Oporba pokušala srušiti Plenkovića, Grmoja u Saboru: ‘Otići će i mecena’

Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja dolazi na saborsku raspravu prvi put otkako je Plenković u listopadu 2016. preuzeo premijersku dužnost. Oporba je proteklih godina bezuspješno pokušavala opozivati cijelu Vladu i niz ministara, ali nikada premijera. Pitanje povjerenja Plenkoviću inicirao je Domovinski pokret koji je, u suradnji s ostalom oporbom, prikupio potrebne potpise da se taj prijedlog nađe u saborskoj proceduri.

Oporba navodi da su brojni razlozi za opoziv – od afere Janaf, preko milijardu kuna izvučenih iz Ine i zatvaranja sisačke Rafinerije, izostale obnove i zdravstvene reforme do afere ‘software’ i ‘sms’ u kojoj je, smatraju kompromitiran zbog poruka bliskih suradnika prema direktorima javnih tvrtki.

Vlada odbija sve navode iz oporbenog prijedloga kao neutemeljene te ističe da nema osnove za izglasavanje nepovjerenja premijeru.

Grmoja o Plenkoviću: “Otići će i mecena i pokrovitelj korupcije u Hrvatskoj”

Grmoja ističe da su svi oni za koje je oporba tražila opoziv otišli. Obraćajući se Penavi, kaže: “Vladajući se ne brane od onoga što ste Vi iznijeli. Jer obrane nema. Sve je istina. Mogu vas pokušati omalovažiti. Mogu reći da je ovo 23. poraz po redu. Ali svi oni za koje je oporba tražila opoziv, otišli su. Otići će i mecena i pokrovitelj korupcije u Hrvatskoj. Dolazi to vrijeme. Mi nećemo ostvariti sada pobjedu jer većine nemamo, zato što smo oporba, ali smo upozorili na ono što rade. Bili bismo zadnje ništarije kad ne bismo prozvali ovakvog premijera čiji najbliži suradnici namještaju poslove u dopisivanju, trguju utjecajem, a u njegovom uredu se predstavlja sporni softbver zbog kojeg se progoni Gabrijelu Žalac”.

No, HDZ-ov Đakić odgovara: “Ne znam da li ste završili sa promjenom poslovnika u Hrvatskim vodama kako bi zaposlili kuma vašega predsjednika, ako jeste recite da znamo. To je nužno jer je potrebno zaposliti vaše kadrove. I vi o nečemu govorite”., piše N1

Jandroković Krišto: “Vi ste lažljivica i klevetnica, prijavite me DORH-u!”

Uključila se i zastupnica Vidović Krišto s optužbama prema Jandrokoviću: “Potpuno je jasno da Vlada ne može korupcijonaški djelovati ako je Sabor funkcionalan i nadzire Vladu. U RH je Sabor blokiran. U Hrvatskoj svjedočimo raspodjeli imovine hrvatskih građana – tako je i HEP pod kontrolom Plenkovića, ali zato je Hrvatska pošta i korupcija u istoj pod kontrolom predsjednika Sabora Jandrokovića. Isto tako, potkupljivanje medija vrši Jandroković putem agencije Real grupa u vlasništvu Krešimira Prosolija”.

Jandroković odgovara: “To što radite je kleveta. Ja sam u neugdonoj situaciji da me prozivate, ali ostajete načelni” i poziva je na argumentiranje. “Izvolite sjesti, ajde”, rekao je i dao joj dvije opomene. “Ovdje ima nekih koji kleveću i lažu. Kad se nekoga optuži za korupciju onda treba podastrijeti dokaze. Prijavite me DORH-u. Nije korektno da me optužujete sa saborskim imunitetom. Dokažite da sam nešto učinio pa ćemo vidjeti što dalje. Vi ste lažljivica i klevetnica”.

“Vi ste nepogoda za hrvatsku državu”, odgovorila je Krišto.

POSLJEDNJE DODANO: