Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5f23142ddaf72d794c8b45ad/80
Foto: HRT

Stožer: Do kraja kolovoza delta varijanta koronavirusa će zavladati Europom

Božinović je naglasio da se sa covid potvrdama može putovati diljem EU-a. Hrvatski državljani s tim potvrdama mogu se u svakom trenutku bez ikakvih dodatnih uvjeta vratiti u Hrvatsku i iz zemalja EU-a koje su na crvenoj listi.
Delta varijanta koronavirusa mogla bi do kraja kolovoza zavladati Europom, istaknuto je u petak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite na kojoj su svi sudionici bili s covid digitalnim potvrdama i prvi put skinuli zaštitne maske.

Izvješće Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti pokazuje da delta varijanta virusa preuzima primat u Europi, u nekim državama udio te varijante kreće se od 25 do preko 70 posto, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

Delta varijanta se brzo širi među mlađima


Očekuje se da će do kraja kolovoza potpuno zavladati Europom. U ovom trenutku delta varijanta se brzo širi među mlađima, a u najgoroj situaciji su Portugal, Cipar i Španjolska, kaže Markotić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je da udio delta varijante raste i u Hrvatskoj, a po najnovijim rezultatima sekvenciranja njezin je udio 43 posto. 

Trebamo se što prije cijepiti jer nas cijepljenje s dvije doze u velikoj mjeri štiti i od te varijante, poručio je Capak.

Strože mjere u Primorsko-goranskoj županiji


Potpredsjednik Vlade Davor Božinović izvijestio je o strožim mjerama u Primorsko-goranskoj županiji, gdje se uvodi zabrana održavanja svih javnih okupljanja s više od 20 osoba. Iznimka su okupljanja sudionika sa covid potvrdama.

Profesionalni umjetnički programi dopušteni su samo ako prisutni imaju covid potvrde. Ta mjera bit će na snazi od 12. do 31. srpnja.

Božinović je upozorio da masovna okupljanja treba izbjegavati jer su ona najveći rizik za zarazu i pozvao organizatore okupljanja da se pridržavaju mjera.

Capak se osvrnuo na podatke iz KB-a Dubrava o osmero pacijenata koji su umrli od covida nakon što su cijepljeni dvjema dozama, ocijenivši nedopustivim da HZJZ o tome nije zaprimio nikakvu obavijest. 

Istaknuo je da HZJZ do sada nije evidentirao nijedan smrtni slučaj osoba cijepljenih jednom ili dvjema dozama, a za KB Dubrava tek treba utvrditi što je osnovni uzrok smrti tih pacijenata. 

Tek u rujnu će se znati broj umrlih od covida


Capak kaže da će se tek u rujnu definitivno znati koliko je bilo smrti od covida, kada Državni zavod za statistiku objavi podatke. Objasnio je da se na dnevnoj bazi komunicira samo s preliminarnim podacima o smrtnim slučajevima, koje HZJZ dobiva od bolnica na temelju anketa.

Upitan za mogućnost uvođenja obaveznog cijepljenja odgovorio je kako ta mogućnost nije isključena, ali to zahtjeva puno širu raspravu. Capak napominje da nitko u svijetu još nije uveo obavezu cijepljenja protiv covida, ali mora se sagledati da je ta bolest blokirala cijeli svijet.

Odbacio je pritom dezinformacije koje se šire društvenim mrežama o utjecaju cjepiva na reproduktivno zdravlje.

"Za to nema nikakva dokaza. Dapače, za vrijeme testiranja mnoge su osobe ostale trudne. Cijepili su se milijuni ljudi i nikakvog problema nije bilo. Odbacujemo dezinformacije koje kolaju društvenim mrežama", rekao je Capak.

I ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je relativno nisku procijepljenost ustvrdivši da je antivakserski pokret izuzetno aktivan.

Sa covid potvrdama može se putovati diljem EU-a


"Neki kalkuliraju s vremenskim periodom, misle se cijepiti na jesen što je pogrešno, jer moramo spriječiti četvrti val. Određeni dio se ne želi cijepiti, ima socioloških i psiholoških elemenata, moramo osigurati što zdravije uvjete za rad", poručio je.

Božinović je naglasio da se sa covid potvrdama može putovati diljem EU-a. Hrvatski državljani s tim potvrdama mogu se u svakom trenutku bez ikakvih dodatnih uvjeta vratiti u Hrvatsku i iz zemalja EU-a koje su na crvenoj listi.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 87 novih pozitivnih slučajeva od 3678 testiranih, postotak pozitivnih je 2,4 posto. Trenutno je u Hrvatskoj 612 aktivnih slučajeva. U zadnja 24 sata nema novih smrtnih slučajeva, niti novih slučajeva na respiratoru.

Capak je izvijestio da je trenutna incidencija 28,4, najniža je u Istarskoj županiji, a najviša u Zadarskoj. Hrvatska je po inidenciji na 12. mjestu, a po ukupnoj stopi smrtnosti na 20. mjestu u EU-u.
hr Fri Jul 09 2021 13:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609122906f52df03558b45b9/80
Foto: Grad Split

Zapalile se četiri tende u Mažuranićevom šetalištu

Prema zasad dostupnim informacijama nema ozlijeđenih osoba.
Večeras oko 20.25 došlo je do požara u Mažuranićevom šetalištu u Splitu. Zapalile su se četiri tende.

Osim vatrogasaca, na terenu su i službenici PU splitsko-dalmatinske.

Prema zasad dostupnim informacijama nema ozlijeđenih osoba.

hr Thu Jul 29 2021 21:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5bae4d0acb557a24c58b45ed/80

HRT večeras emitira koncert sjećanja na Olivera Dragojevića "Trag u beskraju"

Olivera nema već tri godine, ali njegove će pjesme, kažu, ostati i kada svih nas više ne bude.
Ovih se dana posebno sjećamo jednog i jedinstvenog Olivera Dragojevića, koji nas je napustio prije točno tri godine. Sve je u znaku Olivera ovih dana u njegovoj rodnoj Veloj Luci.

Dani posvećeni Oliveru večeras će kulminirati koncertom "Trag u beskraju", kojeg će HRT prenositi na Drugom programu od 22 sata.

Olivera nema već tri godine, ali njegove će pjesme, kažu, ostati i kada svih nas više ne bude.

Sunce lagano pada na Velom lukom i odmah ovi stihove dolaze na pamet: "Što bi voli' kad bi samo moga' u bonaci svrgat na srid vale, gledat Luku i vrh kampanela u sutonu dok se svitla pale."

- Pjesmu čije sam stihove rekao izvest će večeras ovdje na pozornici klapa "Ošjak". Bit će ovdje Oliverovi prijatelji, sjajni glazbenici poput maestra Alana Bilinskog, bit će Ante Gelo koji je osmislio cijeli program, Gibboni, Antonio Serrano, Marko Tolja, Tedi Spalato, i prilično iznenađujuće kombinacije za naše gledatelje, izvijestio je Duško Ćurlić iz Vela luke.

- Bit će puno emocija, sve vas pozivamo da budete u 22 sata uz drugi program Hrvatske televizije da uživate u ovom koncertu kojime slavimo Olivera, kojim slavimo sve one pjesme koje nam je ostavio, kojim slavimo njegov Trag u beskraju, dodao je za HRT.
hr Thu Jul 29 2021 20:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6102e60c6f52dfb4ed8b4635/80

Prva radna sjednica novog saziva Gradskog vijeća: Evo što je odlučeno

Sljedeću sjednicu predsjednik Prkić najavio je za drugu polovicu kolovoza.
Prva radna sjednica novog saziva Gradskog vijeća okupila je 29 od 31 gradskog vijećnika u amfiteatru Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, a započela je aktualnim satom, odnosno vijećničkim pitanjima upućenima gradonačelniku Ivici Puljku, zamjenicima i stručnim službama. 

Odgovarajući na vijećničko pitanje o Korešnici, gradonačelnik Ivica Puljak rekao je kako je to vrijedan projekt koji će se nastaviti raditi predviđenom dinamikom te kako su proteklih dana na tu temu održali nekoliko sastanaka. 

Najavio je i nastavak odluke Gradskog vijeća o izjednačavanju cijena u gradskim i privatnim vrtićima, ali i planove nove gradske uprave o nužnom proširenju vrtićkih i jasličkih kapaciteta:

- Sve je više roditelja koji odlučuju djecu upisati u vrtiće, to je dobar trend, no nema dovoljno kapaciteta. Ostalo je neupisano 550 djece u prvom roku, u tijeku je žalbeni rok koji istječe sutra. Imali smo sastanke s ravnateljicama i situacija je takva da će se za pola neupisane djece ponuditi upis, a jedan dio jasličke dobi će ostati neupisano. Veliki je pritisak za upise, a sve je više roditelja koji odgađaju odlazak djece u školu, pa ostaju godinu duže u vrtiću i ne oslobađaju mjesto. Imamo i sve više djece s poteškoćama u razvoju, koja imaju prednost pri upisu. Ima i sve više jasličke djece, pa sve skupa uzrokuje manjak kapaciteta – rekao je gradonačelnik Puljak odgovarajući na jedno od vijećničkih pitanja i dodao da se razgovara s privatnim vrtićima o mogućnosti otvaranja dodatnih grupa, ali i zapošljavanja dodatnih odgajatelja za rad s djecom s posebnim potrebama. - Imamo ideja kako povećati te kapacitete već sljedeće godine, a možemo organizirati i tematsku sjednicu da razgovaramo o tome, da vas uputimo što se događa na tom polju – poručio je vijećnicima. 

Vijećnici su na današnjoj sjednici između ostalog izabrali članove i zamjenike članova Savjeta mladih Grada Splita, a Lokalni plana provedbe Agende 2030 za održivi razvoj je na prijedlog većine vijećnika i gradonačelnika Ivice Puljka povučen i vraćen na doradu. 

Usvojeno je Izvješća o uspostavi održivog gospodarenja otpadom na području Grada Splita za razdoblje siječanj - lipanj 2021. godine te su osnovana radna tijela Gradskog vijeća: Odbor za statut, poslovnik i propise, Odbor za proračun i financije, Odbor za pripremu, izradu te predlaganje programa rada Gradskoga vijeća Grada Splita, Odbor za predstavke i pritužbe, Komisija za urbanizam, Odbor za rad s nacionalnim manjinama, Odbor za međunarodnu suradnju i iseljeništvo, Komisiju za suradnju s mladima, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, Vijeće za davanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru i Vijeće za davanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru. 

Na ovoj se sjednici nisu našle točke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Splita, budući da one trebaju proći pojedina radna tijela Gradskog vijeća, koja su se tek danas osnovala, a u odnosu na prijedlog iz travnja, namjera je proširiti ih u području mogućnosti izgradnje predškolskih i školskih ustanova.

Na početku sjednice, predsjednik Gradskog vijeća Jakov Prkić uputio je čestitke Toniju Tomasu, gradskom vijećniku koji u Japanu na Olimpijadi kao trener prati Mateu Jelić, osvajačicu zlatne medalje. 
Sljedeću sjednicu predsjednik Prkić najavio je za drugu polovicu kolovoza.
hr Thu Jul 29 2021 19:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f3d6cc9daf72d62748b4599/80
Foto: DalmacijaNews

Zbog sudara pod utjecajem alkohola smijenjen voditelj zadarske krim policije

Nakon okončanja postupka utvrđivanja disciplinske odgovornosti javnost će biti pravovremeno obaviještena.
Vezano uz prometnu nesreću o kojoj smo već izvijestili javnost, a koju je skrivio rukovodeći policijski službenik Policijske uprave zadarske, obavještavamo Vas kako je načelnik Policijske uprave zadarske, nakon obavljenog razgovora s predmetnim rukovoditeljem, podnio prijedlog za premještaj na radno mjesto niže složenosti.
           
Naime, uvažavajući sve okolnosti događaja isti s današnjim danom prestaje obavljati poslove voditelja službe u Policijskoj upravi zadarskoj.
 
Nakon okončanja postupka utvrđivanja disciplinske odgovornosti javnost će biti pravovremeno obaviještena, poručili su iz PU zadarske.

U prometnoj nesreći koju je skrivio u srijedu ujutro u Bibinjama, lakše je ozlijeđena mlada vozačica.


hr Thu Jul 29 2021 17:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .