Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63809ba55d7965b00b8b456b/80
Foto: Ivana Ivanović

Splitsko vijeće bez Puljka, pitanja nije nedostajalo, a vladajuće vijećnice - uređuju selfie za Instagram

Na sjednici nije bilo gradonačelnika Ivice Puljka koji je svoj nedolazak opravdao bolešću, testirat će se i na prisutnost koronavirusa
Nekima je očito početak sjednice splitskog Gradskog vijeća najavljen za 9 sati bio rana obveza pa je tek nakon 10 stanje unutar prostorije u Banovini bilo u punom sastavu. I to nakon dolaska Martina Mladena Pauka koji je od 16. studenog novi vijećnik iz redova oporbe, iz koalicije na čelu s Domovinskom pokretu, jer je Aris Zlodre mandat stavio u mirovanje iz osobnih razloga. Formalnosti su učinjene u kratkom roku, nakon potpisane prisege, utvrđeno je da je u vijećnici njih 31 vijećnik.

Na sjednici nije bilo gradonačelnika Ivice Puljka koji je svoj nedolazak opravdao bolešću, testirat će se i na prisutnost koronavirusa.

I dok su oporbeni vijećnici redali pitanja, iako ih je većina završila obećanjem da će se na njih odgovoriti pisanim putem zbog izostanka poteštata, duže su vrijeme dvije vijećnice iz vladajuće većine uređivale objavu na društvenim mrežama. Jer ako nisi stavio da si tu, kao da i nisi bio. Malo podsjeća na socijalizam, vrijeme kartela i to... Jer da slika nije stavljena, s obzirom na izgovorene riječi, tko bi znao da su tu.


A u vrijeme studenog mjeseca 2022. godine, obnovljena stara Gradska vijećnica nije ni otvorena, a treba u novu obnovu.

- Naručili smo nalaz vještaka za graditeljstvo i po nalazu su parketi u prizemlju i na etažama postavljeni na vlažni estrih i onda su propali. Naručili smo novi projekt sanacije i dobili smo ga, zajedno s troškovnikom i predviđeni trošak radova je 540 tisuća kuna plus PDV. Na temelju tog projekta će se krenuti u proceduru javne nabave i onda će se govoriti o rokovima i terminima radova i otvaranju Stare gradske vijećnice - odgovorio je Mario Negotić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti na pitanje Petra Ugarkovića iz kvote Centra.

- Sredstva iz sporta, njih gotovo 40 posto odlazi prema Javnoj ustanovi za koje sam vjerovao da se pravilno raspoređuju, ali u zadnje vrijeme sam se uvjerio da to i nije baš tako. Mnogo je problema... - potužio se Josip Markotić iz Mosta.

Korak dalje je otišao Negotić i kazao da su napravljeni sastanci na kojima samo što nije došlo do fizičkog sukoba.

- Došli smo do zida, veliki je broj postojećih udruga u sportu koji ne mogu zadovoljiti svoje potrebe s postojećim objektima. Dao sam sugestiju tajniku Saveza sportova da mijenjaju pravilnik kako bi nove udruge koje su čekale da postanu punopravni članovi saveza, nekih par godina, nitko od njih nema prava na korištenje objekata dok se ne izgrade novi objekti - ponudio je rješenje Negotić.

Markotić je pitao i o raspisivanju natječaja za ravnatelja Hrvatskog doma kulture Split, za dvadesetak dana vršitelj dužnosti više nema jer mu istječe mandat... Gradonačelnik će ga što hitnije raspisati, dao je obećanje zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević.

- U ožujku 2022. godine posjetili ste školu Kamen Šine i obećali ilegalnog deponija te uklanjanje azbestnih ploča s krova barake ispred škole. Gdje je nestao hrabri aktivist, on je sposoban sve riješiti u jednu noć, zamjera svim pročelnicima da on može nešto u tjedan dana, a neki u godini. Drago mi je da ste tu, vidim u vama duh, ali sad vidite kako je to, kako je potrebno 500 dana za jedan problem, a vi ste obavili tek jedan razgovor na hodniku - čuo se i novi vijećnik Pauk, i to nakon dvije godine svoje vijećničke pauze jer je nezavisni, nakon što je ušao u sastavu Mosta, bio u mandatu Andre Krstulovića Opare.

- Čestica je vrlo složena po pitanju vlasničke infrastrukture i trebamo puno ljudi kontaktirati zbog toga. Split može uklanjati objekte do petnaestak kvadrata, ovo ne sami. Predmet je u postupku, riješit će se što prije bude moguće - odgovorio je Ivošević.

I kad se krenulo ispod pojasa, o koalicijama bivšim i sadašnjim, stigao je preokret - Ivoševiću su službe kazale kako je azbest ipak uklonjen.

- Nedavno je Grad Split potrošio namjenski novac za Dioklecijanovu palaču u poljudski travnjak s objašnjenjem da se radi o kulturnom dobro. Stari plac je 2011. godine također proglašen kulturnim dobrom RH. Zaključkom gradonačelnika od 11.11. 2022. manifestacija "Advent u Splitu" predviđena je na Starom placu - redao je misli Igor Stanišić iz "Kerumovog" HGS-a Treba li manifestacija potrebnu suglasnost konzervatora, pitanje je Stanišića.

- Koliko znam, konzervatorska suglasnost ovdje nije potrebna... - nedvosmislen je bio Ivošević.

Damir Barbir, predsjednik SDP-a je podsjetio kako je vrijeme za uvrštenje Građanskog odgoja i obrazovanja kao izbornog nastavnog predmeta, jer se time promiče vrijednosti i načela dobrovoljnosti, slobode, demokracije, ljudskih prava.

- Podizanje svijesti o okolišu i njegovom očuvanju, kao i razvijanje financijske pismenosti i odgovornosti, promicanje nenasilja, tolerancije i solidarnosti, razvijajući ljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti. Ovaj program uči vrijednostima koje se temelje na poštovanju ljudskih prava te donosi razumijevanje obveza i odgovornosti koje su temelj života u građanskom društvu - iznio je.


hr Fri Nov 25 2022 11:40:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Sever o inflaciji: "Jedino pravo rješenje je snažan rast plaća i mirovina"

Dodao je da kućanstva u razvijenijim zemljama imaju udio troška hrane između 8 i 10 posto, dok je to u Hrvatskoj prosječno malo manje od 26 posto

Građani se sve teže snalaze i žive, a jedino pravo rješenje je snažan rast mirovina i plaća, poručio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku govoreći o inflaciji i blagdanskoj potrošnji.

Osvrćući se na poskupljenje hrane od gotovo 20 posto, koja je realno i veća od same inflacije koja je službeno na 13 posto, Sever je rekao da upravo cijene hrane i pumpaju stopu inflacije.

- To je ono što je najveći udar na kućanstva zbog toga što, što je zemlja siromašnija, to je veći udio troška hrane u mjesečnoj potrošnji kućanstva, rekao je Sever.

Dodao je da kućanstva u razvijenijim zemljama imaju udio troška hrane između 8 i 10 posto, dok je to u Hrvatskoj prosječno malo manje od 26 posto, a i znatno više za one koji imaju vrlo niska primanja.

Građani se sve teže snalaze i žive, a na drugoj strani ništa drugo ne pojeftinjuje - dapače, već su prenapregnuti što se tiče stanovanja i energije, upozorio je Sever.

Poručio je da, koliko god to bilo teško, još uvijek treba upravo za najsiromašniji sloj pokušati održati niže cijene prehrambenih artikala.

- Na kraju krajeva, jedino pravo rješenje u svemu tome je jedan snažan rast plaća i mirovina, jer sve mjere bez povećanja plaća i mirovina neće pomoći do te mjere da se lovi taj korak s inflacijom, a neizvjesnost je vrlo velika, bez obzira na lagane optimistične prognoze za sljedeću godinu, zaključio je Sever.

hr Sun Nov 27 2022 20:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5be4735b0e49386c078b4577/80

Studenti u Hrvatskoj na ispitima varaju više od svjetskog prosjeka

U sklopu konferencije održan je i okrugli stol na kojemu su donesene preporuke visokim učilištima za smanjenje varanja na fakultetima

U Hrvatskoj studenti na ispitima varaju više od svjetskog prosjeka. Pokazalo je to istraživanje o studentskom nepoštenju prezentirano na konferenciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje u petak, piše u nedjelju Večernji list.

Prema dobivenim rezultatima, svjetski prosjek varanja na ispitima iznosi 67,8 posto, a u Hrvatskoj on iznosi visokih 80,9 posto kada je u pitanju varanje na ispitu te 87,3 posto kada govorimo o plagijarizmu.

O kolikom je odudaranju riječ, najbolje govori podatak da u SAD-u na ispitima vara 4,8 posto studenata, u Kanadi njih 6,4 posto, a u Švedskoj svega 1,1 posto studenata. Najčešći oblici akademskog nepoštenja studenata su kopiranje seminara drugih studenata ili članaka autora bez navođenja izvora, zamjena riječi ili parafraziranje kako bi se zaobišli detektori plagiranja, preslikavanje strukture drugog rada, korištenje ranijih radova, plaćanje za izradu cijelog rada, varanje na ispitima uživo ili na daljinu, lažno predstavljanje i sl.

Istraživanje je proveo dr. sc. Rudolf Kiralj, viši predavač na studiju sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru, koji upozorava da akademsko nepoštenje ima negativne posljedice za društvo i dovodi i do profesionalnog nepoštenja, korupcije, kriminala te zaostajanja u gospodarskom razvoju pa je tako u slabije razvijenim zemljama uočen i veći stupanj akademskog nepoštenja.

U sklopu konferencije održan je i okrugli stol na kojemu su donesene preporuke visokim učilištima za smanjenje varanja na fakultetima. Istaknuto je kako je potrebno jačati edukaciju i studenata i nastavnika o akademskom integritetu te smanjiti prostor studentu za plagiranje rada (npr. promijeniti vrstu rada i/ili osmisliti kreativne zadatke, uključiti studente u istraživanja i sudjelovanja na skupovima i sl., poticati razvoj vještine akademskog pisanja).

Treba smanjiti i mogućnost da nastavniku promakne plagiranje - provoditi stvarnu provjeru rada, smanjiti dužinu rada i usredotočiti se na kvalitetu, pratiti stadije nastanka rada, a ne samo krajnji rezultat – donosi Večernji list.

hr Sun Nov 27 2022 17:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6383984b5d7965bc148b45ce/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Split u kockicama, na Prokurativama se navijalo i uz hajdukove šalove

Pogledajte slike u galeriji.
Nešto kasniji termin druge utakmice Hrvatske ispunio je i Split kockicama iako nije falilo ni znamenja Majstora s mora. Vatrena ekipa skupila se u zoni za navijanje na Prokurativama, a ne manjka dresova, zastava i kockica ni na drugim splitskim lokacijama.

Neumorna Ivana Ivanović donosi fotogaleriju iz centra Dioklecijanova grada...
hr Sun Nov 27 2022 17:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5efa134edaf72d781a8b456f/80
Foto: Pixabay

"Nestašica lijekova u RH je stalno stanje, ali nema razloga za paniku"

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore se osvrnula i na dug države prema veledrogerijama od 5,5 milijardi kuna.
Nakon što je potvrđena nestašica nekoliko važnih lijekova u hrvatskim ljekarnama, građani se s pravom pitaju mogu li se pronaći alternativni lijekovi. Istodobno veledrogerije upozoravaju Vladu da je dug za isporuku lijekova opet narastao na 5 i pol milijardi kuna. Kako izići iz začaranog kruga, HRT je pitao Anu Soldo, predsjednicu Hrvatske ljekarničke komore.

- Nestašica lijekova u Hrvatskoj je stalno stanje. Možda ćemo zbog COVID-a, rata u Ukrajini i svih poskupljenja koja se događaju imati malo više problema s tim, ali vidimo da probleme imaju i neke naprednije i bogatije zemlje, rekla je Ana Soldo.

- Cijelu godinu u Njemačkoj je veliki problem nestašice lijekova. Nijemci su izjavili da imaju 100.000 registriranih lijekova, a nestašica je za nekih 300-tinjak. U Hrvatskoj imamo 15.000 registriranih lijekova, a oko 200-300 lijekova je na neki način nedostupno pacijentima, istaknula je.

Smatra kako bi Hrvatska trebala presložiti pravila oko propisivanja i izdavanja lijekova, kako bi ljekarnici mogli reagirati jednostavnije i brže i pacijentima po prvom dolasku u ljekarnu dati potreban lijek.

- Trenutno je nestašica lijekova za tlak. Imamo ih na 100-tinjak registriranih, ali problem je da ponekad pacijenti moraju prvo otići kod specijaliste, pa onda liječniku obiteljske medicine da mu se promijeni terapiju, rekla je Soldo istaknuvši da nema razloga za paniku.

Osvrnula se i na dug države prema veledrogerijama od 5,5 milijardi kuna.

- Jedino rješenje je da se na neki način država zaduži i plati sve zaostale dugove, kako bi se odnosi postavili kako treba. Veledrogerije, ljekarne, pa i ravnatelji bolnica troše enormno puno vremena na saniranje tog duga. Stalno je neki problem oko isporuke lijekova i to nema smisla. Također, treba promijeniti i način financiranja bolnica. Ako kontinuirano svakih pola godine dajemo nove injekcije u sustav, a ništa se nije promijenilo, onda taj sustav financiranja ne funkcionira, rekla je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

hr Sun Nov 27 2022 12:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .