječava sukob interesa između državnih i lokalnih dužnosnika te rješavanjem problema utjecaja lokalnih dužnosnika na poduzeća u vlasništvu lokalne samouprave.

Povjerenik za pravosuđe istaknuo je da Hrvatska, kao najmlađa članica Europske unije, može puno naučiti od starijih članica EU-a po pitanju pravosudnih reformi.

- Dobra je vijest što postoje područja u kojima je postignut napredak posljednjih godina”, kazao je Reynders.

Postoji “postupni napredak u elektroničkoj komunikaciji” pravosudnih organa, ali Hrvatska treba “unaprijediti digitalizaciju svog pravosudnog sustava”, naglasio je.

Sporost pravosuđa jedan je od hrvatskih problema, a po tom pitanju postoji “ogromna razlika” između Hrvatske i drugih članica EU-a.

Kao posebni problem Reynders je apostrofirao činjenicu da građani Hrvatske najmanje, od svih članica EU-a, vjeruju pravosuđu.

Učestale tužbe protiv novinara, "prijetnje fizičkim napadima i online maltretiranja", izazovi su u području slobode medija, istaknuo je Reynders.

- Komisija je svjesna da se taj problem povećava u određenim državama članicama”, istaknuo je Reynders.

Agencija za elektroničke medije, smatra povjerenik, “funkcionira transparentno”, ali nije “potpuno” slobodna od “političkog utjecaja” zbog postupka imenovanja članova.

hr Thu Jun 17 2021 21:28:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60cb9c996f52df48b08b45d0/80
Foto: Hajduk.hr

Hajduk stigao na pripreme u Cavtat i doživio doček za pamćenje!

Prekrasan doček priredili su dubrovački navijači svojim Bijelima.

Nešto iza 17 sati stigli su nogometaši Hajduka u Cavtat gdje će provesti sljedeća dva dana zaključno sa subotom kada će u prijateljskoj utakmici uveličati stoti rođendan HNK Slaven u Grudi.

Prekrasan doček priredili su dubrovački navijači svojim Bijelima. Već na ulazu u grad autobus s igračima pozdravljen je pjesmom i bakljadom. Više od stotinu navijača dočekalo je igrače na mostu "Franje Tuđmana" pokazavši još jednom koliko ovaj kraj živi za Hajduk.


hr Thu Jun 17 2021 21:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/592c6350b9e03e3f208b457c/80
Foto: Pixabay

DHMZ izdao upozorenje na toplinski val

Toplinski val bi u nedjelju mogao biti umjereno opasan
U nastavku tjedna temperature bi mogle rasti i do visokih 35. Visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru.

Idućih dana tople će biti i noći, temperatura se neće spuštati ispod 20, u dijelovima Dalmacije, što je prema definiciji tropska noć.

Kao preporuku savjetujemo da se izbjegavate boravke na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, rashladite svoj dom, rashladite tijelo i pijete dovoljno tekućine.


hr Thu Jun 17 2021 20:54:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60cb93796f52dfadaf8b45f5/80
Foto: Dalmacija News

Bulj: HDZ, HGS i DP bili su složno suzdržani protiv heroja Domovinskog rata

Mostov gradonačelnik Sinja, Miro Bulj, u Newsroomu je govorio o tome su HDZ, HGS i Domovinski pokret bili uzdržani kod glasanja za njihovog kandidata za predsjednika Skupštine.
- Danas smo na Skupštini imali jedini prijedlog za predsjednika Skupštine da se nastavi dalje raditi. Niz neistina koje je iznio Ante Sanader, a svjestan toga da po prvi put nisu imali kandidata za predsjednika govori u kakvim se problemima nalaze. Mi da bi bili konstruktivni dali smo prijedlog, Ivicu Kukavicu.

Županija je u ogromnim problemima temeljem suradnje HDZ-a i HGS-a kojem sam ja bio najveći kritičar jer našu djecu i roditelje zanima kako je mene sad dočekalo 160 neupisane djece, što je s našim domovima zdravlja, što je s našim cestama, Sinjskim poljem, Vrgorskim poljem, to je nama prioritet. Politike koje su dosad vodile apsolutno su krivci za situaciju i glavni su kočninčari razvoja ove najperspektivnije županije u Republici Hrvatskoj”, rekao je za N1.

“Bili su jednoglasno suzdržani”

Kaže kako su HDZ, HGS i Domovinski pokret bili “jednoglasno suzdržani prema Ivici Kukakvici, koji je legenda Domovinskog rata”.

- On je čovjek koji već godinama ima svoju nezavisnu listu u Imotskom i koji je išao mijenjati politiku HDZ-a u Imotskome, tako da je dosta prepoznatljiv. On bi Skupštinu vodio transparentno i bio bi predsjednik svih skupštinara, a dosad su to bili predsjednici koji su služili županu i izvršnoj vlasti”, veli.

Rekao je kako je jasno da narod traži promjene te da su oni danas prikupili 16 potpisa i imali kandiata za predsjednika Skupštine.

- HDZ to nije imao i HGS. Zazivanje i uvlačenje od strane Domovinskog pokreta, nas u koaliciju s HDZ-om, da mi želimo s HDZ-om Domovinski pokret nam uopće nije potreban. Oni su danas zajedno bili suzdržani protiv legende Domovinskog rata. Zbog čega su bili suzdržani, vjerojatno je za njih Kukavica mali Hrvat. Narod je dao većinsku potporu za promjene”, kaže.

“Domovi zdravlja su u rasulu”

Naglasio je i kako on ima svoju ideologiju, ali da ga trenutno zamara zapuštenost i zaboravljenost Splitsko-dalmatinske županije “od strane župana i županijskih skupština”.

- Mene zanimaju projekti i promjene i narod je glasao za promjene. Sve političke opcije rekle su da neće s HDZ-om i HGS-om. Što se dogodilo? Ja ne znam. Činjenica je da su HDZ, HGS i Domovinski pokret bili složno suzdržani protiv prijedloga koji smo mi dali”, kaže.

Osvrnuo se i na problem s domovima zdravlja:

- U rasulu su, građani nemaju zdravstvene usluge na razini na kojoj bi trebale biti. Liječnici nam odlaze. Splitsko-dalmatinska županija je uništila zdravstvene usluge, a Šimundić se poziva na abortuse kada ljekarne imaju utjecaj na takve odluke kao što i ja imam na lansiranje NASA-ine rakete u SAD-u”, kaže.

Županije je nazvao “glavnim kočničarima razvoja” te je dodao kako je Most danas bio konstruktivan.

- Dali smo prijedlog, nije bilo protuprijedloga. Ovo što su bili suzdržani govori da nemaju interes za rješavanje problema. Ako su hrabri, ako su lole, nikakav problem ići na izbore. Bolje ići na izbore nego ovako se odnositi prema građanima kojima smo dali obećanje da idemo na promjene”, rekao je.

hr Thu Jun 17 2021 19:51:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .