GOSPODARSKI INDIKATORI UZBRKANI

Rekordan broj stečajeva velikih kompanija u Njemačkoj

U najnovijoj analizi kreditnog osiguravatelja Allianz Tradea, Njemačka se suočava s alarmantnim porastom broja stečajeva velikih kompanija, približavajući se razini iz pandemijske 2020. godine. Stručnjakinja za stečajeve u Allianz Tradeu, Maxime Lemerle, ističe da ove godine bilježe ponovni val stečajeva, koji bi mogao dosegnuti rekordne brojke iz 2020. godine, prenosi Poslovni.hr.

Prema analizi, u prvih devet mjeseci ove godine zabilježeno je 45 slučajeva stečaja velikih kompanija. U usporedbi s prošlom godinom (26 slučajeva) i 2021. godinom (17 slučajeva), broj stečajeva značajno raste. Allianz Trade procjenjuje da bi do kraja godine moglo doći do sličnog broja stečajeva kao i u rekordnoj 2020. godini, kada je stečaj objavilo 58 velikih tvrtki.

Važno je napomenuti da su najviše stečajeva zabilježeno u građevinarstvu, obuhvaćajući mala, srednja i velika poduzeća, dok slijede sektor trgovine i usluga. Do rujna ove godine, 12 velikih tekstilnih tvrtki i modnih trgovaca te šest bolnica objavilo je stečaj.

Stručnjaci iz Allianz Tradea povezuju ove stečajeve s financijskom situacijom u bolnicama, navodeći izvješće Njemačkog bolničkog instituta (DKI) koje tvrdi da dvije trećine njemačkih bolnica smatra svoju trenutnu financijsku situaciju lošom ili vrlo lošom.

Voditelj Allianz Tradea za njemačko govorno područje, Milo Bogaerts, upozorava trgovce na teško razdoblje u nadolazećoj sezoni potrošnje uoči božićnih blagdana. Visoke cijene hrane, unatoč nižoj stopi inflacije, utječu na potrošačke navike, pri čemu građani štede na kupnji odjeće i božićnih darova.

Bogaerts zaključuje da će ova godina biti izazovna za poslovni sektor, posebno za velike kompanije koje godišnje ostvaruju promet od najmanje 50 milijuna eura.

POSLJEDNJE DODANO: