Article

//www.dalmacijanews.hr/files/601c281c6f52df7cbf8b4577/80

Makarski poduzetnici pokrenuli akciju izgradnje kuće šesteročlanoj obitelji koja je u potresu ostala bez doma

Makarski poduzetnici pokrenuli inicijativu i pozivaju sugrađane da im se pridruže

Nakon razornog potresa koji je krajem godine zahvatio područje Sisačko-moslavačke županije, makarski poduzetnici odlučili su se ujediniti te šesteročlanoj obitelji iz Jabukovca, čiji je dom u potpunosti razrušen, izgraditi kuću. 

- Prošla godina bila je sve samo ne uobičajena. Bila je to godina koja nas je, ako smo to željeli, naučila puno toga. Naučila nas je da je život nepredvidljiv, da je priroda jača od nas, da budemo zadovoljni s onim što imamo, ali prije svega, naučila nas je da je važno biti čovjek, istaknuli su makarski poduzetnici koji su početkom tjedna predstavili projekt "Makarska rivijera i prijatelji za Petrinju", a sve svoje sugrađane koji su u mogućnosti pozvali su da se priključe plemenitoj inicijativi. 

Ovu hvalevrijednu inicijativu pokrenuli su Milorad Pašalić i Joško Šarić Škaro koji su odmah nakon razornog potresa, zajedno sa svojim prijateljima i kolegama, željeli pružiti konkretnu pomoć. 

Upravo su se zato odlučili na izgradnju kuće za šesteročlanu obitelj Božidara Boltužića iz sela Jabukovac, koje se nalazi u neposrednoj okolici Petrinje. Makarski poduzetnici bi kroz desetak dana trebali započeti s radovima, točnije rušenjem postojećeg neuporabljivog objekta, a procijenjeni trošak izgradnje novog doma obitelji iz Jabukovca iznosi oko 750 tisuća kuna.  

- Pregledom nadležnih službi, kuća obitelji Boltužić dobila je crvenu naljepnicu te je kao takva opasna za život. Osjetili smo da je naša obveza pomoći onima koji su prošle godine, u samo nekoliko sekundi, ostali bez svoga doma. Stoga smo u zadnjih mjesec dana intenzivno radili na pripremi kompletne dokumentacije koja je potrebna izgradnju kuće. Naime, njihov teško oštećeni dom će biti srušen te će se na istom mjestu izgraditi nova dvoetažna kuća, istaknuo je Pašalić dodajući kako su makarski poduzetnici sudjelovali u prijavi štete na nastaloj kući, prikupljanju  dokumentacije te izradi projekta rušenja i glavnog projekta za izgradnju zamjenske građevine uz koordinatora akcije Jovicu Šegana.

- Mnogi su se i poduzetnici i sugrađani u ovoj početnoj, odnosno pripremnoj fazi izgradnje doma za obitelj Boltužić, priključili našoj inicijativi. Tako je arhitektica Monika Galović Rolich donirala projekt za izgradnju kuće (projekt rušenja i glavni projekt), a odvjetnik Bojan Filipović je sastavio donacijske ugovore, kazao nam je Pašalić dodajući kako će nakon geomehaničkog ispitivanja tla struka donijeti odluku o temeljenju novog objekta. Makarski poduzetnici ističu kako je sadašnji plan izgradnja prizemlja i kata kuće, gdje bi svaka etaža iznosila 90 m2, natkriveno kosim krovištem. 

- Inicijalnim razgovorima smo već dobili obećanja brojnih tvrtki i naših sugrađana za sudjelovanje u ovom projektu, a sigurni smo da će se ta brojka u budućem vremenu samo povećavati. Lista onih koji žele pomoći iz dana u dan raste, a ljudi nam se javljaju sa željama i upitom na koji način pomoći. U ovom projektu nema prvih, nema velikih i nema malih, postoji samo obitelj kojoj je potreban dom, poručili su inicijatori akcije dodajući kako je blagoslov biti u prilici nekome pomoći.

Ovoj akciji se možete priključiti i vi

Procijenjeni trošak izgradnje nove kuće obitelji Boltužić iznosi oko 750 tisuća kuna stoga inicijatori akcije pozivaju sve koji su u mogućnosti da se priključe plemenitoj inicijativi, a evo i kako to možete napraviti:

- donacijom na žiro račun otvoren isključivo za potrebe ove akcije u Zagrebačkoj banci IBAN: HR9423600001502859351
- donacijom građevinskih i obrtničkih materijala i usluga
- donacijom stvari za opremanje kuće.


hr Thu Feb 04 2021 17:57:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6037f2906f52dff1e48b4572/80

I imotski restoran zabranio ulaz političarima - SDP-ovcima!

Iz Imotskog stiže podrška vladajućima...
Zadnjih dana pljušte kritike na račun vladajućih. Portali vode kampanje protiv HDZ-a, a kafići zabranjuju ulazak njihovim članovima i simpatizerima. 

Dok većina javnosti odobrava ove poteze, iz Imotskog stiže podrška vladajućima. 

Naime, vlasnik poznatog imotskog restorana Teo Zdilar stavio je plakat na vrata s kojeg poručuje da je zabranjen ulazak SDP-ovcima, posebno izdvojivši dva člana - Arsena Bauka i Nenada Stazića. 

Da ne bi bilo zabune, na dnu plakata se nalazi i njegovo ime kojim potvrđuje da je taj plakat uistinu on postavio.

Na to su reagirali i iz HDZ-a na Facebooku.

- Premda je očito riječ o reakciji na objavu “Tri majmuna”, potez ugostitelja Zdilara je nedopustiv. Osuđujemo ovu diskriminaciju prema članovima SDP-a i protivimo se diskriminaciji zbog političkih uvjerenja. - napisali su.hr Thu Feb 25 2021 19:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5bd9cbb80e4938ec1b8b467b/80
Foto: Pixabay

Problemi s Facebookom i Instagramom: Korisnici ne mogu slati ni primati poruke

Prvo su problemi počeli na Facebooku, nešto kasnije i na Instagramu
Danas poslijepodne javili su se tehnički problemi s Facebookom i Instagramom. Korisnici javljaju da ne mogu slati i primati poruke. 

Prvo su problemi počeli na Facebooku, nešto kasnije i na Instagramu. 

Još uvijek nema informacija iz Facebooka o tome što je pošlo po krivu niti kad bi se problemi mogli riješiti. 
hr Thu Feb 25 2021 18:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6037bee26f52df7ee48b4591/80
Foto: Porin

Danas saznajemo nominirane za Porin!

Za ovogodišnju dodjelu nagrade Porin prijavljeno je čak 214 albuma i 299 skladbi za Pjesmu godine

Danas u 18h saznat ćemo tko su nominirani za najvažniju glazbenu nagradu u Hrvatskoj – Porin!

- Nominacije se mogu pratiti putem YouTube kanala Porina, ali i na web stranicama partnerskih medija: Gloria, Večernji, 24sata, Jutarnji, Novi List, Dalmacija danas, Glas Istre, Glas Slavonije, Sound-report, Soundguardian i Mixeta. Hvala kolegama na podršci. Obično saznajemo nominirane na zajedničkom druženju, ali ovaj put je sve online. Nadamo se da ćemo dodjelu najvažnije glazbene statue ipak organizirati kao i prethodnih godina, uživo i s publikom. - rekao je Davor Drezga, izvršni direktor glazbene nagrade Porin.

Za ovogodišnju dodjelu nagrade Porin prijavljeno je čak 214 albuma i 299 skladbi za Pjesmu godine. Ukupno je 36 kategorija i tko će se sve boriti za najvažniju glazbenu statuu ove godine, saznat ćemo u 18h.

- Ove godine dodane su i neke nove kategorije, a kod nekih kategorija su nadopunjeni opisi. Osim toga, Najbolji album za djecu je kategorija koja je Odlukom UO Porina iz 2015. godine postala bijenalna. S obzirom na to da je dodijeljena prošle godine, ove godine se ne dodjeljuje. To su neke od novosti ove godine, a koga je struka odlučila nominirati, saznat ćemo večeras. - rekla je Ivana Martinac, glavna tajnica Porina.

Večeras gledajte - OVDJE!

hr Thu Feb 25 2021 16:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/60369eae6f52df16e08b4744/80

ONLINE AUKCIJA Sveučilište u Splitu i splitski umjetnici zajedno za Banovinu

Na online aukciji će početna cijena svih radova iznositi 5000 kuna, a licitirati za izložena djela moći će samo registrirani korisnici

Humanitarna online aukcija umjetničkih djela pod nazivom "Sveučilište u Splitu i splitski umjetnici zajedno za Banovinu" započet će 25. veljače u 9 sati i trajati do 26. veljače u 9 sati na stranici

Sav prihod je namijenjen studentima i studenticama Sveučilišta u Splitu koji dolaze iz potresom pogođenog područja Sisačko-moslavačke županije.

U ponudi je ukupno 22 rada istaknutih imena splitske akademske likovne scene, a svoja djela su donirali: Josip Botteri DiniAna Marija BotteriŽeljko BubaloLjubica Buble DragojevićMladen ČulićEdvin DragičevićNikola DžajaKažimir HrasteStjepan IvaniševićIvan ListešPetar JakelićRobert Jozić, Kuzma KovačićHelena Mardešić SikoraZvonimir MihanovićMatko MijićDražen PejkovićHrvoje Marko PeruzovićVelebit RestovićDijana Iva SesartićVjekoslav Stipica i Vice Tomasović.

Na online aukciji će početna cijena svih radova iznositi 5000 kuna, a licitirati za izložena djela moći će samo registrirani korisnici.

Sve upute o procesu registracije možete naći na linku.

Sva djela izložena su u Sveučilišnoj galeriji ‘Vasko Lipovac’ do 26. veljače.

hr Wed Feb 24 2021 19:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .