Rakija: 10 zdravstvenih problema zbog kojih se okrećemo bakinu lijeku za sve boljke

“Popij malo rakije, bit će ti bolje” rečenica je koju ste sigurno čuli barem jednom u životu. Dobra stara rakija na našim prostorima smatra se nacionalnim pićem, a priče o njezinoj ljekovitosti prenose se s koljena na koljeno, piše Zadovoljna.hr.

Šljivovica i loza najpoznatije su rakije, a kao što im samo ime kaže, nastaju od šljive i loze. Posebno su popularne razne travarice koje nastaju dodavanjem ljekovitog bilja rakiji te slatke rakije s dodatkom voća.

S obzirom na visok postotak alkohola u rakiji, s njezinom konzumacijom ipak trebamo biti oprezni, ali mala i pravovremena količina rakije brzo će zaliječiti određene zdravstvene probleme. U nastavku vam donosimo popis tegoba koje su naši stari desetljećima uspješno liječili rakijom.

1. Bol u želucu
Pojeli ste težak i mastan obrok koji vam je uzrokovao bol u želucu? Prst-dva šljivovice, loze ili travarice odmah će ga umiriti.

2. Zubobolja
Gutljaj rakije držite desetak sekundi na bolnom zubu, promućkajte i zatim ispljunite. Ponovite još dva-tri puta uz mali razmak kako vam rakija ne bi previše nadražila zubno meso.

3. Grlobolja
Ako je grlobolja, tj. upala grla izazvana bakterijskom infekcijom, rakija s nekoliko kapi propolisa uspješno će dezinficirati grlo. Također će pomoći topli biljni čaj s nekoliko žlica rakije.

4. Bol u leđima

Malo rakije lagano umasirajte na bolna i ukočena leđa. Ponovite postupak nakon nekoliko sati. Za tu namjenu posebno se preporučuje komovica ili tropica, rakija koja se radi iz ostatka grožđa nakon fermentacije, ali poslužit će vam i druge rakije.

5. Ukočen vrat

Baš kao i ukočena leđa, ukočenje vrata također možete sanirati rakijom na isti način.

6. Bolovi kod reumatskih bolesti
Među oboljelima od artritisa masaža rakijom često je sredstvo ublažavanja bolova u zglobovima.

7. Otekline
Rakija dokazano hladi kožu, pa dobro djeluje na otekline. Možete je umasirati na otečeno područje ili na njega staviti oblog. Imajte na umu da rakija već nakon nekoliko minuta može nadražiti kožu, stoga obloge kratko držite na otečenom dijelu tijela.

8. Loša cirkulacija
Naše bake i djedovi često su nakon buđenja čašicom rakije pokretali usporenu jutarnju cirkulaciju.

9. Urološki problemi
Rakija s peršinom sjajan je saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta.

10. Mučnina u vožnji
Naravno, ovdje rakija pomaže samo punoljetnim suvozačima jer vozači ne smiju piti dok voze. Mnoge odrasle osobe i dalje muku muče s mučninom prilikom vožnje, a rakija će riješiti i tu tegobu.

POSLJEDNJE DODANO: