Nestale relikvije iz dubrovačke katedrale, biskup zatražio oprost!

Na kraju večernjeg euharistijskog slavlja na Veliki ponedjeljak 14. travnja dubrovački biskup mons. Mate Uzinić obratio se vjernicima u dubrovačkoj katedrali kako bi ih obavijestio o nestanku dvaju relikvijara iz riznice katedrale.

Biskup je uvodno napomenuo kako je to želio priopćiti prvo vjernicima i namjeravao je to učiniti slijedećeg ponedjeljka navečer kada u katedralu budu donesene moći Ivana Pavla II. uz Susret hrvatske katoličke mladeži i Papino proglašenje svetim 27. travnja. S obzirom da su nestanak relikvijara mediji već objavili, odlučio je to učiniti večeras, piše portal Oko.

– Vama je poznato da naša katedrala ima više kapelica. Jedna od najvrijednijih je naša riznica koja je također jedna od kapelica naše katedrale u kojoj se čuvaju moći svetaca. U tu riznicu će biti pohranjene i moći blaženog, uskoro svetog, Ivana Pavla II., počasnog građanina Dubrovnika. Moja je dužnost kao biskupa ove mjesne Ckrve, koji je, uz sve obveze, zadužen za čuvanje i onog što su naši preci ostavili, objaviti da su iz naše katedrale nestala dva relikvijara – rekao je dubrovački biskup te objasnio vjernicima koji su to relikvijari.

Riječ je o relikvijaru koji se vodi pod brojem 109., relikvijaru moći noge sv. Teodora i sv. Eustahija, rad u drvu, srebrnom limu, pozlati itd. Vrijeme nastanka je druga polovica 14. stoljeća.

Drugi relikvijar koji je nestao vodi se pod brojem 110. Riječ je o relikvijaru moći više svetaca u obliku ruke. To je relikvijar ruke sv. Uršule i kože sv. Bartolomeja, te sv. Marte, sv. Marka i drugih. Materijal je srebrni lim djelomično pozlaćen, dlan i prsti su srebrni, nadlaktica i podlaktica pozlaćeni. Vrijeme nastanka je također 14. stoljeće. „ Ne znamo kad su ti relikvijari nestali iz naše riznice, niti jesu li zagubljeni ili ukradeni,“ ustvrdio je biskup te vjernicima ispričao kronologiju događanja od kad je biskupija saznala da nema relikvijara.

– Nakon što je utvrđeno da tih dvaju relikvijara nema, mi smo o tom službeno obavješteni 7. travnja pisanim putem od strane Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Odmah po saznanju obavijestili smo policiju i dostavili im svu raspoloživu dokumentaciju o relikvijarima. Nakon što su policijski službenici obavili određene izvide 8. travnja predstavnik Dubrovačke biskupije podnio je prijavu zbog nestanka relikvijara – rekao je biskup.

Dodao je kako se očito treba još više i dodatno potruditi da se slične stvari u budućnosti ne bi ponavljale. Biskup je od vjernika zatražio oprost jer se očito na pravi način nije vodila briga o njima i izrazio nadu da će ova prijava pomoći da se dođe do relikvijara i da se ponovo vrate na mjesto.

Podsjetimo, relikvija (ili moći) je opipljiv predmet koji je kroz povijest bio, a i danas jest, predmet religioznog štovanja vjernika ne zbog njega samoga niti zbog čudesne moći koju on sam ima, nego zbog veze s osobom čija je to relikvija, a koja je sveto živjela ovaj život. Takve osobe su vjernicima uzori, primjeri i poticaji za bolje življenje života, ali i zagovornici kod Boga.

Od početka kršćanstva, pojedinci su smatrali moći načinom da se približe tim osobama nakon završetka njihovog ovozemnog života te na taj način stvore veću povezanost s Bogom.

POSLJEDNJE DODANO: