Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5f61baa9daf72dc3988b45b7/80

Ubojstvo, dva pokušaja ubojstva i tri nanošenja teških ozljeda u Kaštelima, načelnik policije tvrdi: 'Kaštela su siguran grad!'

Kad je riječ o zapljeni droga ona je u prvih pola ove godine na razini petogodišnjeg razdoblja.

- Kaštela su siguran grad, a građani se u sigurnost mogu uvjeriti i slobodno šetati svaki dan, bilo da je podne ili ponoć. Mala je vjerojatnost da će im se nešto dogoditi u našem gradu, kazao je, između ostalog, načelnik Policijske postaje Kaštela Neno Gudelj na jučerašnjoj sjednici kaštelanskog Gradskog vijeća jer se među točkama dnevnog reda našla tema o sigurnosti grada pod Kozjakom.

Na redovitoj sjednici Gradskog vijeća koja je prvi put u povijesti održana u dvorcu Vitturi načelnik Gudelj je gradske vijećnike upoznao sa sigurnosnim uvjetima na području Kaštela za 2019. godinu i razdoblje siječanj – lipanj ove godine. Istaknuo je kako u zadnjih pet godina Kaštela ne odudaraju od prosjeka kad su u pitanju kaznena djela dok su slučajevi maloljetničke delikvencije u blagom porastu.


Zbog novih zakonskih izmjena, odnosno promjene klasifikacije kaznenih djela u koje se sada ubrajaju i pojedina djela koja su se dosad smatrala prekršajima, broj kaznenih djela u 2019. godini povećan je za 48 posto u odnosu na godinu ranije. U petogodišnjem razdoblju (2015.-2020.) dogodilo se jedno ubojstvo i to ovoga ljeta, a u ovoj godini policija je evidentirala dva pokušaja ubojstva i tri slučaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

- Kada usporedimo broj kaznenih djela protiv života i tijela zabilježenih u protekloj godini s petogodišnjim prosjekom, možemo zaključiti da je od 2015 – 2019. zabilježeno šest ubojstava u pokušaju, dok slučajevi kaznenog djela ubojstva protekle godine uopće nisu zabilježeni. Slučaj ubojstva koji se dogodio početkom ljeta, odmah je razriješen, a policija je pronašla krivce i za požar na Srednjoj školi Braće Radić, kazao je Gudelj.

Kad je riječ o zapljeni droga ona je u prvih pola ove godine na razini petogodišnjeg razdoblja, a načelnik Gudelj istaknuo je važnost zajedničkog rada policije i Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Kaštela, kako dosadašnjih tako i budućih.

- Grad sa stručnim službama i s udrugama koje djeluju na području Kaštela na tematiku socijale i prevencije nasilja ima stalnu suradnju te postoje edukacije i prevencije koje se održavaju posljednjih nekoliko godina od strane policije u suradnji s Gradom te od strane Centra za socijalnu skrb i obiteljskog savjetovališta. Što se tiče Vijeća za prevenciju kriminaliteta, na posljednjem je sastanku dogovoreno da ćemo u vrlo kratkom roku s Centrom za socijalnu skrb i obiteljskim savjetovalištem ići na edukaciju s roditeljima jer se dosad edukacija uglavnom provodila s djecom, mladima i školarcima, kazao je na ovu temu kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

hr Wed Sep 16 2020 09:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f92fb2f6f52df041f8b465d/80
Foto: DalmacijaNews

Milanović: 'Hoće li cijepljenje biti obavezno je ozbiljna tema'

Predsjednik Republike Zoran Milanović prokomentirao je situaciju oko novih mjere i mogućnosti obaveznog cijepljenja protiv koronavirusa
Milanović je rekao kako je tema o cijepljenu protiv koronavirusa izuzetno ozbiljna i važna.

Rekao je kako to pitanje nije otvorio na sjednici Nacionalnog vijeća za sigurnost koja se održala jučer.

Ne, je to pitanje nisam otvorio, ali sam otvorio pitanje cijepljenja i povezanosti tog pitanja s člankom 17. Ustava, nametanja određenih rješenja javnosti koje gledamo već mjesecima i nekakvim pravnim redom i okvirom. To je bio informativni dio Vijeća i rekao sam da se sad pokazalo da je možda trebalo ranije o tome voditi računa.

Mišljenja je kako bi se svi trebali cijepiti.

To je testirano u najjačim svjetskim laboratorijima. Tu nema švercanja ako si odgovoran građanin, moje je mišljenje da bi se svi trebali cijepiti.
hr Tue Nov 24 2020 19:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f6ae31ddaf72d90a48b4568/80
Foto: Unsplash

Koje su to nove mjere koje će uvesti Stožer?

Najavljene su da će trajati do Božića
Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, najavio je novi set mjere koje bi trebale biti predstavljene sutra, a trajati do Božića.

Nije htio govoriti o njima, no Index.hr doznaje da svi župani nisu bili skloni novim mjerama te da se kreće u djelomično zatvaranje.

Kako navode, to neće biti zatvaranje poput 'lockdowna', no po svemu sudeći, trebali bi biti zatvoreni ugostiteljski objekti.

Kafići i restorani trebali bi biti zatvoreni, a dostava hrane i dalje omogućena, ali  do 22 sata kako se nakon toga ne bi pojačala privatna okupljanja.

Okupljanja bi i dalje ostala prema istim brojkama kako je donešeno u nedjelju, ali u zatvorenom prostoru bi bila zabranjena. Trgovine i šoping centri bi nastavili normalno s radom. 

Kako Index doznaje, u novim mjerama išlo bi se na smanjivanje putnika u  javnim prijevozima na 25 ljudi od ukupnog kapaciteta.

Spominju i zatvaranje teretana, no to još ostaje pod upitnikom.


hr Tue Nov 24 2020 17:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e6f5c1d29111cea7d8b460f/80
Foto: Twitter Vlade RH

Od sutra novi paket mjera koji bi trebao vrijediti do Božića

Situacija s koronavirusom u Hrvatskoj se ne popravlja
Nakon održanog sastanka premijera Andreja Plenkovića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i hrvatskih župana o situaciji s koronavirusom, najavljeno je da od sutra stižu nove, strože mjere koje će na snazi biti do Božića.

Od župana smo čuli kakvo je aktualno stanje, neki misle da su ove mjere dostatne, neki da nisu. Do sutra će Stožer predložiti novi set mjera, koji bi trebao vrijediti do Božića. I bit će puno stroži od mjera koje su sad na snazi, rekao je ministar Božinović.

Nije otkrio koje će to mjere biti, samo da će se odnositi na pojedine segmente gospodarstva kao i ugostiteljske objekte, kulturu i škole.

Nije isključio opciju da bi se mjere mogle produžiti, no sve ovisi kako će se epidemiološka situacija razvijati.

- Ponavljam, ovaj virus se ponaša tako da kad doneseš one najrestriktivnije mjere dva-tri tjedna ili mjesec dana, a kad se popuste da se virus ponovno razmaše. Nije poanta bila odmah ići u najstrože mjere već da se one postupno zaoštravaju sa željom da se zaustavi širenje, a s ciljem da zdravstveni sustav ne bude preopterećen, on je pod velikim pritiskom, i da svi pacijenti, ne samo oni koji boluju od Covida, dobiju zdravstvenu skrb, rekao je Božinović. 

Što se pak cjepiva tiče i postoji li mogućnost da ono bude obavezno, ministar Božinović odgovorilo je poprilično suzdržano te naglasio kako već postoje cjepiva koja su obavezna.

Za ovu još nemamo obavezu jer je nova bolest, ali ne bi ni to bio bio novi moment.


hr Tue Nov 24 2020 16:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e6f480d29111c967f8b458a/80
Foto: Pixabay

OPREZ: Nacionalni CERT utvrdio curenje podataka više od 47 000 korisničkih računa iz Hrvatske

Važno je istaknuti kako se određeni broj lozinki nalazi u čistom tekstualnom obliku i one nisu ni na koji način zaštićene te ih je moguće veoma jednostavno iskoristiti

U jednom od najvećih slučajeva curenja podataka u povijesti više od 23 000 baza podataka postalo je javno dostupno. Za kolekciju baza se vjeruje kako je potekla s privatnog hakerskog foruma Cit0Day.in kojeg mnogi napadači koriste kako bi prikupili što veći broj korisničkih imena, adresa elektroničke pošte i čak lozinki u obliku čistog teksta. Sama kolekcija sastoji se od više od 226 milijuna jedinstvenih korisničkih računa. 

Međutim, kolekcija baza koja je prethodno bila dostupna isključivo pretplatnicima navedene usluge postala je javna te je se moglo slobodno preuzeti svega nekoliko sati, ali i to je bilo dovoljno da baza krene u opticaj te se počne dijeliti putem privatnih Telegram i Discord kanala. 

 Važno je istaknuti kako se određeni broj lozinki nalazi u čistom tekstualnom obliku i one nisu ni na koji način zaštićene te ih je moguće veoma jednostavno iskoristiti. CARNET-ov Nacionalni CERT je analizom utvrdio kako je u navedenoj bazi više od 47 000 korisničkih računa čija vršna domena završava na .hr, od čega je za čak više od 24 000 korisnika lozinka dostupna u čistom tekstualnom obliku.

 Napadači koristeći izložene korisničke podatke mogu izvoditi daljnje napade, a šteta može biti značajna. Stoga je veoma važno da se u najkraćem roku svi korisnički podaci zaštite prema uputama Nacionalnog CERT-a. 

Tijekom narednih dana, Nacionalni CERT će vlasnicima pogođenih korisničkih računa poslati obavijest o kompromitaciji s uputama kako zaštititi svoj korisnički račun.  

CERT poziva sve korisnike da svoje korisničke podatke provjere putem usluge „Have I Been Pwned“ na sljedećoj poveznici: https://haveibeenpwned.com/

 


hr Tue Nov 24 2020 16:40:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .