Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5338298e179942b41f312ebb/80
Foto: Dragan Matić / CROPIX

Plenković zadovoljan kompromisnim prijedlogom rezolucije o Palestini

Izraelsko palestinski sukob i traženje rješenja traju već godinama pa brzo rješenje nije realno, kaže Plenković
 Kompromisnom rezolucijom kojom poziva na nastavak pregovora Izraela i Palestinaca Europski je parlament "balansirano" podupro i načelo palestinske državnosti i izraelsko pravo na sigurnost, ocijenio je u utorak za Hinu hrvatski europarlamentarac Andrej Plenković.

Europski je parlament u utorak odgodio postupak prijedloga da članice EU-a zajednički priznaju Palestinu i umjesto toga zauzeo se za kompromisni prijedlog rezolucije kojom se poziva na nastavak mirovnih pregovora.

Izraelsko palestinski sukob i traženje rješenja traju već godinama pa brzo rješenje nije realno, kaže Plenković. - Tu nema ni brzog ni jednostavnog rješenja. Zato mi se čini da se ovakvim balansiranim tekstom koji cijelom strukturom govori o dvjema državama koje će živjeti u miru i sigurnosti jedna pored druge, omogućuje i Izraelu i palestinskoj strani da budu zadovoljni -.

Socijalni demokrati, ljevica i Zeleni u EP-u predložili su da parlament u srijedu simbolično glasuje o prijedlogu kojim se poziva svih 28 zemalja članica da bezuvjetno priznaju državnost Palestine. Plenkovićev HDZ dio je Europske pučke stranke, najveće skupine u Europskom parlamentu koja je zajedno sa Savezom liberala i demokrata za Europu, četvrtom po veličini skupinom zastupnika, poručila da bi priznanje trebalo biti samo dio sporazuma s Izraelom.

- Europski parlament podupire u načelu priznanje palestinske državnosti i soluciju o dvije države, te vjeruje da to rješenje treba postići usporedo s razvojem i napretkom u mirovnim pregovorima. Taj kompromis zrcali temeljnu poruku koju smo mi rekli, uvažava i potrebu Izraela za sigurnošću i palestinske aspiracije za državnošću, ali kroz proces pregovora jer su oni najvažniji da se dođe do rješenja koje će biti i održivo i prihvatljivo - kaže Plenković.

Europski parlament predstavničko je tijelo cijeloga kontinenta, rekao je, pa "u ovako osjetljivim pitanjima nastoji postići kompromis, pružiti ruku objema stranama".

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula (SDP) prije je rekao kako smatra da bi trebalo priznati palestinsku državu jer bi to mogao biti motor za ponovno pokretanje bliskoistočnog mirovnog procesa.

Švedska je vlada uz obrazloženje da će tako strane biti manje neravnopravne u pregovorima, u listopadu službeno priznala Palestinu, a parlamenti nekih drugih članica također su dali neobvezujuuće upute svojim vladama da tako postupe.

Te parlamentarne upute treba staviti u kontekst, kaže Plenković. - To je politička smjernica, signal. Odluku o priznanju donose vlade i zato je švedska odluka iznimka - kaže. - Ondje se nedavno promijenila vlada. Došla je vlada lijevoga političkog aspekta koja je napravila takvu odluku, ali mnoge druge države vrlo su obazrive i mudre u donošenju takvih odluka", kaže Plenković koji smatra da Hrvatska treba poštovati politiku dviju država i inzistirati na pregovorima. "Hrvatska po mojem mišljenju treba poštovati politiku dviju država i rješenje koje će kroz pregovore dviju strana biti dugoročno prihvatljivo i održivo. To je stav iza kojega stojimo i kao zastupnici u EP-u i kao HDZ - rekao je Plenković.

Glasovanje o neobvezujućoj rezoluciji Europskoga parlamenta predviđeno je u noći na srijedu u Strasbourgu.

hr Tue Dec 16 2014 21:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609ad3ad6f52dfa8678b4615/80

Boban poručuje: 'Nastavljamo naš put prema osiguranju još boljih uvjeta za naše školarce i njihove obitelji'

Samo u školskoj godini 2018./2019. županija je osigurala 12.5 milijuna kuna za 22 tisuće učenika.
Splitsko – dalmatinska županija prva je u Hrvatskoj osigurala besplatne udžbenike svim osnovnoškolcima na svom području.

- Početak škole često je veliko emocionalno, ali i financijsko opterećenje za obitelj. Osluškujući potrebe građana, osiguranjem besplatnih udžbenika za osnovnoškolce nastojali smo rasteretiti roditelje i dati pozitivan poticaj učenicima kako bi svi radosnije i zadovoljnije krenuli u novu školsku godinu. Samo u školskoj godini 2018./2019. županija je osigurala 12.5 milijuna kuna za 22 tisuće učenika, koliko ih je tada pohađalo osnovne škole kojima je osnivač županija te nabavila 213 tisuća udžbenika. Nastavljamo naš put prema osiguranju još boljih uvjeta za naše školarce i njihove obitelji - rekao je Blaženko Boban.


hr Tue May 11 2021 21:00:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/607842c06f52df96328b45da/80
Foto: DalmacijaNews

Vice Mihanović: 'Toni Tomas, osnivač Taekwondo kluba Marjan, dio je naše liste za Gradsko vijeće'

Planiraju zajedno podići razinu ulaganja u splitski sport...
Kandidat za gradonačelnika Splita Vice Mihanović, objavio novog člana svoje liste za Gradsko vijeće Grada Splita. 

- Drago mi je da je Toni Tomas, izbornik hrvatske Taekwondo reprezentacije i osnivač najtrofejnijeg Taekwondo kluba u Hrvatskoj – kluba Marjan, prihvatio moj poziv i pristao biti dio naše liste za Gradsko vijeće Grada Splita. Dugogodišnjim radom, zajedno sa svojim suradnicima, omogućio je da u Split stignu brojne europske, svjetske i olimpijske medalje. Zajedno ćemo u sljedećem mandatu podići razinu ulaganja u splitski sport kroz snažnije vrednovanje sportske izvrsnosti i poticanje naše djece na bavljenje sportom - napisao je Mihanović.
hr Tue May 11 2021 20:53:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609aca786f52df0c688b45bd/80
Foto: Pixabay

U Hrvatsku stiže brzi kućni test za koronu, evo koliko će koštati

HALMED je, dodaju, danas zaprimio obavijest o stavljanju na tržište testova za “samotestiranje” koji su odobreni na razini Europske unije.

U Hrvatskoj se priprema veliko otvaranje uoči turističke sezone. Nakon najavljenih kontroliranih okupljanja, u ljekarne uskoro stižu brzi testovi za osobnu upotrebu.

Kako doznaje RTL, brzi testovi za osobnu upotrebu stižu u Hrvatsku za desetak dana.

- Taj test će biti na pljuvačku, postoje još dvije vrste – jedna je bukalna sluznica, a drugi je na površini nosa, registracija je napravljena u Republici Njemačkoj, ali mi očekujemo i druge testove koji će proći tu kontrolu - rekao je član uprave Medike Jakov Radošević.

Moći će se kupiti u ljekarnama, cijena ispod 100 kuna

HALMED je, dodaju, danas zaprimio obavijest o stavljanju na tržište testova za “samotestiranje” koji su odobreni na razini Europske unije.

- To su medicinski proizvodi koji su namijenjeni za samostalno korištenje od strane laika, budući da ih koriste osobe koje nisu profesionalci u postupku provjere ovih testova bilo je potrebno dokazati da su oni pouzdani i dovoljno jednostavni i da ih građani mogu koristiti na siguran način - kazala je glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić.

Test će se moći kupiti u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, a cijena će biti ispod 100 kuna.

hr Tue May 11 2021 20:19:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ea9abd66f2ab8f4038b46dc/80
Foto: Unsplash

Komora: Upisne kvote za medicinske sestre nužno povećati, a ne smanjivati

Navodi se kako namjera o smanjenju upisnih kvota proizlazi iz Odluke o upisima učenika u srednje škole u školskoj godini 2021./2022. koju je pripremilo i u javno savjetovanje pustilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Hrvatska komora medicinskih sestara smatra da upisne kvote za medicinske sestre i medicinske tehničare treba nužno povećati za 50 posto, a ne ih smanjivati kako planira Ministarstvo obrazovanja, jer trenutačno u javnom zdravstvu nedostaje čak 4000 medicinskih sestara.

Za Hrvatsku komoru medicinskih sestara (HKMS) krajnje je neprihvatljiva namjera da se smanje upisne kvote za školovanje medicinskih sestara i tehničara kada ih u javnom zdravstvu toliko nedostaje, ustvrdila je ta komora u utorak u priopćenju.

Navodi se kako namjera o smanjenju upisnih kvota proizlazi iz Odluke o upisima učenika u srednje škole u školskoj godini 2021./2022. koju je pripremilo i u javno savjetovanje pustilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Podsjeća se da Komora već nekoliko godina upozorava da se upisne kvote trebaju nužno povećati za 50 posto kako bi se dugoročno riješio ovaj gorući problem, ali i upozorava da, suprotno tome, Ministarstvo znanosti i obrazovanja predlaže Odluku kojom umjesto postupnog povećanja smanjuje predviđen broj učenika u idućoj školskoj godini.

Komora je navela da Ministarstvo obrazovanja predlaže da se ove jeseni u novu školsku godinu upiše 1077 učenika, što je 16 učenika manje nego lani.

Do 2030. u mirovini između pet i sedam tisuća medicinskih sestara

Upozorenje o ozbiljnosti situacije u javnom zdravstvu zbog velikog nedostatka medicinskih sestara, Komora je potkrijepila i podatcima, među kojima i da je od 2013. iz Hrvatske na rad u inozemstvo otišlo oko 2700 medicinskih sestara. 

- U trenutku kada u bolničkom sustavu nedostaje više od četiri i pol tisuće medicinskih sestara tj. 22 posto sistematizacijom predviđenih radnih mjesta za ovu struku, kada znamo kadrovsku prenapregnutost javnoga zdravstva, nevjerojatno je da se planira smanjenje upisnih kvota u programe koji obrazuju za ovu struku - istaknula je Komora.

Zato je, da bi se riješio manjak sestrinskoga kadra, nužno značajno povećati upisne kvote, ustvrdio je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić.

S druge pak strane sve više sestara odlazi u mirovinu, pa se procjenjuje da će do 2030. godine u mirovinu otići između pet tisuća i sedam tisuća medicinskih sestara.

Također, navedeno je kako bi se i u slučaju kvalitetnoga povećanja upisnih kvota pozitivni učinci osjetili tek nakon pet godina.

- Propuštanjem povećanja upisnih kvota za još jednu godinu hrvatski zdravstveni sustav osuđen je na negativne kadrovske trendove i neizvjesnu budućnost kvalitetnoga pružanja zdravstvenih usluga pacijentima jer medicinske sestre i medicinski tehničari nesebično skrbe o zdravstvenim potrebama pojedinaca i zajednica, a njihova nezamjenjiva i neprocjenjiva uloga prisutna je na svim razinama pružanja zdravstvene zaštite - zaključio je HKMS.

U hrvatskom bolničkom sustavu zaposleno je nešto više od 20.000 medicinskih sestara i tehničara, a prema istraživanju HKMS-a iz 2020. do cjelovite popunjenosti trebalo bi zaposliti još 4000 medicinskih sestara. Najviše medicinskih sestara nedostaje u velikim bolničkim sustavima (KBC-ima i KB-ama), dok se u općim i županijskim bolnicama kadrovski nedostaci ove struke najčešće kreću od 10 do 35 posto.

hr Tue May 11 2021 18:32:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .