FantaSTikon ponovno uživo u Splitu!

Od 17. do 19. ožujka 2023. u prostorijama splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje održat će se novi FantaSTikon, konvencija fantastike, igre i znanstvene fantastike u organizaciji Udruge F&ST. Kao i prethodnih godina, i ova konvencija ima svoje teme, a ovaj put su to dvorci i Rumunjska. Program je pun zanimljivih predavanja, predstavljanja knjiga i igara, radionica i drugih aktivnosti. 

Kristijan Petrović održat će predavanje o folkloru vampira istočne i srednje Europe, a Ivana Roguljić o vampirima u popularnoj kulturi.

Marko Mlinar održat će popularno-znanstveno predavanje o tome kako nastaju potresi i kako se od njih zaštititi, a reći će nam i zašto je album instrumentalne ambijentalne space glazbe „Prizma“ skladatelja Nenada Vilovića objavljen nakon četiri desetljeća.

Zdeslav Benzon govorit će nam o berlinskoj školi elektronske glazbe, krautrocku i povezanosti sa znanstvenom fantastikom.

Antea Benzon održat će predavanje o retrofuturizmu, odnosno o pogledu u budućnost iz prošlosti. Od razglednica proizvođača čokolade i naslovnica pulp časopisa do filmova i igrica, u ovom predavanju pogledat ćemo kako su se razvijale futurističke estetike u vizualnim medijima sve do danas.

Matej Šalinović će u predavanju „Robotika KUD Marjan“ prezentirati rad i uspjehe udruge te dati uvid u programiranje na raznim platformama koje se danas koriste u obrazovanju mladih.

Na ovogodišnjem FantaSTikonu splitskoj publici predstavit će se i brojni autori. 

Srebrenka Peregrin, spisateljica dobro poznata u SF i fantasy krugovima predstavit će svoj roman “Frina: Ordio” koji spaja fantasy s krimićem i erotikom u povijesno-urbanom okruženju. Srebrenka će nam također pripovijedati bajke i priče iz Rumunjske, skupljene prije 150 godina.

Spisateljica Tanja Radman predstavit će svoj fantasy serijal Lex Legis, a Andrea Krikšić svoj dark adventure horror fantasy serijal u nastanku. Andrea će također objasniti poveznicu između Dungeons and Dragons i vampira, a da o Dungeons and Dragons ne bismo samo razgovarali, Jere Veža održat će D&D sesiju za posjetitelje konvencije. 

Luka Palac održat će playtest Rošade, Battle of the Heroes, koja donosi čari i inovacije društvenih igara 21. stoljeća u vječni klasik – šah.

Lucija Klarić predstavit će „A Town by the Sea“, online igru u kojoj se izgrađuju mapa i likovi priobalnog gradića koji je u opasnosti zbog klimatskih promjena. Igra je dio projekta Playful Futures koji se na inovativne i interaktivne načine bavi konceptom građanske znanosti i pronalasku rješenja za probleme koji će u budućnosti zadesiti čovječanstvo.

Toni Lozančić održat će okrugli stol na temu stolnih igara uloga (TTRPG) u kojem sudjeluju Game Masteri različitih profila i nivoa iskustva.

Branislav Petković predstavit će društvenu igru ‘Vitezovi zdravlja’ i održati turnir. 

Od aktivnosti za djecu, izdvajamo Miševe u dvorcu – RPG boardgame za djecu, kao i kup u građenju dvoraca, a obje aktivnosti vodi Marko Mlinar. 

Marko Jevtić održat će FantaSTikviz, u kojem posjetitelji mogu okušati svoje znanje u tri kruga FantaSTičnog kviza i proživjeti multimedijalno iskustvo prepuno vizuala, zvukova i video isječaka. Najbolji će dobiti i nagrade, a svim sudionicima je zagarantirana dobra zabava. 

Milivoj Popović predstavit će proces rada kojim se od digitalne skulpture dolazi do maske koja se može koristiti u filmskoj produkciji najviše kvalitete. 

U sklopu FantaSTikona održat će se i radionice pisanja. Jedna od njih je radionica drabblea, odnosno kratke priče od točno stotinu riječi, a druga radionica kratke priče fantasy tematike. Radionice pisanja vodit će Romana Jadrijević, Tea Juretić i Sara Kopeczky.

Da je kreativno pisanje značajno za FantaSTikon svjedoči i činjenica da se ove godine predstavlja peta zbirka kratkih žanrovskih priča.

Od dodatnih zanimljivosti izdvaja se radionica plesa kojeg vode Aljoša, Marin i Tanja, voditelji plesnog kluba West Coast Swing Split, koji osim plesa, vole društvene i računalne igre, kao i SF i fantasy.

Konvenciju će tradicionalno zaokružiti završna svečanost. 

POSLJEDNJE DODANO: