Article

//www.dalmacijanews.hr/files/611f9cd66f52df740c8b457b/80
Foto: SDŽ

Potpisani ugovori između Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, SD županije, županijskih srednjih škola i Doma zdravlja te ugovori s Gradom Solinom

Danas potpisani ugovori se odnose na pomoć Ministarstva spomenutim ustanovama i institucijama za njihovo učešće u različitim EU projektima iz područja školstva, primarne zdravstvene zaštite, zaštite prirode i zaštite kulturne baštine

Danas su u zgradi Splitsko-dalmatinske županije potpisana 4 ugovora koji se odnose na pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova županijskim srednjim školama, županijskom Domu zdravlja i za projekte Grada Solina. Danas potpisani ugovori se odnose na pomoć Ministarstva spomenutim ustanovama i institucijama za njihovo učešće u različitim EU projektima iz područja školstva, primarne zdravstvene zaštite, zaštite prirode i zaštite kulturne baštine.

Kao primjer odlične pripreme projekata treba istaknuti našu srednju Turističko-ugostiteljsku školu iz Splita, na čelu s ravnateljem Ivom Bilićem, čiji projekt vrijedan 97 milijuna kuna, je u kandidaturi valoriziran sa 100/100 bodova. Danas su kao pomoć za učešće u projektu od Ministarstva dobili 10 milijuna kuna. I druga naša srednja škola, Obrtna tehnička škola, na čelu s ravnateljem Milivojem Kalebićem, jeza učešće u projektu dobila 1,4 milijuna kuna. Posebno me raduje što se, današnjim potpisivanjem ugovora, omogućuje nastavak projekta "Skriveni habitat" na području općine Dugopolje. Za ovaj projekt bio je poništen natječaj, morali smo ga preprojektirati, i sa ovih 6 milijuna 140 tisuća kuna, možemo nastaviti s radovima odnosno privoditi radove završetku - sipao je "iz rukava" podatke župan, dodajući detalje vezane za  tri projekta za očuvanje i stavljanje u funkciju kulturne baštine na području Grada Solina: 

- Za projekt ljetne pozornice Gradina u Solinu danas je potpisan ugovor vrijedan 2 milijuna 240 tisuća kuna, a što je sve napravljeno svi se možete uvjeriti ako dođete ovih dana posjetiti bar neki od niza kulturnih događanja u okviru proslave Dana Grada Solina. Drugi projekt su arheološki lokaliteti Rižinice za koji je danas osigurano dodatnih 340 tisuća kuna te na kraju ugovor vrijedan 700 tisuća kuna za projekt na malom Glorijetu koji se odnosi na izgradnju Turističke zajednice i novih  turističkih sadržaja grada Solina. Na koncu je župan zahvalio još jedanput ministrici Tramišak, ne samo za današnje ugovore, nego za kontinuiranu potporu našoj razvojnoj agenciji RERA-i, svim upravnim odjelima Županije, našim lokalnim samoupravama i drugim institucijama i privatnim inicijativama.

Ministrica Nataša Tramišak je zahvalila županu i njegovim suradnicima kao i ravnateljima škola i Doma zdravlja na usklađenom radu i praćenju projekata od izrade do izvedbe istih. Naglasila je da je krajnji rok dovršetka svih projekata iz omotnice 2017.-2021. godine, kraj 2023. godine. 

Ukupna vrijednost ugovorenih projekata na području SD županije je 6,7 milijardi kuna, što samo po sebi govori o predanom radu i angažmanu svih uključenih u izradu i provedbu različitih projekata koji se tiču održivog razvoja, vodoopskrbe, odvodnje vode, zbrinjavanja otpada i svega potrebnog za podizanje kvalitete života na otocima, u Zagori i na području cijele županije - kazala je ministrica te dodala kako će tijekom dana, uz sve o čemu je govorio župan Boban, danas na otoku Hvaru predstaviti nacrt Nacionalnog Plana razvoja otoka koji će biti strateški okvir za financiranje budućih projekata za naše otočane. Potpisat će i nove ugovore vezane za izgradnju infrastrukture potrebne za predškolski odgoj i obrazovanje na otoku Hvaru, 4 milijuna kuna i na otoku Braču, 3 milijuna kuna.

Uz župana Bobana i ministricu Natašu Tramišak, sastanku su nazočili: Stipe Čogelja, zamjenik župana, Tomislav Đonlić, pročelnik UO za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport, Matea Dorčić, pročelnica UO za turizam i pomorstvo (projekt "Skriveni habitat"),  Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja SDŽ (projekt "Primarna zdravstvena zaštita"), Jozo Sarač, ravnatelj JU za koordinaciju i razvoj SDŽ „RERA“ kao i potpisnici ugovora: Ivica Rakušić, zamjenik gradonačelnika Grada Solina, Milivoj Kalebić, ravnatelj Obrtne tehničke škole Split i Ivo Bilić, ravnatelj  Turističko ugostiteljske škole Split.

hr Fri Aug 20 2021 14:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6139e66b6f52df44228b4678/80
Foto: Grad Split

Ivošević: "Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika"

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević putem Facebooka odgovorio je SDP-ovom kandidatu za splitskog gradonačelnika na proteklim izborima, gradskom vijećniku Anti Franiću.
-Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika.
Otkad znam za sebe u Gradskom vijeću nije bilo redikuloznije osobe.

Tako je to kad kandidate tražiš preko Malog oglasnika, zalomi se i koji iz "ZNA SE" krugova, napisao je Ivošević.

Franić je odgovorio Ivoševiću:

-Zamislite apsurda u hrvatskom društvu...
Dogradonačelnik uličarskog narativa, koji broji obiteljska stabla u gradskim tvrtkama i Banovini sudjeluje u obmani naših 500 sugrađana prevarenih ‘Puljkovim javnim pozivom’, a sam ne ispunjava uvjete takvog poziva, usudi se lijepiti etikete drugima. 
Napredna vlast, nema što...


hr Fri Sep 24 2021 19:49:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e78d31629111cb5a68b45c7/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: Tko se ne želi cijepiti niti testirati, neće moći na posao

Ministar Vili Beroš je na press konferenciji Stožera govorio o obveznim covid potvrdama u zdravstvenim ustanovama.
-Kad je riječ o zdravstvenom sustavu i bolesnicima u bolnici, potpuno je jasno da virus ne prelazi samo sa zdravstvenih ili ne zdravstvenih djelatnika bolnica na bolesnike, može prijeći i sa drugih osoba, koji se obavljajući svoju djelatnost u nekom trenutku nalaze u bolnicama.

-Postupak oko covid potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje planiramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom- rekao je Vili Beroš.


Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se u trenutnoj epidemiološkoj situaciji nastavlja s balansiranim pristupom mjerama.

-Znamo da postoje nezadovoljstva u nekim sektorima, ali mjere donosimo tako da se zaštitimo od situacija i okupljanja u zatvorenom prostoru, gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoće li mjere ići prema daljnjoj liberalizaciji, ovisi o cijepljenju- naglasio je.


hr Fri Sep 24 2021 18:47:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/614e254f6f52df98388b461b/80

78 najboljih učenika primilo nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice.

78 najuspješnijih učenika na državnim natjecanjima i njihovi mentori danas su primili nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, koji je istaknuo kako su ove nagrade poticaj za daljnji napredak i rad. 

„I ovo je na neki način rezultat naših Centara izvrnosti i zbog toga smo posebno sretni. Čestitam učenicima, roditeljima i mentorima, a mi ćemo ih i dalje pratiti“, rekao je Boban i dodao kako su brojne županije u Hrvatskoj slijedile primjer Splitsko-dalmatinske županije, koja je prva uvela ovakvu vrstu nagrađivanja.

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice. „Županija nam daje naših dugo očekivanih 5 minuta u medijskom moru i to joj služi na čast. Osobito u doba pandemije, kada smo mi mladi frustrirani jer nam se čini da smo zapostavljeni, a naši i potencijali i uspjesi zaboravljeni, Županija nam poručuje da smo ipak cijenjeni i to je lijepo znati“, rekla je nagrađena učenica.

Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su 2 tisuće kuna, za drugo mjesto 1.500, a za treće 1.000 kuna. Svaki mentor dobio je po 1.500 kuna.

Imena nagrađenih učenika pogledajte OVDJE

  

 
hr Fri Sep 24 2021 17:48:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6083eb446f52dfe2418b45bd/80
Foto: DalmacijaNews

Ante Franić: "Nisam dio Puljkove većine. Gradonačelnik je na do sada neviđen način prevario više od 500 građana"

"Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona."
SDP-ov vijećnik Ante Franić oglasio se novim priopćenjem koji donosimo u cijelosti:

Jučerašnje zasjedanje splitskih gradskih vijećnika potvrdilo je kako programska suradnja, kako ju vole nazivati politički akteri u gradu pod Marjanom, nije stabilna i kako je stabilnost sve samo ne stabilna. Ante Franić iz SDP-a već je najavio kako gradonačelnik Ivica Puljak nema njegovu podršku.


Nazvao ga je čak "majstorom iluzije" koji je "na do sada neviđen način prevario više od 500 građana koji su se u dobroj vjeri i nadi prijavili na javni poziv, odabravši svoje unaprijed određene kandidate, uz pokojeg kandidata sveprisutne Branke Ramljak koja takve prilike ne popušta".

- Fascinantna je Puljkova lakoća kojom izlazi u javni prostor i tim istim ljudima priča o neviđenom načinu upravljanja i izboru najboljih kandidata, a u biti su bili samo alibi stvaranja iluzorne transparentnosti bez da je ikoga od njih barem tajnica iz Banovine nazvala i zahvalila na prijavi.

Osim toga, Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona učinili su dostupnim imena svih prijavljenih kandidata, uključujući životopise s osobnim podacima i motivacijska pisma koji su danima kružili javnim prostorom i društvenim mrežama - kaže Franić.

- U svakom normalnom demokratskom društvu gradonačelnik Puljak bi podnio ostavku ili bi bio smijenjen, ali ne u Splitu i Hrvatskoj jer za njihovu stabilnu budućnost i funkciju se pobrinuo Zakonodavac.

Ovdje zakone donose ljudi vrlo slični Puljku, oni kojima je politika više od života i jedina prilika izaći u javnost, odnosno kojima je samopromocija stil života.
Dao sam novoj vlasti priliku, uvažavajući legitimitet koju su im dali građani Splita i nisam sudjelovao u niti jednom sastanku tzv. vladajuće većine, ali moj kredit gradonačelnik je potrošio kao i kod vjerojatno većine naših sugrađana.
Svaki dobar projekt s bilo koje političke opcije dobit će moju podršku, a sam ću se truditi gurati sve projekte o kojima sam govorio u kampanji, jer u njih zaista vjerujem, osobito izgradnja škole na Kili, Pos stanovi, Žnjanski plato, Centar za magnetsku dijagnostiku i ostali - naglasio je vijećnik SDP-a.

hr Fri Sep 24 2021 17:24:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .