Iran: Replika američkog nosača je dio filmske scenografije

 Replika američkog nosača zrakoplova koju su američki obavještajci primjetili pokraj iranske obale samo je dio scenografije za film i nema nikakvu drugu svrhu, objavili su u nedjelju iranski mediji.

New York Times, pozivajući se na američke obavještajne izvore, prošlog je tjedna objavio da Iranci grade repliku američkog nosača zrakoplova na nuklearni pogon, vjerojatno zato da bi ga potopili i to iskoristili u propagandne svrhe.

Fotografije iz satelita pokazivale su da se u iranskom brodogradilištu pokraj Bandar Abasa gradi umanjena replika nosača zrakoplova klase Nimitz, sa zrakoplovima na palubi.

Iranske novine kažu da je to samo “dio dekora” za film iranskog redatelja Nadera Telabzadeha o tragediji 1988. godine kada je raketom s američkog broda USS Vincennes srušen zrakoplov Iran Aira s 290 putnika i članova posade.

“Sve je dobro poslužilo za još jedan val histerije protiv Irana”, prenosi portal Alef. “Bez ikakvog dokaza, zapadni su mediji opet požurili stvoriti negativnu sliku Irana”, dodaje porta.

Glasnogovornik američke Pete flote ranije je i rekao da replika, više liči na “scenografiju za Hollywood nego na ratni brod”.

“I ranije su pravili plutajuće mete, gađali ih raketama i onda koristili u propagandne svrhe. Ovo nas malo zbunjuje. Ako trošite toliko sredstava na ovo, čemu će poslužiti”, rekao je on.

Službeni iranski izvori još nisu komentirali ovo pitanje.

POSLJEDNJE DODANO: