BUJICA ŠTETE

Rekordnih 168 litara kiše na Krku ispumpavat će se danima

U petak, Ravnateljstvo Civilne zaštite i Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izvijestili su o narančastom upozorenju za veći dio zemlje zbog mogućnosti jačih oborina i grmljavinskih nevremena. Do 11:00 sati, Hrvatski autoklub (HAK) izvijestio je o dva incidenta na autocesti A1 i jednom na dionici A3. Prema podacima DHMZ-a, na otoku Krku zabilježeno je nevjerojatnih 168 litara kiše, što predstavlja rekordnu dnevnu količinu oborine za svibanj.

U javljanju za HRT, novinarka Nikolina Gerek izvijestila je o velikoj materijalnoj šteti na Krku, ističući kako su poplavljena polja te da su neki automobili i strojevi mještana pod vodom. Srećom, nema izvješća o ljudskim žrtvama. Gerek je prenijela nadu građana da će se vrijeme poboljšati.

Što se dotiče izvještaja s terena, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Krk, Goran Grubišić, istaknuo kako će se voda na nekim područjima ispumpavati danima. Grubišić je naglasio da su vatrogasci imali 23 intervencije, uglavnom crpljenje vode i uklanjanje prepreka, te izvlačenje vozila. Nije bilo ozlijeđenih ili ljudskih žrtava.

Voda je u povlačenju, o kojoj površini se radi, još uvijek ne mogu reći u ovom trenutku. Na nekim dijelovima ima i do dva metra vode. Problem je što se voda slijeva u centar grada s ove lokacije. Imamo već nama dobro poznate dvije lokacije na kojima ćemo idućih nekoliko dana ispumpavati vodu – istaknuo je.

Na otoku Krku, vatrogasci su tijekom noći i jutra obavili 23 intervencije zbog snažnog oborinskog nevremena. Većina intervencija odnosila se na crpljenje vode iz poplavljenih objekata i uklanjanje odrona zemlje i kamenja s prometnica. Najteža situacija je u predjelu Kimpi, gdje vatrogasci nastoje održavati razinu vode crpljenjem, jer podzemne vode neprestano poplavljuju područje. Obilna kiša uzrokovala je velike probleme na otoku Krku, s ekstremnim količinama oborina, posebice na mjernoj postaji Ponikve gdje je palo 274 litre kiše po četvornom metru.

POSLJEDNJE DODANO: