Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5fce53926f52df42648b45b0/80
Foto: HRVATSKA POŠTA/Ilustracija

Hrvatska pošta diže plaće za 20% za čak 8000 radnika

Prošli tjedan su donijeli odluku o povećanju plaće
Hrvatska pošta, jedan od najvećih poslodavaca u Republici Hrvatskoj, prošli je tjedan donijela odluku o povećanju plaće za čak 8000 radnika na operativnim radnim mjestima za čak 20% u ovoj godini.

Predsjednik Uprave Hrvatske pošte Ivan Čulo istaknuo je:

- Uz sve izazove na tržištu, razvoj, utjecaj korone i potresa na poslovanje, naša su snaga uvijek bili ljudi. Uz sve investicije u infrastrukturu i digitalizaciju koje smo strateški iznijeli u posljednjih 6 godina, drago mi je što smo donijeli ovu odluku.

Naši su ljudi konkurentni na tržištu rada i na nama je da i mi kao poslodavac budemo konkurentni. Radnici su naš prozor prema korisniku i kao tvrtka koja posluje na liberaliziranom tržištu već gotovo čitavo desetljeće jako dobro znamo da je zadovoljan radnik put do zadovoljnog korisnika. - kazao je, prenosi Poslovni dnevnik.
hr Wed Apr 20 2022 18:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/626563cdecdbd1ce598b45b9/80
Foto: CBS

Od utorka na Rivi "Croatia Boat Show": U Splitu će se predstaviti stotinjak plovila, katamarana i jedrilica

Dvadesetdrugi međunarodni sajam nautike
Dvadesetdrugi međunarodni sajam nautike "Croatia boat show", najveći i najznačajniji sajam u regiji, održat će se od 26. do 30. travnja 2022. na splitskoj Rivi. "Croatia Boat Show" nametnuo se kao prepoznatljiv brand nautičke industrije te nezaobilazna smotra za sve ljubitelje brodova i plovidbe.

Na svjetsku nautičku kartu vraća se sada u velikom stilu: u Splitu će se predstaviti stotinjak plovila, a pored katamarana i jedrilica, značajan segment sajma ponovno čine velike motorne jahte.

Organizatore posebno veseli što će na 22. Croatia Boat Show predstaviti i novosti iz hortikulture.

Svečano otvorenje sajma predviđeno je za utorak, 26. travnja u 12 sati, uz prisustvo mnogih osoba iz javnog života i glazbenu izvedbu muške klape "Filip Dević".

Radno vrijeme sajma bit će od 10 do 19, odnosno zadnjeg dana do 18 sati.


hr Sun Apr 24 2022 16:53:17 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/5f2fb104daf72dd55f8b457c/80

Hrvatska će tijekom ljeta biti povezana s više od 460 jedinstvenih aviolinija

Najviše sveukupnih rotacijskih poveznica imat ćemo s tržištem Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nizozemske
Hrvatska je i ove godine pozicionirana kao jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija Mediterana, a navedeno potvrđuju i brojne najave aviolinija koje će tijekom glavnih ljetnih mjeseci povezivati hrvatske destinacije s ključnim emitivnim tržištima. Naime, prema informacijama koje je Hrvatska turistička zajednica prikupila od hrvatskih zračnih luka, naša će zemlja tijekom ljetnog rasporeda letenja biti povezana s više od 460 jedinstvenih aviolinija. 

- Tijekom posljednje dvije godine obilježene COVID pandemijom došlo je i do značajnog pada zračnog prometa, zbog čega su turistička putovanja u tom razdoblju uglavnom realizirana vlastitim prijevoznim sredstvima. Međutim, u ovoj je godini oporavak zračnog prometa uspješno nastavljen jer svjedočimo značajnom povećanju broja letova. Tako će prema našoj zemlji tijekom ljeta prometovati više od 460 aviolinija s više od 34 tisuće rotacija, čime smo se gotovo izjednačili s brojem letova i rotacija iz rekordne 2019. godine. - poručio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, nadodavši kako je u odnosu na ranije godine primjetan i značajniji rast rotacija u segmentu low cost letova, čak za 17 posto više u odnosu na rekordnu 2019. godinu. 

Gledajući dostupne podatke i najave po zračnim lukama, sveukupno gledano najveći broj rotacija očekuju Zagreb i Split (oko 10.000 rotacija), a najveći rast broja rotacija u odnosu na 2019. očekuju Zadar (+63 posto) i Rijeka (+8 posto). 

Također, tijekom ljetne sezone naša će zemlja biti povezana sa 131 inozemnim gradom, što je neznatno manje od 134 grada s kojima smo bili povezani u 2019. Najviše sveukupnih rotacijskih poveznica imat ćemo s tržištem Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nizozemske.

Dodajmo kako će tijekom ljetne sezone letenja na relacijama između Hrvatske i inozemstva prometovati 66 različitih zrakoplovnih prijevoznika, a prijevoznici koji sveukupno predviđaju najviše rotacija su Ryanair, Croatia Airlines, easyJet, Lufthansa i Eurowings.

hr Wed Apr 20 2022 15:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/62559931ecdbd148348b4577/80
Foto: Veljko Martinović

Turistička zajednica SDŽ predstavila projekt čiji je cilj kvalitetno upravljanje destinacijom i održivim turizmom

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s Institutom za turizam provodi opsežno istraživanje ekonomskih učinaka turizma na području Županije
Splitsko-dalmatinska županije godinu za godinom bilježi izuzetne rezultate kada je u pitanju turizam, pa čak i u neizvjesnim i izazovnim godinama. Rezultat je to dugogodišnjeg iskustva, predanog rada, praćenja trendova, ali i osluškivanja potreba i navika kako domaćih, tako i turista.

Upravo zbog toga, TZ Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s Institutom za turizam pokreće izradu projekta 'Ekonomski učinci turizma u 2021. godini na području Splitsko-dalmatinske županije: Metodološki okvir satelitskog računa turizma' u svrhu unapređenja informacijske osnovice analize dugoročne održivosti turizma na području Županije polazeći od međunarodno harmoniziranog metodološkog okvira satelitskog računa turizma prilagođenog regionalnoj razini.

Cilj ovog projekta je podizanje razine razumijevanja odnosa fizičkih i monetarnih obilježja turističke aktivnosti na području Županije i njezinih klastera; transparentno praćenje strukture i uspješnosti pružatelja usluga smještaja i pripreme i usluživanja hrane i pića kao najvažnije turističke aktivnosti na području Županije i njezinih klastera; zatim optimiziranje kolaborativne destinacijske turističke politike, te razvoj metodološkog okvira analize veličine i utjecaja turističke aktivnosti.

- S obzirom da nam noćenja i dolasci nisu dovoljni kako bi kvalitetno analizirali turizam Splitsko – dalmatinske županije odlučili smo prvi u Hrvatskoj napraviti u suradnji s Institutom za turizam projekt “Ekonomski učinci turizma u 2021. godini na području Splitsko-dalmatinske županije: Metodološki okvir satelitskog računa turizma”, a sve s ciljem kvalitetnijeg upravljanja destinacijom i održivim turizmom. 

Činjenica je da se nalazimo u razdoblju brzih i značajnih promjena, a te promjene obuhvaćaju različite aspekte, od životnih navika, poslovnih, a na kraju i medijskih navika pojedinaca. Iako često stavljamo fokus na prilagođavanje ponude i komunikacije prema gostima, jednako je važno pratiti i osluškivati potrebe lokalne zajednice. Efikasno upravljanje procesom razvoja turizma i njegovom održivosti podrazumijeva razumijevanje odnosa pozitivnih i negativnih učinaka turističke aktivnosti na području Županije i njezinih klastera. Turizam ne može opstati bez simbioze s lokalnim stanovništvom, upravo u tome leži važnost ovakvih projekata i istraživanja – izjavio je Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije. 

Na prezentaciji projekta istaknuto je kako će projekt biti podloga za izradu kratkoročnih i srednjoročnih plansko-razvojnih dokumenata Splitsko-dalmatinske županije, ali i osnova za vertikalno usklađivanje turističke politike Županije s nacionalnom te klasterskom i destinacijskom turističkom politikom te okvir za definiranje programa korištenja raspoloživih financijskih sredstava EU.

Projekt uključuje tri međusobno povezane skupine aktivnosti: 

· Procjenu ekonomskih učinaka turizma u 2021. godini na području Splitsko-dalmatinske županije prema metodološkom okviru satelitskog računa turizma 

· Ažuriranje procjene ekonomskih učinaka turizma u 2021. godini na temelju podataka iz istraživanja TOMAS Hrvatska 2022. u Splitsko-dalmatinskoj županiji

· Provedbu strateških radionice na temu metodološkog okvira satelitskog računa turizma i njegova uspostavljanja na regionalnoj razini

hr Tue Apr 12 2022 17:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/616fe5b36f52df685a8b456f/80
Foto: PIXABAY

Buking u Dubrovniku usporen, ali otkazivanja nema

Sve više zemalja ukida mjere ograničavanja putovanja - pa tako i Velika Britranija, naše najvažnije emitivno tržište
Sjajan buking s početka godine, zbog ukrajinske krize, u Dubrovniku je usporen. Ali otkazivanja nema. Počeo je ljetni red letenja - unatoč neizvjesnosti, nadaju se boljoj popunjenosti zrakoplova za Uskrs, pa i dobroj predsezoni.

Ovaj američki bračni par desetljećima dolazi u Dubrovnik - prvi put nakon pandemije. Nije ih obeshrabrila ni ukrajinska kriza.

- Mnogo je razloga zbog kojih dolazimo i uživamo, prije svega, zbog kulture i hrane, govori Francis Domoy, turist iz SAD-a.

- Odmaramo se, uživamo u ljudima i divnoj hrani, čudesnim ljepotama i lijepom vremenu, dodaje Dianne Domoy.

Dubrovnik je živnuo s ljetnim redom letenja. U gradu je gotovo pet puta više turista nego u istom razdoblju lani. No to je tek polovina iz rekordne 2019-te. Najbrojniji su Britanci, domaći pa Amerikanci.

- Nakon rata u Ukrajini pak malo lošija popunjenost , još nije Uskrs s obzirom da je Uskrs tek 17.4. nadam se da če bit bolje popunjeni zrakoplovi s obzirom da sam razgovarao s hoteljerima koji imaju dosta dobru popunjenost soba i apartman, ističe Frano Luetić, direktor Zračne luke Dubrovnik.

Sjajan buking s početka godine usporen je, ali otkazivanja nema.

- Mi smo prilično zadovoljni uzimajući u obzir zadnje pandemijske godine. Naravno rat u Ukrajini je malo usporio buking , nemamo nekih otkaza samo je malo uspoiren u tadnje vrijemeVeć sada su najave prilično dobre , mi otvaramo neke hotele i ranije nego smo namjervali, kaže Ivan J. Karlić, direktor operacija Valamara za regiju Dubrovnik.

Istodobno sve više zemalja ukida mjere ograničavanja putovanja - pa tako i Velika Britranija, naše najvažnije emitivno tržište. - piše HRT.

- Možemo s veseljem reći, vrijede pravla punog ukidanja kovid mjera i onih unutar zemlje bi za putovanja što je veliko ohrabrenje i omogućava da se rezultat s tog tržišta nakon dvije sušne godine intenzivno popravi u ovoj godini, ističe Vladimir Bakić, direktor TZ-a Dubrovačko-neretvanske županije.

S dozom neizvjesnosti, ali i optimizma - cilj je ostvariti 80 % turističkog prometa iz 2019.

hr Sun Apr 03 2022 21:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .