Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5338298e179942b41f312ebb/80
Foto: Dragan Matić / CROPIX

Plenković zadovoljan kompromisnim prijedlogom rezolucije o Palestini

Izraelsko palestinski sukob i traženje rješenja traju već godinama pa brzo rješenje nije realno, kaže Plenković
 Kompromisnom rezolucijom kojom poziva na nastavak pregovora Izraela i Palestinaca Europski je parlament "balansirano" podupro i načelo palestinske državnosti i izraelsko pravo na sigurnost, ocijenio je u utorak za Hinu hrvatski europarlamentarac Andrej Plenković.

Europski je parlament u utorak odgodio postupak prijedloga da članice EU-a zajednički priznaju Palestinu i umjesto toga zauzeo se za kompromisni prijedlog rezolucije kojom se poziva na nastavak mirovnih pregovora.

Izraelsko palestinski sukob i traženje rješenja traju već godinama pa brzo rješenje nije realno, kaže Plenković. - Tu nema ni brzog ni jednostavnog rješenja. Zato mi se čini da se ovakvim balansiranim tekstom koji cijelom strukturom govori o dvjema državama koje će živjeti u miru i sigurnosti jedna pored druge, omogućuje i Izraelu i palestinskoj strani da budu zadovoljni -.

Socijalni demokrati, ljevica i Zeleni u EP-u predložili su da parlament u srijedu simbolično glasuje o prijedlogu kojim se poziva svih 28 zemalja članica da bezuvjetno priznaju državnost Palestine. Plenkovićev HDZ dio je Europske pučke stranke, najveće skupine u Europskom parlamentu koja je zajedno sa Savezom liberala i demokrata za Europu, četvrtom po veličini skupinom zastupnika, poručila da bi priznanje trebalo biti samo dio sporazuma s Izraelom.

- Europski parlament podupire u načelu priznanje palestinske državnosti i soluciju o dvije države, te vjeruje da to rješenje treba postići usporedo s razvojem i napretkom u mirovnim pregovorima. Taj kompromis zrcali temeljnu poruku koju smo mi rekli, uvažava i potrebu Izraela za sigurnošću i palestinske aspiracije za državnošću, ali kroz proces pregovora jer su oni najvažniji da se dođe do rješenja koje će biti i održivo i prihvatljivo - kaže Plenković.

Europski parlament predstavničko je tijelo cijeloga kontinenta, rekao je, pa "u ovako osjetljivim pitanjima nastoji postići kompromis, pružiti ruku objema stranama".

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula (SDP) prije je rekao kako smatra da bi trebalo priznati palestinsku državu jer bi to mogao biti motor za ponovno pokretanje bliskoistočnog mirovnog procesa.

Švedska je vlada uz obrazloženje da će tako strane biti manje neravnopravne u pregovorima, u listopadu službeno priznala Palestinu, a parlamenti nekih drugih članica također su dali neobvezujuuće upute svojim vladama da tako postupe.

Te parlamentarne upute treba staviti u kontekst, kaže Plenković. - To je politička smjernica, signal. Odluku o priznanju donose vlade i zato je švedska odluka iznimka - kaže. - Ondje se nedavno promijenila vlada. Došla je vlada lijevoga političkog aspekta koja je napravila takvu odluku, ali mnoge druge države vrlo su obazrive i mudre u donošenju takvih odluka", kaže Plenković koji smatra da Hrvatska treba poštovati politiku dviju država i inzistirati na pregovorima. "Hrvatska po mojem mišljenju treba poštovati politiku dviju država i rješenje koje će kroz pregovore dviju strana biti dugoročno prihvatljivo i održivo. To je stav iza kojega stojimo i kao zastupnici u EP-u i kao HDZ - rekao je Plenković.

Glasovanje o neobvezujućoj rezoluciji Europskoga parlamenta predviđeno je u noći na srijedu u Strasbourgu.

hr Tue Dec 16 2014 21:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5eafab786f2ab8b60d8b457a/80

Vrijeme danas: Stižu prve ovogodišnje vrućine, temperature će rasti i do 35

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 24 do 29 °C.

Pretežno vedro je jutros u većem dijelu Hrvatske, uz umjerenu naoblaku u dijelovima unutrašnjosti.

Sunčane će biti prilike u nastavku dana, zahvaljujući grebenu anticiklone koji se pruža sa sjeverozapada. Stabilne će biti prilike i u nastavku tjedna i bit će sve toplije, vruće u mnogim područjima. Na samom kraju tjedna temperature bi u dijelovima zemlje mogle rasti i do 35.

Čini se da je na pomolu prvi ovogodišnji toplinski val, prognoza je Tee Blažević za N1.

hr Tue Jun 15 2021 07:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f721797daf72d8dad8b45bd/80
Foto: Canva

Rast cijena: Od ponoći poskupljuje gorivo

Najmanje će poskupiti autoplin
Novi utorak nam donosi nove skuplje cijene goriva.

Prema portalu cijenegoriva.info, spremnik od 50 litara benzina mogao bi biti skuplji za 2,5 kuna. Isto toliko i prosječni spremnik dizela.

Prosječni spremnik LPG-a mogao bi poskupiti 1 kunu! 

hr Mon Jun 14 2021 21:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60ba5a296f52df2c9a8b457c/80

Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji predstavljeno hrvatsko rješenje EU digitalne covid potvrde

Hrvatski predstavnici predstavili su tehnički, sigurnosni i regulatorni okvir uvođenja COVID potvrda u Republici Hrvatskoj

Predstavnici Ministarstva zdravstva i Agencije za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o. (AKD) predstavili su na poziv Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) članicama WHO-a hrvatsko nacionalno rješenje za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda.

Predstavljanje je održano u ponedjeljak na virtualnom radnom sastanku službene radne grupe WHO-a, a uz Hrvatsku, svoje rješenje predstavila je i Danska. Hrvatska i Danska dvije su države članice Europske unije čiji su sustavi u punoj produkciji, priopćio je AKD.

Navedeno je da je WHO inicirao regionalni sastanak s predstavnicima Europske komisije i europskih država kako bi dobili uvid u implementaciju sustava digitalnih COVID potvrda radi prikupljanja korisnih znanja i iskustava.

Svjetska zdravstvena organizacija trenutačno je u postupku izrade specifikacije Pametne potvrde o cijepljenu (Smart Vaccination Certificates), kako bi se ujednačila pravila izdavanja na svjetskoj razini i osigurala interoperabilnost potvrda.

Hrvatski predstavnici predstavili su tehnički, sigurnosni i regulatorni okvir uvođenja COVID potvrda u Republici Hrvatskoj s posebnim fokusom na arhitekturu sigurnosti sustava te na rezultate ostvarene od stupanja sustava u rad.

U priopćenju se podsjeća da je Vlada RH imenovala Radnu skupinu za izradu tehničkog rješenja digitalnih zelenih potvrda s uspostavom njihove prekogranične interoperabilnosti (EU digitalne COVID potvrde), a tvrtka AKD zadužena je za izradu tehničkog rješenja.

Istaknuto je da je AKD uspješno proveo pilot testiranja s Europskim pristupnikom te je Republika Hrvatska postala prva država članica u kojoj je još 1. lipnja ove godine počeo raditi nacionalni sustav.

hr Mon Jun 14 2021 21:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60c0a3aa6f52df9fa28b45bb/80
Foto: grad Split

Europska židovska udruga: "Ivoševićevo i Puljkovo ponašanje zabrinjava"

Za grijehe iz prošlosti već su se obojica ispričali

Čini se da se još uvijek nije stišala bura oko antisemitske izjave Bojana Ivoševića koja je nastala prije nekoliko godina, a 'isplivala' tijekom izborne kampanje. 

Naime, iz Europske židovske udruge poslali su priopćenje u kojem oštro osuđuju Ivoševićevu izjavu, ali i pjevanje ustaških pjesama u mladosti od strane Ivice Puljka

Njihovo priopćenje donosimo u nastavku:

- Dragi prijatelji,

pratili smo događaje u Hrvatskoj uslijed netom završenih lokalnih izbora s velikom zabrinutošću. U vrijeme rastućeg antisemitizma u Europi, nije čest slučaj da u drugom najvećem gradu jedne države članice EU-a, osobe koje su imale antisemitske ispade ili pro-nacističke ekscese budu izabrane na dvije vodeće funkcije.

Ako to nije dovoljno loše, ovakvo je ponašanje u stvari opravdano. Incident novoizabranog gradonačelnika Splita koji pjeva ustašku pjesmu dovoljno zabrinjava. 

Činjenica da taj isti gradonačelnik tada nastoji braniti svog zamjenika koji se posvetio raspravama zagovarajući neonacističku ideologiju te opravdava njegov čin, duboko je zabrinjavajući presedan čak i uzimajući u obzir razmjere modernog antisemitizma na koje smo upravo ukazali diljem europskog kontinenta.

Pozdravljamo hrabru i brzu osudu takvog ponašanja od strane predsjednika Vlade Republike Hrvatske, g. Andreja Plenkovića, kao i osudu obojice u izbornoj noći od strane potpredsjednika Vlade, g. Davora Božinovića.

Ipak, ponašanje novoizabranih čelnika grada Splita jest neshvatljivo, jer unatoč tome što nude javnu ispriku, ne razumiju opasnosti takvog ponašanja u javnom prostoru u zajednici europskih zemalja. U mnogim slučajevima, takvo bi ponašanje rezultiralo trenutačnim povlačenje te osobe iz javnog života. Također, nužan je nulta tolerancija na bilo kakvo izražavanje antisemitskih i pro-nacističkih stajališta, stavova i ideja.

Stoga pozivamo gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika grada Splita da odigraju pozitivnu ulogu u osudi antisemitizma na način da njihov grad usvoji IHRA definiciju antisemitizma. Takav čin bio bi prikladno podvlačenje linije pod ovaj incident. - stoji u priopćenju kojeg potpisuje Rabbi Menachem Margolin, osnivač i predsjednik Europske židovske udruge.

hr Mon Jun 14 2021 18:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .