Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5dda812429111c2f028b4571/80

"Prljava igra": Gong "pročešljao" troškove oglasa za lokalne izbore na internetskim platformama

Facebook je rasadnik stranica posvećenih prikrivenom političkom oglašavanju

 Iz Gonga su u ponedjeljak ustvrdili da se, nakon što su usporedili podatke o troškovima oglasa, pokazalo da su i na ovim, lokalnim izborima problemi s prikazivanjem troškova za internetske platforme ostali isti.

- Gong je usporedio podatke o troškovima oglasa na platformama Google i Facebook prijavljenih Državnom izbornom povjerenstvu s podacima objavljenima u registrima političkih oglasa koje Google i FB objavljuju od 2018., a rezultati pokazuju da su problemi s prikazivanjem troškova za internetske platforme ostali isti. - priopćili su iz te udruge te ustvrdili kako su "netransparentne političke kampanje prilika za 'prljavu igru'".

Izvijestili su da su tek malobrojni kandidati i kandidatkinje prikazali troškove za svaku internet platformu posebno, pa u financijskim izvješćima DIP-a postoji i kategorija 'mreže razne'.

- Većina kandidata i listi angažirala je agencije koje im još nisu ispostavile račun kojeg bi morali prikazati. I konačno, ulaganje u kampanju počelo je prije službene kampanje, a što je razdoblje za koje se DIP ne smatra nadležnim. - napomenuli su su iz Gonga podsjećajući da prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, službena kampanja počinje tek s objavom službenih kandidacijskih listi. 

To su ujedno i razlozi zbog kojih su pojedine liste i kandidati rubriku oglašavanja na mrežama ostavili praznom, dok podaci na mrežama otkrivaju suprotno, naveli su iz Gonga.

Facebook - rasadnik stranica za prikriveno političko oglašavanje

Pored toga, istaknuli su, Facebook je rasadnik stranica posvećenih prikrivenom političkom oglašavanju - od stranica na kojima se plaćaju PR tekstovi, pa čak i javnim sredstvima, do onih koje služe difamaciji konkurenata ili vlastitoj promociji manipulativnim tehnikama.

U priopćenju su naveli da na stranici Priznajem.hr trenutno ima sedam aktivnih oglasa u kojima se obračunava s kandidatima političke platforme Možemo, da su braća Marijo i Hrvoje Macan prije nešto više od mjesec dana na FB otvorila i stranicu Moja anketa gdje se objavljuju rezultati internet upitnika distribuiranih putem Facebooka o preferencijama birača i biračica, da stranica Stvarnost.hr na Facebooku više ili manje očigledno navija za kandidate Domovinskog pokreta, a da Hrvatskadanas i Hrvatski-glasnik podjednako napadaju i HDZ i Možemo.

Najnovija je, kažu, stranica Zagrebačke Dubioze, pokrenuta prije dva dana, posvećena isključivo Tomislavu Tomaševiću i platformi Možemo! i trenutno ima više od 20 aktivnih oglasa isključivo za tu svrhu. Peko stranica Marin Miletić - moj gradonačelnik vodila se kampanja protiv istoimenog Mostovog kandidata, dok je stranica Megatroll Split usmjerena na kandidata HDZ-a Vicu Mihanovića, naveli su iz Gonga.

Dodali su i da je Istina o Korenu, također pokrenuta nedavno, početkom svibnja, protiv HDZ-ovog kandidata za koprivničko-križevačkog župana Darka Korena, a da je, nakon što je u drugi krug izbora s Korenom ušao Mladen Kešera, kandidat SDP-a, GLAS-a i HSLS-a, oglašavanje na stranici prestalo. Protukandidatkinja u prvom krugu Korenu je bila Mirjana Hanžeković ispred Domovinskog pokreta te Željko Lacković i Zdravko Matotan, obojica na nezavisnim listama. 

- Kako bi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma osigurao veću transparentnost u političkom oglašavanju online, trebalo bi regulirati predizborni marketing prije službenog početka kampanje, angažman agencija u kampanji i, očigledno, Pravilnikom jasnije propisati kako se izvještavaju troškovi na internetskim platformama. - smatraju u Gongu.

Društvene mreže danas su jedan od najvažnijih komunikacijskih kanala tijekom političkih kampanja, naglasili su i ustvrdili kako je, nažalost, regulacija izbornih kampanja usmjerena isključivo na prijavljivanje političkih oglasa putem službenih komunikacijskih kanala političkih opcija, mada se, kako su dodali, kampanja vodi preko čitavog niza  gerilskih, prigodničarskih stranica, iza kojih ne stoji nitko svojim imenom i prezimenom.

Isto tako, upozorili su, u predizborno vrijeme nastaju i brojne web stranice i portali bez impressuma i navođenja odgovornih osoba koje služe kao sredstvo diskreditacije određene političke stranke ili pojedinaca.

hr Mon May 24 2021 18:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60c626d96f52df35a98b45a9/80
Foto: Facebook

"Beroš se izderao na konobaricu i ostao dužan dvije kune za kavu"

Javio se svjedok incidenta u kaiću i opisao što se točno događalo...

Ministar Vili Beroš danas je na Twitteru objavio da je u jednom jadranskom kafiću doživio neugodno iskustvo.

- Želio sam danas popiti kavu u jednom jadranskom kafiću. No, kako je konobarica i na moju molbu odbila nositi masku, tako sam i ja morao odbiti biti gost u tom lokalu. Odgovorno ponašanje je dužnost svih nas. - naveo je ministar. 

Međutim, javio se svjedok ovog incidenta koji je putem Facebooka opisao što se točno događalo. 

Njegovu objavu donosimo u nastavku:

- Da li je ministar Beroš danas uspio popiti svoju jutarnju kavu u Zadru, sukladno epidemiološkim mjerama koje on, a ni HZZJ, nisu uopće donijeli?

Oko deset sati na zadarskom Trgu ministar Beroš je sa suprugom naručio kavu.

Kad mu je prišla konobarica i kad je naručio kave, upitao je zašto ne nosi masku?

Na otvorenoj terasi?! Konobarica ga je ignorirala i ušla u zatvoreni prostor kafića.

Ili ga nije prepoznala, ili ga je stvarno ignorirala.

Kad im je donijela kave (bez maske) demonstrativno se ustao i bacio dvadeset kuna na stol.

Na fotografiji je vidljivo da je dao 2 kune manje. Sav zajapuren se izderao na nju govoreći da je bezobrazna.

MIZ, HZZJ, a ni Civilna zaštita, nisu ni u jednom dokumentu donijeli uredbu da konobari na otvorenim terasama moraju nositi zaštitne maske. Sve takve mjere su donesene za zatvoreni dio ugostiteljskih prostora.

Za terase su donesene mjere oko distance među stolovima i korištenju dezifencijskih sredstava, ali i ne i o obavezi da konobari poslužuju goste sa zaštitnim maskama.

Uostalom, ta mjera bi bila diskriminirajuća i protustavna s obzirom da ni gosti ugostiteljskih objekata na otvorenim terasama nisu obavezni nositi maske.

Nije je imao ni ministar, a ni njegova supruga, dok je trenirao epidemiološku disciplinu na sirotoj konobarici kojoj je ostao dužan dvije kune. I to po mjeri koja uopće ne postoji. - napisao je svjedok.

hr Sun Jun 13 2021 17:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60c61f616f52df4ea98b458b/80
Foto: DalmacijaNews

[FOTO] 'Kockice' prevladale u splitskoj Fan zoni na Zvončacu, razloga za slavlje imali Englezi

Engleska će u drugoj utakmici ovog turnira, koji zbog korone nije održan prošle godine, igrati protiv Škotske, a Hrvatska za pet dana čeka Češku.
Hrvatska je krenula s porazom u Europsko prvenstvo. Presudan je bio pogodak Sterlinga iz 57. minute koji je kaznio mlake reakcije u obrani koje su bile prisutne tijekom cijelih 90 minuta.

U Fan zoni na Zvončacu, po propisanim epidemiološkim mjerama, bodrili su se Vatreni, ali ipak je razloga za slavlje imalo nekoliko navijača Engleske koji su se u Splitu našli na ljetovanju.

Engleska će u drugoj utakmici ovog turnira, koji zbog korone nije održan prošle godine, igrati protiv Škotske, a Hrvatska za pet dana čeka Češku.


hr Sun Jun 13 2021 17:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f252ebcdaf72d1b4e8b45c0/80
Foto: Facebook

Milošević o napadu na Srbe u Splitu: "Strašno i sramotno je da se to uopće događa"

Osim splitskog, komentirao je napad i u Vukovaru...

Nakon napada na srpske državljane u Splitu, potpredsjednik Vlade Boris Milošević na Facebooku je komentirao taj sramotni incident.

Osim splitskog, komentirao je napad i u Vukovaru.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

- Danas nažalost opet moram reagirati na događaje koji ukazuju na to da se radi o zločinima iz etnički motivirane mržnje. Smatram bitnim da se govori i piše o toj temi jer je važno da ne prihvaćamo niti se navikavamo na zločin iz mržnje kao nešto neizbježno, svakodnevno, uobičajeno. Da ne relativiziramo nasilje i mržnju kao dio neke supkulture, navijačke ili bilo koje druge, već da radimo na njihovu prepoznavanju, prevenciji, procesuiranju i kažnjavanju.

Vijest da je u Splitu nekoliko nepoznatih osoba fizički nasrnulo na dvoje državljana Srbije, 25-godišnjaka i 26-godišnjakinju me podsjetila na sramotan napad šipkama na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj Rivi. Strašno i sramotno je da se to uopće događa i da se događa sad u vrijeme kad se borimo za svakog gosta na početku sezone.

Još više zabrinjava to što se kontinuirano događa u Vukovaru, gdje je na središnjem gradskom trgu skupina od nekoliko muških osoba napala maloljetnike uz povike „bando četnička“. Naglašavam da su žrtve napada maloljetnici.

Oštro osuđujem oba događaja, očekujem da policija pronađe napadače iz Splita, a da pravosuđe adekvatno procesuira vukovarske napadače/recidiviste koji su od ranije poznati policiji.

Zahvaljujem gradonačelniku Splita na javnoj reakciji jer Split nije zaslužio da ga se zbog nasilnika etiketira kao grad slučaj, a još je manje Vukovar zaslužio da ne bude sigurno mjesto za sve mlade, Srbe i Hrvate.

Važno je da politika ne bude izvor i inspiracija zločina iz mržnje, da se nacionalni i lokalni političari ne služe riječima koje raspiruju mržnju već da svojim porukama i postupanjem grade atmosferu dijaloga i tolerancije uz osudu svake pojave, grafita, povika, fizičkog nasilja usmjerenog prema drugom zbog njegove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, jezika, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina. - kazao je Milošević.

hr Sun Jun 13 2021 16:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff451e86f52df1f958b456f/80
Foto: Twitter Vlade RH

Stigli podaci Stožera: U Hrvatskoj je danas 125 novih slučajeva

Nacionalni stožer je konačno objavio podatke o koronavirusu
U protekla 24 sata zabilježeno je 125 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.128. Među njima je 408 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 35 pacijenata. U protekla 24 sata oporavilo se 195 osoba, a testirano je njih 4.701.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas su ukupno zabilježene 358.504 osobe zaražene novim koronavirusom, od čega 125 u protekla 24 sata.

349.244 osobe su se oporavile, od toga 195 u protekla 24 sata.

U protekla 24 sata preminulo je 9 osoba, ukupno 8.132 osobe. 

Do danas je ukupno testirana 2.074.221 osoba, od toga 4.701 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 6.445 osoba.

Zaključno s 11. lipnja utrošeno je 2.087.157 doza cjepiva. Dosad je 1.401.647 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 685.510 primilo obje doze. Na dan 11. lipnja utrošeno je 44.268 doza cjepiva.
hr Sun Jun 13 2021 16:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .