Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60814c386f52df7a3b8b46c0/80
Foto: Dalmacija News

Sugrađanin pitao Nansi Ivanišević zašto se Split zanemaruje, ona mu odgovorila

Kaže da će učiniti sve da se Splitu vrati dignitet koji mu pripada.
Sugrađanin je Nansi Ivanišević, kandidatkinji za gradonačelnicu Splita, postavio pitanje zašto je Split zanemaren?

- Draga Nansi,
Imam 70 god., rođen sam u Splitu, inženjer strojarstva, nikad bio u politici. Volim svoj grad i ne mogu gledati kako propada, kako se urušava, kako nestaje, kako se omalovažava, kako se izruguje s njime a sve zbog nebrige vodećih ljudi ovog grada i države. 
Split je nekad, pa čak i u onoj državi bio jako omiljen grad, svi su nas voljeli i sa simpatijama gledali na nas, a danas čitajući komentare u hrvatskim medijima vidim toliko mržnje, postali smo najomraženiji grad u Hrvatskoj. Zašto??? Zašto propadamo?
Nitko od splitskih političara to ne vidi, jer da vide onda bi se svi uglas digli i protestirali protiv HDZ-a koji u svom planu razvoja do 2030. ne spominju Split, drugi grad u državi, neshvatljivo. 
Zadar guraju da bude glavni grad Dalmacije, preuzeli su nam Davis cup, kupuju akcelerator za bolnicu, žele biti glavna luka za brodski promet s Italijom, hidroavionska baza. Zašto se Split zanemaruje? Može li se to zaustaviti?

Evo što mu je odgovorila: 

- Poštovani gospodine, dragi sugrađanine,
svi razlozi koje ste naveli, su i moji razlozi da se uključim. Prije Božića izašla je iz tiska moja knjiga "Razbijeno zrcalo. Decentralizacija kulturnih politika na hrvatski način".

U toj knjizi pišem, temeljem znanstvenih istraživanja o nedostatku temeljnih znanja koja bi ovu prelijepu zemlju i svaki njegov grad ili mjesto mogla predstavljati kao nisku jedinstvenih spomenika opstojnosti, kulture i prirodne jedinstvenosti. 

Neznanje o politikama, domoljubnom diplomatskom djelovanju i upravljanju ovim blagom Božjim glavni je poticaj mom ponovnom oglašavanju u javno-političkom prostoru. Split, kao drugi grad, hrvatska mediteranska metropola najbolja je točka za poručiti cijeloj Hrvatskoj zašto je još gore u Osijeku, Vinkovcima i drugdje. Znanje nam je nužno... sve ostalo nam je darovano! 

Nek i moja mala kap pomogne tkati priču o normalnoj Hrvatskoj i Splitu. Vjerujem u divnu ludost našeg grada koji, na žalost digne glas samo kad ga se naglo nagazi, poput žabe. Kad nas se polagano zagrijava, skuhani smo bez imalo muke, a eto, meni se ne sviđa kad me kuhaju! 

Obećavam učiniti sve da se Splitu vrati dignitet koji mu pripada, da država preuzme odgovornost za politiku uređene decentralizacije, s posebnim naglaskom na Split. 

Pozivam Vas da svojim izlaskom na izbore zajednički počnemo borbu za povratak Splita
hr Mon Apr 26 2021 14:32:19 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e74c32229111c2b8e8b458e/80
Foto: Promet Split

PROMET Obavijest za putnike na linijama br. 1, 14 i 32

Od ponedjeljka izmjene u voznom redu
Od ponedjeljka 17.05., dolazi do izmjena na voznom redu linije br. 14 BRDA-KOPILICA-DUBROVAČKA-BOLNICE-ŽNJAN-DUILOVO i obratno, na način da se istoimena linija pojačava sa polascima u oba smjera i to svaki dan, a novi vozni red možete preuzeti na web stranici.

Nadalje, dolazi do izmjene u voznom redu na liniji br. 1 STARINE-HNK-STARINE na način da će polazak u 8.00 sati radnim danom iz Starina prometovati do HNK, a polazak u 7.45 (umjesto dosadašnjeg prometovanja do HNK) će po dolasku do HNK prometovati natrag u Starine.

Na liniji br. 32 polazak iz Splita radnim danom umjesto u 12.30 se mijenja u 12.20, a iz Kučina polazak umjesto u 13.00 se mijenja u 12.50.
hr Fri May 14 2021 08:52:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f01986edaf72d65278b4569/80
Foto: Canva

Lokalni izbori: Zadnji dan izborne promidžbe

Još samo danas, političke stranke i kandidati mogu uvjeravati birače da su baš oni pravi izbor za njihovu lokalnu vlast, a u ponoć s petka na subotu počinje izborna šutnja uoči nedjeljnih lokalnih izbora.

Sudeći prema najavama, brojni će izborni sudionici baš u petak poslati završne poruke biračima koji će svoje mišljenje o svemu reći u nedjelju na biračkim mjestima, od 7 do 19 sati.

Izborna šutnja traje, dakle, cijelu subotu i nedjelju do 19 sati, u tom razdoblju zabranjeno je javno predstavljanje izbornih programa, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora itd.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je sve sudionike izbora, fizičke i pravne osobe te medije da poštuju izbornu šutnju.

Za njeno kršenje novčane se kazne kreću od tri tisuće kuna za fizičku osobu do pola milijuna kuna za pravnu, primjerice za političku stranku. Kandidati koji prekrše izbornu šutnju mogu biti kažnjeni od 10 tisuća do 30 tisuća kuna.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba.

Za lokalnu izvršnu i predstavničku vlast kandidiralo se više od 38 tisuća kandidata, a premda su kandidati brojni, manje ih je nego prije četiri godine.

Birači u nedjelju biraju općinska i gradska vijeća te županijske skupštine, općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te njihove zamjenike iz redova nacionalnih manjina i hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

Zbog činjenice da se u njima kandidirao samo po jedan kandidat, oko deset posto od ukupno 555 gradova i općina, već zna imena svojih načelnika i gradonačelnika. HDZ je već izborio pobjedu u četiri grada i 44 općine.

Čelnici lokalne izvršne vlasti biraju se većinom glasova, žele li biti izabrani već u nedjelju, moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali.

Ne uspije li to ni jednom od kandidata, za dva će se tjedna, 30. svibnja, na Dan državnosti, održati drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova. Izabran će biti kandidat koji dobije veći broj glasova.

Pravo biranja na lokalnim izborima imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode.

Za razliku od predsjedničkih i izbora za Hrvatski sabor, birači mogu glasovati samo u mjestu prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj ili inozemstvu.

hr Fri May 14 2021 08:47:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609e182f6f52df64698b46df/80

'Dalmacijo, glavu gori': Brigadir Asanović podržao svoje suborce i prijatelje Kukavicu i Bulja

Pozvao je sve branitelje da glasaju za MOST

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, bivši zapovjednik 4. gardijske brigade brigadir Zvonko Asanović i Mostov kandidat za župana Ivica Kukavica jučer su se ugodno družili.

- Brigadir Asanović i danas, kao i u ratu, stoji uz svoje suborce i prijatelje, Kukavicu i Bulja, jer čuvaju i njeguju vrijednosti Domovinskog rata. Vjeruje kako će časno i pošteno i u budućem političkom djelovanju obnašati povjerene im dužnosti te pozvao sve branitelje da glasaju za njih - poručili su.

hr Fri May 14 2021 08:27:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6051a9886f52df01078b45b1/80
Foto: DalmacijaNews

Zdeslav Benzon kampanju završio na svojim Plokitama: 'Postoji projekt splitskih investitora izgubljen u bespućima ladica u Banovini'

Plokite su najbolji dokaz da je Split grad blokiranih projekata.“, poručuje Benzon.
Zdeslav Benzom je obišao svoju Siromašnu, kvart u kojem je rođen, odrastao i dan danas živi, u društvu kandidatkinja za njegove zamjenice, Lade Terzić i Marije Štambuk Šunjić, neovisnog kandidata sa svoje liste, također s Plokita, Denisa Pejkovića i još nekoliko kandidata s liste splitskog HSLS-a.

- Plokite imaju ogroman problem s parkiranjem, kao i ostatak Splita, ali ovdje posebno zbog našeg pazarića na koji dolaze građani iz cijelog grada. Plokite su najbolji dokaz da je Split grad blokiranih projekata. Naime, već postoji spreman projekt splitskih investitora, koji su spremni svojim novcem izgraditi dječje igralište i 100 parking mjesta za građane, na prostoru danas zapuštenog prostora, između benzinske postaje i telefonske centrale u Vinkovačkoj ulici. I takav projekt godinama stoji. Čeka. Izgubljen u bespućima ladica u Banovini... E to ćemo promijeniti! - poručio je dr. Zdeslav Benzon.


hr Fri May 14 2021 08:06:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .