Noćna potjera za provalnikom iz Sjeverne Makedonije na Mertojaku, napao policajce čekićem i pijukom

U subotu, 16. rujna 2023.godine, operativno dežurstvo Druge policijske postaje Split, u ranim jutarnjim satima, oko 01.18 sati zaprima dojavu građanina da je provaljeno u poslovni prostor u Trondheimskoj ulici u Splitu. 

Policijski službenici su odmah otišli na mjesto događaja. Policijski službenik koji se prvi približio mjestu događaja, uočio je da su na prostoru otvorena vrata i oprezno se približio, sumnjajući da je provalnik još uvijek unutra. U tom trenutku vrata se naglo otvaraju i iz prostora na policajca nasrće nepoznati muškarac koji je u ruci držao oruđe nalik na sjekiru s drvenom drškom, kojim ga je  napao, udarivši ga u prsa. Policijski službenik je pao na pod, a muškarac počeo bježati, ali policijski službenik ustaje i trči za njim zajedno s još dvojicom kolega, izdaju mu zapovijed da se zaustavi, ali muškarac se oglušuje i nastavlja bježati.  Međutim, policijski službenici, odlučni u namjeri da uhvate počinitelja kaznenog djela, nastavljaju trčati za istim i uspjeli su ga sustići u Doverskoj ulici. U trenutku kada su ga sustigli, muškarac se okreće prema njima držeći u rukama čekić i pijuk, ali u tom trenutku policijski službenik nad njim uporabljuje sredstva prisile, izbija mu iz ruke oruđe i uporabljuje  sprej s nadražujućom tvari. Muškarac je i nakon što je polegnut na pod, nastavio s aktivnim otporom, čak i nakon što su mu stavljena sredstva za vezivanje. Nakon pružene liječničke pomoći, doveden je u službene prostorije radi provođenja kriminalističkog istraživanja. Utvrđeno je da se radi o 47-godišnjem državljaninu Sjeverne Makedonije. 

Na mjestu događaja obavljen je očevid, pronađen je provalnički alat i utvrđena su oštećenja na obijenom sefu iz kojeg je otuđeno 205 €, a koji novac je pronađen kod muškarca, te su utvrđena oštećenja na još jednom neotvorenom sefu kojeg nije uspio otvoriti jer su ga policijski službenici očito prekinuli svojim dolaskom. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 47-godišnji državljanin Sjeverne Makedonije ostvario obilježja kaznenih djela Teška krađa i Prisila prema službenoj osobi i u nedjelju je priveden pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu.  

POSLJEDNJE DODANO: